Zapraszam do mojej pierwszej akcji pt. BEZA DOSKONAŁA organizowanej na Durszlak.pl. Celem akcji jest wymiana bezowych doświadczeń i przepisów na bezę jak i przepisy, których składnikiem są bezy, czyli ciasta, desery i co tylko wymyślicie. Oczywiście jeżeli nie czujecie się na siłach, to do ciast można użyć kupnych, gotowych bez. Bardzo chciałabym też, poznać sekret bezy, która używana jest
Jadło i czytadłominut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu
Luźna Kuchniaubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową. Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy. Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być mrożony
Luźna KuchniaDodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania : Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku
Przepisy i porady kulinarneśrednicy 4 cm) Wyciągamy z piekarnika odstawimy na dwie minuty po czym delikatnie wyciągamy z foremek obsypujemy gorzkim kakao i podajemy ciepłe z reszta deseru. NA PÓŁKULE BEZOWE 3 białka jajka - te które pozostały z kulek czekoladowych i kruchych 1 szklanka cukru Białka ubijamy razem z cukrem na parze do momentu aż piana zgęstnieje i cukier się rozpuści. nakładamy
na gazieroku - dziękuję!!! Jak urodziny to koniecznie tort! Zapraszam na szybki i banalnie prosty tort naleśnikowy. Może nie prezentuje się tak efektownie jak ten przygotowany na roczek (patrz: Tort bezowy z malinami ), ale na pewno wart jest przetestowania - spróbujcie:) Tort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakrzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie z nim było czystą przyjemnością! Jak już pisałam w jednym z postów "bezowych" uwielbiam wprost wszelkie czynności związane z mieszaniem i łączeniem ubitej piany z resztą składników, a to kluczowe zadanie przy robieniu sufletu. Tak więc pozwalam sobie nieśmiało myśleć, że Pan Suflet
KUCHARNIAtruskawkowe konfitury.... Jeszcze kilka dni poczekam na powrót mojego komputera - mam nadzieję, że po gruntownej hospitalizacji, powróci do mnie w pełni sił! A tymczasem obok bukietu bzów kładę tort. Bezowy , oczywiście, bo bez i bezy tak wiele mają wspólnego ... Przepis i zdjęcia wkrótce, choć nie obiecuję, że szybko - sami wiecie, jak działa urok wiosny! Dobrego tygodnia
KUCHARNIAchwil zatrzymanych, gdy czas zwalnia zapatrzony w pierwszą Gwiazdkę. Dobrych Świąt! Oby ich magia została w nas na długo! * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik
KUCHARNIAprostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać jednym z najdłużej panujących tuż obok kaszy manny, orzechów i wszystkiego co bezowe, a najchętniej oczywiście z karmelem. Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska
KUCHARNIAKulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku
KUCHARNIApalcach, czy aby na pewno cały cukier się rozpuścił (nie mogą być wyczuwalne kryształki). Jeśli nie, ubijamy chwilę dłużej. Płaską, dużą blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki powinny być
W kuchni Karmel-itkipodgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc
w mojej kuchnibiałko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni
w mojej kuchnipodgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc
w mojej kuchni