Śliwki zazwyczaj zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem. Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna: Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowy sos Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki: 300 g dużych, słodkich śliwek
Moja smaczna kuchniaTort dla bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu. Słodka cynamonowa beza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremową masą z wanilią. Iście jesienne połączenie. Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach. Składniki: bezy: 240g białek (6 od jajek L lub 7 od jajek M) 250 g drobnego cukru lub cukru pudru czubata łyżka
Pyry na Gazdokładnie rozlewamy ją po dnie. Wysypujemy dłonią rabarbar z rodzynkami, najlepiej w jednej warstwie. Pieczemy ciasto 35 minut. Po tym czasie można jeszcze na wierzch dodać kleksy z masy bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto
Karo in the Kitchenręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku na 190⁰C na jakieś 5-7 minut. Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów i zafundować sobie tym samym powrót do dzieciństwa :) SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenlimetki. Chwilkę, ale to dosłownie chwilkę jeszcze miksować i beza gotowa. Teraz tylko trzeba ją upiec. Tak więc na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, na który następnie wykładamy ciasto bezowe. Hońka proponuje formować bezę tak, aby uzyskać jak najwyższe boki, a środek w miarę niski - coś na wzór ptasiego gniazda. Tutaj trudno podać metodę na to. Trzeba samemu dojść
Karczma HonoriettyBezy robię wtedy, gdy zgromadzę wystarczającą ilość białek - zazwyczaj więc, kiedy piekę dużo ciast półkruchych. M. to wielki fan bezowego szaleństwa. Czasami koloruję je (bezy) spożywczymi barwnikami, ot tak, dla urozmaicenia. BEZY Składniki: - 6 białek - 350 gram cukru - szczypta soli Przygotowanie: Starannie oddzielone od żółtego białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna rozpoczynamy dodawanie cukru (wciąż ubijając
Życie zamknięte w smakuDzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka
O kuchni z uczuciemdelikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec jeszcze 45-55 minut. Masa bezowa powinna być z wierzchu sucha i lekko przyrumieniona. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego
Pełny talerzkrzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem
Poezja smakuBezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka
Taste Of My Daymascarpone. Klasyczny deser, a jakże pyszny i efektowny. Kwaśność czerwonych porzeczek doskonale współgra ze słodkością bezy i kremu. Miłego popołudnia niedzielnego Wam życzę i pozdrawiam gorąco! ROLADA BEZOWA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI. Składniki: Beza: 3 białka z dużych jajek 120 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Krem
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić
Kuchnia Ellieweekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść, a na miejscu zrobimy krem. Od momentu kiedy mama była na kursie pieczenia bez, bezy często goszczą w naszym domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu
Lili w kuchniłyżeczka jest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch, a podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety. Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami
Moja smaczna kuchniastudzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewo