każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno
Malinowe Pocałunkiwyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki(...)olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę na 15 minut przed końcem pieczenia. Pianę wykładamy
Przepisy i porady kulinarneobejrzeć na stronie internetowej prowadzonej przez nią cukierni Valerie Confections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula(...)naprawdę jest ten deser. Zwiewny i subtelny. Mnie przypomina pannę w stroju balowym - pachnącą wanilią, o gładkiej lśniącej figurze otulonej aksamitnym karmelowym szalem, z różową broszką grapefruita i bezową krynoliną. Iście karnawałowa kreacja, bo to bardzo karnawałowy deser! Wszyscy, którzy go próbowali zgodnie stwierdzili, że jest "boski", czego najlepszym dowodem były rozanielone miny, przymknięte z rozkoszy oczy, pomruki szczęścia
KUCHARNIAjest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza. Chcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać(...)zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować
KUCHARNIApozdrawiam! TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE /klik/ CAŁUSKI KAWOWE /klik/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE /klik/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE /klik/ CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/ ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/ TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE(...)CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/ MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/ PASTYLKI MIĘTOWE /klik/ KOCIE OCZKA /klik
KUCHARNIAPolsce możliwe. Dlatego dopóki mogę to dodaję świeże owoce do wszystkiego, na przykład do jednego z bardziej lubianych przez moją rodzinę deserów - Bezików z truskawkami (jest to wariacja tortu bezowego, który kiedyś robiłam na chrzciny mojej bratanicy). Mimo bezy, deser wcale nie jest zbyt słodki, dlatego nadaję się również na letnie (wystawne lub nie) okazje. Nie pogardziłabym takim deserem(...)swoim weselu :) Za tydzień znowu je przygotuję, choć wtedy już pewnie w wersji z malinami. Częstujcie się!Mini wersja - duży tort bezowy znajdziecie tuSkładnika:6 białek (wielkość M)330 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej400 ml śmietanki 30%2 łyżeczki cukru pudru200 g serka naturalnego - nie solonego0,5 kg truskawekSposób przygotowania:Białka ubijamy
Słodkie Przyjemnościbardzo długo świeże, a najlepsze jest po "przegryzieniu".Składniki:*Ciasto:500 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa(...)dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy dwie blaszki możemy zrobić masę bezową od razu całą , a jeżeli jedną to trzeba zrobić ją dwa razy. Białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną
Piekę, bo lubiędżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem
Świat Ciastapowodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami(...)czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku
Ostra na SłodkoPavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny(...)papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania).Na wystudzony krążek bezy
Słodka Stronaodpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami(...)muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.Piec dalej w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, stukam w klawisze najszybciej, jak się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekonsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu.Składniki na bezową chmurkę:4 białkaszczypta solibiały cukierPrzygotowanie bezowej chmurki:Przygotuj miskę w której najlepiej będzie można ubić białka. Porady dotyczące ubijania białka z cukrem znajdziesz tutaj:http://eatshrimps.blogspot.com/2014/06/bezy.htmlUbij białka ze szczyptą
Eat Shrimpsrożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami(...)minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie:5 średnich jabłek2 czubate łyżki rodzynek2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityniej tężejący krem i wyciskamy do babeczek. Można też nałożyć po prostu łyżeczką. Kremu starcza na conajmniej 20 babeczek. Jeśli kremu nam zostanie, to można kupić gotowe blaty bezowe i wykorzystać go do bezowej słodkości :) Tym kremem można przełożyć też ciasto biszkoptowe. A jeśli robimy do mniejszej ilości babeczek, to zróbmy go z połowy składników.Pomysł zaczerpnęłam ze starych
Proste Potrawy