ryba w pomidorach - 2475 przepisów (strona:38/165)

Dorsz z ryżem i warzywami 201

Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy(...)cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę w paseczki. Rybę smażymy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia

Maminek kulinarny
Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę 117

Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę 79

Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Sałatka fasolkowa z makrelą 187

Składniki 1/2 brokuła 20 dkg fasolki szparagowej 2-3 dojrzałe pomidory 1 puszka fileta z makreli z oleju 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól

czarrna od kuchni
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 206

Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką(...)odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym ryżem i usmażoną rybą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Świąteczni śledziożercy 213

surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik...  Misz Masz Śledź  3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus 1 łyżka oliwy) 1 łyżka

bastalena
Halaszle czyli węgierska zupa rybna 143

papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: natka z pietruszki Wykonanie: 1.  Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić  na 20 minut. 2.  Marchew obrać(...)pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4.  Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso 185

majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza posypać startym serem, ja posypałam

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa salsa z mango i jalapeno. 189

mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI 1/2 dojrzałego mango 2 pomidory malinowe 1 szalotka 1/2 papryczki jalapeno 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżk octu ryżowego 1/4 łyżeczki przyprawy

DefinicjaSmaku
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców

królestwo garów
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 180

pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk

kruche babeczki
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 125

jest, szczególnie gdy gdzieś wyjeżdżamy;) Kto wie, co czerwiec dla nas jeszcze przygotował?  Jeżeli powrócą do nas upały, koniecznie przygotujcie sobie gazpacho - czyli sławny hiszpański chłodnik z pomidorów. Ta zupka o ślicznym czerwonych kolorze poratowała nas w zeszłym tygodniu, gdy na nic innego za bardzo nie mieliśmy ochoty. Z gazpacho wiążą się moje najprzyjemniejsze wspomnienia z wakacji w Hiszpanii(...)gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartletki z pomidorami i mozzarellą 138

posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;)  Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia

Codzienne Gotowanie
Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem 157

chrzanu tartego 50 ml wina białego sól, pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży 4 suszone pomidory Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę(...)redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi

wesoła kuchnia
Burger rybny (fishburger) 101

Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki

Oryginalny smak