się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła(...)chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut, albo
Niedzielny kucharzMakaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy
Poezja smakużaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki. Tak przygotowaną masą obłożyć płaty łososia, lekko
Kuchnia Pokoleńjajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy(...)liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać
Karo in the KitchenUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów(...)małe marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz suszona włoszczyzna 5-6 łyżeczek żelatyny 1 surowe białko ewentualnie do dekoracji: sałata lodowa, pomidory koktajlowe Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać obrane marchewki i pietruszkę. Następnie dodać przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu
UgotowaćZbliża się międzynarodowy dzień makaronu. Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z wędzoną makrelą i pomidorami. Jest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam(...)jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć ze zdecydowanie mniejszą porcją makaronu. Oczywiście można swobodnie użyć innego makaronu. Notorycznie kupuję różnokolorowe i przeróżnego kształtu makarony. Są to też makarony z mąki durum lub gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie
codojedzeniamnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU I SUSZONYCH POMIDORÓW Składniki: - 2 makrele - pęczek(...)skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, a następnie pokrywamy nią ryby. Makrelę pieczemy w 190 stopniach 30 minut - pierwsze 15 minut pod folią, drugie bez folii. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany(...)szalotkę. Dodać pomidorki, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę gotować ok. 5-7 minut. Dodać oliwki, gotować razem jeszcze 3 minuty. Roladki wyjąć z piekarnika, od razu podawać razem z pomidorami Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzprzystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu (szczególnie czyszczeniu morskich żyjątek(...)płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki
Chilli Czosnek i OliwaNo dobra, to już ostatni świąteczny przepis. Jeszcze jutro coś tam wyczaruję, ale przepis wrzucę jakoś przed Sylwestrem, też będzie dobrze. Część z Was pewnie wie
KardamonovyDziś przepis na łososia z patelni. Łosoś smażony to szybki sposób na łatwy, smaczny i zdrowy obiad. Moją rybę podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z sałaty lodowej i pomidora :) Składniki: 600 g filetu z łososia sok z limonki klarowane masło sól, pieprz Wykonanie: Łososia pokroić na kawałki, każdy posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać
magiczna kuchnia KasiPropozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Składniki 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg ) 2 cytryny ( 150 g ) 2 cebule (200 g ) 4 pomidory (300 g ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 listki laurowe 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżeczki(...)suszonego oregano sól pieprz oliwki faszerowane papryką do posypania Przygotowanie Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano
R'n'G Kitchenmożna użyć dowolnej ryby. SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore(...)pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj odmieniona popularna pasta z makreli. Wystarczy inny niż zazwyczaj dodatek np suszone pomidory a może być to nowa smaczna, ulubiona wersja starej pasty z makreli
Bernika - moj kulinarny pamietnik