soczysty i pyszny, czy suchy i wiórowaty. Dzięki temu, że ryba krojona jest w nieduże kawałki jej obróbka termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie(...)stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki. Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę ( można również usunąć wcześniej skórkę
DefinicjaSmakuNa dodanie czeka jeszcze świąteczny keks ale dzisiaj jeszcze śledziki w pomidorach. Przepis prosty, może ktoś przygotuje na sylwestrową zabawę.składniki:6 płatów śledziowych1 duża cebula3
Monia miesza i gotujePrzepis na ten tatar oryginalnie pochodzi z jednej z moich ulubionych stron z przepisami - Kwestii Smaku. W ubiegłym roku odwzorowałam go w 100%, a w
Zakręcony Widelectortillę. Składniki: filet z dorsza jajko 1 łyżeczka mąki sól morska pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym(...)mieszamy z majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytKasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy(...)garść koperku / posiekanego 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce lub wyciśnięte przez praskę 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju ze słoiczka z pomidorami 1 łyżka miodu sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu BAKŁAŻANA myjemy osuszamy na papierowym ręczniku
cool and mintymeksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie bazylia i oregano. Najpopularniejszą jest pizza(...)swoją historię. Pod koniec XIX wieku Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka z mężem Hubertem. Z tej okazji piekarz i kucharz Raffaelle Esposito przygotował drożdżowy placek z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i listkami bazylii. Dzisiaj pizza Margherita wypiekana jest oczywiście na całym świecie, podobno jednak najlepiej smakuje właśnie w Neapolu. Pizza to międzynarodowy przysmak. Można ją przygotować w domu, wypróbować oryginalnej
Moja smaczna kuchniaCurry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)królewskich lub tygrysich 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta
Mango Papajapół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki świeżego rozmarynu i pokrojone na grube plasterki ząbki czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Puszkę pomidorów przekładamy do rondla, rozgniatamy je w dłoni jeśli (używacie całych pomidorów). Odmierzamy sobie puszką wodę – potrzeba trochę(...)Dorzucamy kapary, sól, pieprz i płatki chili. Wszystko razem mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy sos do wrzenia – gotujemy pomidory z dodatkami przez 5 minut. Gotowy sos pomidorowy przelewamy do blaszki lub innego naczynia do pieczenia. Na sosie układamy przygotowane ryby. Całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek i od razu wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ryby
Karo in the KitchenOstrobok w warzywach SKŁADNIKI: 1 ostrobok 35-40 dkg 2 pomidory 1/2 żółtej papryki 1/2 małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka oliwek sól, pieprz przyprawa do ryb cytryna … Czytaj dalej Ostrobok w warzywach
czarrna od kuchniprocesu wędzenia może prowadzić do powstania niekorzystnych związków. Zwróćmy więc uwagę żeby ryba pochodziła ze sprawdzonego zaufanego źródła, żeby w pełni skorzystać z jej wartości odżywczych. SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ Czas przygotowania 10 minut Składniki na jedną porcję sałatki Pół wędzonej makreli Pół czerwonej papryki Pół pomidora Dwa ogórki konserwowe 2 łyżki kukurydzy konserwowej(...)Kilka oliwek Łyżka jogurtu naturalnego Garstka orzeszków ziemnych Pieprz Mięso makreli dokładnie oddzielić od ości i podzielić na mniejsze kawałki Paprykę, ogórki i pomidora pokroić i drobną kostkę Oliwki pokroić na mniejsze kawałki Warzywa połączyć z rybą i jogurtem, doprawić pieprzem Sałatkę posypać orzeszkami
HealthyCreationsaromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili(...)przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g filetów z dorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2 czerwone cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera lub 2 gałązki
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, mieszając
Lena Gotujepatelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...Składniki:dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy2 łyżki koncentratu pomidorowegosłodka(...)Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz
Walijskie Pichceniemorszczuka, bez skóry (lub innej morskiej białej ryby) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. piwa 130 g. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera(...)celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Rybę podawaj na ciepło z sosem jogurtowym, ziemniaczkami (papas arrugadas - przepis tutaj ) i sałatą
Delicious Placewodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób 1 cały spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 1,2-1,5 kg 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków 4-5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1 niewielki por kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła(...)ostudzonej ryby wybieramy wszystkie ości ( po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby), a mięso odkładamy do misy. Teraz w garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie dodajemy pora pokrojonego w plasterki, oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Całość lekko szklimy, po czym dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy
Miód i pieprz