łyżka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki garść rukoli 1/8 główki sałaty lodowej udko wędzonego kurczaka pół mango ( dojrzałego! ) 20 g orzechów włoskich WYKONANIE: 1. W miseczce dokładnie połączyć składniki sosu: miód, musztardę, oliwę z oliwek i sok z limonki. 2. Na półmisku ułożyć rukolę. Sałatę lodową poszatkować i wymieszać(...)rukolą. 3. Sałaty polać 3 łyżkami sosu i odstawić. 4. Kurczaka i mango pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 5. Posypać orzechami i pozostałym sosem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka z mango i wędzonym kurczakiem ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook
Atlas SmakówKwaskowość marynowanych składników przełamuje słodycz pieczonej papryki. Całość wieńczy dymny, wędzony twaróg i orzechowy smak słonecznika i rukoli. Prosta, bogata w smaki, sałatka z kaszy jaglanej, świetnie sprawdzi się w roli lekkiego lanczu. Czas przygotowania: 30 minut plus 2 godziny na moczenie kaszy Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Karol Okrasa jest naszym ulubionym polskim kucharzem. To gość o dużym(...)sobie. Jak ugotować kaszę jaglaną Sałatka z kaszy jaglanej jego autorstwa jest prosta do zrobienia i ma bogaty bukiet smaków: kwaskowych i słodkich, podbitych orzechowym posmakiem słonecznika i rukoli. Bazę wszytkiego stanowi kasza ugotowana w bardzo ciekawy sposób. Z gotowaniem kaszy jaglanej sprawa nie jest wcale taka prosta. Na pewno często zastanawialiście się, dlaczego kasza czasem wychodzi gorzkawa z lekkim
Niedzielny kucharzlekkim rozmarynowym tłem. Ale żeby nie było za słodko i zbyt mdło...bo przecież jesień wymaga małego rozgrzania, to te wszystkie wspaniałości umoszczone są w gniazdku uwitym z pikantnej rukoli i przełożone mocno pieprznym sosem majonezowym. Całość upchnięta pomiędzy dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów! Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią(...)kurek 1/3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka oleju szczypt soli Sos majonezowy: 2 czubate łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 6 plasterków parzonego boczku 3 plastry sera Maasdamer rukola 3 pełnoziarniste bułki ketchup musztarda Sposób przyrządzenia: Burgery: 1. Śliwki suszone pokrój w kosteczkę i wymieszaj dokładnie z mięsem. 2. Dopraw całość musztardą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzień dobry :-) Dziś danie na szybko, bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do środka możemy dać co lubimy. Ja dałam mięso mielone, kukurydzę, czerwoną fasolkę i rukolę, do tego ser mozzarella i to wszystko zapieczone. Oczywiście mięso z dodatkami przygotowane wcześniej. Polecam, tortille naprawdę bardzo smaczne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe(...)łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki (niekoniecznie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenie Dodatkowo: 6 -7 gotowych placków tortilli świeża rukola (niekoniecznie, my lubimy) starta mozzarella 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy i podsmażamy
kruche babeczkiMoże ciekawsza? Na pewno o wiele szybsza do zrobienia i równie pyszna. Myślę, że te argumenty wystarczą, aby spróbować. Składniki zależą od Was - wybierzcie swoje ulubione. Za mną chodziła rukola. Taka pizza wystarczyła dla mnie i mojego męża na kolację. Wiadomo, że każdy zjada inne ilości, ale zawsze szybko można dorobić kolejną jeśli zaistnieje taka potrzeba. Składniki na pizzę(...)tortilli (porcja): placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej ząbek czosnku łyżka jogurtu naturalnego dwie płaskie łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz bazylia oregano kulka mozzarelli trzy plasterki prosciutto garść kukurydzy garść rukoli Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt i przyprawy. Posmarować placek tortilli. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę oraz szynkę długo dojrzewającą
Karola gotujeDzień dobry :-) Na początku tygodnia polecam warstwową sałatkę z tuńczykiem, brokułem, jajkiem, kukurydzą, rukolą i pomidorkami. Do tego sos z majonezu i ketchupu. Wyszło bardzo smacznie, nawet dzieci zjadły, syn z dokładką, ale przed spróbowaniem bronił się przed nią rękami i nogami :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3-4 jajka kukurydza(...)puszki rukola pomidorki koktajlowe 3 łyżki majonezu (dobrego gatunkowo) 2 łyżki ketchupu (dobrego gatunkowo) 1. Brokuła dzielmy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, tuńczyka odsączamy z sosu, kukurydzę z zalewy, rukolę myjemy, pomidorki myjemy i kroimy na połówki. 2. W misie na spód dajemy ugotowane różyczki brokuła, następnie odsączonego tuńczyka. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem i polewamy takim
kruche babeczkiJeżeli brakuje Ci pomysłu na kolację, to polecam iść do sklepu po kilka składników i przygotować tę sezonową wersję grzanek z serem pleśniowym, figami i rukolą. Całość smakuje po prostu obłędnie! Słodka figa przełamuje charakterystyczny smak sera oraz lekko orzechowej rukoli. Podaj do nich białe wytrawne wino, a jestem pewna, że tą kolacją zdobędziesz serce i podniebienie swojego partnera(...)dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z czasem pieczenia. Składniki na 1 porcję: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 1 figa 30g sera z niebieską pleśnią Mała garść rukoli Przygotowanie: Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na chleb ułóż cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego. Zapiecz 20 minut w 180 stopniach. Następnie posyp umytą i osuszoną rukolą
Fabryka pomysłówZdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego i drugiego śniadania. Składniki: 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 cm imbiru 3 łodygi selera naciowego 2 kalarepy 30g świeżej(...)rukoli 90g rodzynek 100g orzechów włoskich Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżego posiekanego koperku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8 minut, po tym czasie odsączyć. Rukolę umyć i osuszyć. 2. Sos: Majonez wymieszać z jogurtem
Szalona Kuchnia Ewelinykupione było na zupełnie coś innego, ale cóż sytuacja czasem zmusza. Wszystkim smakowała, najedzeni byli więc i sałatka na obiad to dobry pomysł :-) W sałatce znajdziemy kurczaka, rukolę, troszkę kukurydzy, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory oraz ser parmigiano reggino . Polecam, sałatka naprawdę smaczna i syta :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 125 g rukoli kilkanaście pomidorków(...)patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju, dajemy filety i oprószamy ziołami (bazylią i oregano), oraz papryką. Jak przewrócimy na drugą stronę to znowu oprószamy ziołami i papryką. 3. Rukolę myjemy, pomidorki koktajlowe również. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. 4. Na spód talerza rozkładamy rukolę, następnie rozkładamy kukurydzą, suszone pomidory, oraz pomidorki koktajlowe. Na środek kładziemy usmażonego
kruche babeczkiChyba się zgodzicie, że w takie upały najlepsze są zupy na zimno. Ja przygotowałam dziś chłodnik ze smaczliwki (awokado) inspirowany włoskimi smakami - mozzarellą, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodałam też kuleczki lekko chrupiącej czerwonej quinoy i moje ukochane listki nasturcji, jeszcze tylko kilka kropel oliwy z oliwek i można podawać. Mini kuleczki mozzarelli Galbani w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi wyglądały uroczo(...)szkoda mi było jeść. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 duża dojrzała smaczliwka (awokado) 250 ml kefiru 10 kuleczek mini mozzarelli Galbani 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli kilka listków bazylii sok z połówki cytryny świeże zioła i liście nasturcji do ozdoby 2 łyżeczki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Smaczliwkę obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, miąższ umieszczamy
Quinoa Raz!się z latem i wakacjami. Przygotowałam pyszne małe kalmarki nadziewane mozzarellą, kaparami i czerwoną quinoą, podsmażyłam je na klarowanym maśle i podałam z lekkim i aromatycznym pesto z rukoli. Było trochę pracy, ale efekt przepyszny. Idealne jako przystawka, polecam gorąco. Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy około 30 baby kalmarów 1 opakowanie mozzarelli Galbani(...)łyżek kaparów masło klarowane do obsmażenia 2 garście rukoli 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki soku z cytryny czarne oliwki do dekoracji pieprz sól Wykonanie: Kalmary należy delikatnie oczyścić (instrukcję jak to zrobić znajdziecie bez problemu w Internecie), trzeba uważać, żeby nie poprzerywać ich. Mozarellę i kapary siekamy i mieszamy razem z quinoą
Quinoa Raz!Pyszne wrapy z tortilli z pastą jajeczną, lekko pikantną rukolą i wyrazistymi suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzają się jako szybkie, ciekawe danie śniadaniowe. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 12 kawałków suszonych pomidorów Pasta jajeczna: 4 jajka Łyżka musztardy dijon Łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku/dymki Sól/czarny pieprz Sposób przygotowania: Pasta jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymk(...)majonezem. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę pasty jajecznej. Rukolę układamy równą warstwą na paście jajecznej. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i układamy na rukoli. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym
Pyry na GazSezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny 20 listków świeżej mięty sól pieprz Wykonanie: 1. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. 2. Rukolę umyć, osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. 4. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni
Szalona Kuchnia Ewelinynaleśniki: jajka - 2 woda - 1 szklanka mleko - 1 szklanka oliwa - 2-3 łyżki mąka - 200-230g sok ze szpinaku - ok. 1/2 szklanki Dodatkowo: serek typu allmette - ok. 200g rukola - dwie duże garści salata - dwie duże garści łosoś wędzony - ok. 200g koperek - 1 garść, pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy. Wykonanie: Szpinak umieszczamy(...)Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę, rozkładamy porwanego na mniejsze kawałki wędzonego łososia i koperek. Gotowe naleśniki zawijamy. Naleśniki możemy podać w formie klasycznej lub uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki (jak u mnie). Koniecznie podajcie
Pogotujmy.plmozzarellą By Piotr 13 czerwca 2018 Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda! Składniki: rukola - 2 duże garści pomidory - 3-4 większe (u mnie żółte i czerwone) ogórek - 1/2 większego (jeśli nie popieracie łączenia pomidorów z ogórkiem, pomińcie ten składnik) mozzarella - 125g, porwana na mniejsze(...)łyżki bazylia świeża - niewielki pęczek, posieknej Dressing: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki miód - 1 niepełna łyżeczka musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista) sól, pieprz Wykonanie: Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na mniejsze kawałki pomidory, pokrojony i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni
Pogotujmy.pl