Pyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)SKŁADNIKI (na 4 porcje)250g borówek - tu
Moje Kuchenne RewelacjeJak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90
SMYKWKUCHNIWreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)Składniki:- 5 białek
Zainspirowana w kuchniKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna PyzaCiasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTort, który upiekłam na 13-ste urodziny córki. Zresztą sama sobie wybrała ze ma być z ananasem, śmietana i beza. Składniki idealnie pasują do tortu Pina
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć!Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym
Pora coś zjeśćjednej porcji rozkoszy! A zatem Kochani: Głowę w bzy - na stracenie, W szalejące więzienie, W zapach, w perły i dreszcze! Rwijcie, nieście mi jeszcze! Ten tort bezowy jest właściwie efektem ubocznym, a ściślej mówiąc efektem recyclingu składników, jakie pozostały po świętach i przyjęciu urodzinowym dla mojej Mamy. Nie był w planach, a jednak krok po kroku(...)też składnik po składniku, zaczął się wizualizować i tak powstał pewnego popołudnia. Blaty bezowe są cieniutkie i chrupiące - powstały z resztek masy bezowej, z której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy
KUCHARNIABlaty bezowe przełożone śliwkowym kremem z nutą cynamonową i paroma procentami. Niewielka ilość prażonych orzechów włoskich na wierzchu, wnosi nowy smak i aromat, więc nie można z nich rezygnować. BLATY BEZOWE: 7białek 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego KREM ŚLIWKOWY: 500g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml śliwowicy 250g serka mascarpone 200g śmietanki(...)łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz
https:KKuchniaMniamcoś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się już niemal moją specjalnością. Tym razem zdecydowałam się zrobić prawdziwy tort bezowy. Trzy cienkie, czekoladowe blaty bezowe, krem na bazie prezentowanego ostatnio orange curd i polewa. Mmmm... Na jego wspomnienie aż cieknie mi ślinka ;) Tort wyszedł absolutnie przepyszny i niezwykle(...)efektowny. Chociaż nie wyglądał do końca tak, jak to sobie wyobrażałam, to i tak podbił serca wszystkich biesiadników. Dziś chciałabym Wam zaprezentować... Tort bezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego
Ratunku obiadJeśli myślisz, że stworzenie pięknego tortu to zadanie ponad twoje siły przeczytaj ten przepis. W mniej więcej 1,5 h uda ci sie stworzyć tort bezowy jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac. Powinna powstać biała, lekko płynna masa
Kulinarna Patilogiawspominałam u mnie tydzień z wykorzystaniem białek. Była babka na białkach klik a dzisiaj zapraszam Was na słodką , bezową rozpustę. Mnóstwo kalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych(...)masy kajmakowej 0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie
Ala piecze i gotujeprzywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego(...)ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny
mojewypiekiinietylkobiało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika
maniapieczenia