rt bezowy - 500 przepisów (strona:17/34)

Pychotka 489

składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 137

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 202

Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki

My Culinary Art
Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 140

białka na bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140 o C. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec

Czerwień i błękit
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 160

minut. Po tym czasie wyjmujemy (będą miękkie, gumowe) i odkładamy na całą noc. Jeżeli chcemy zjeść wersję piankową po ostudzeniu pianki są gotowe do spożycia. Jeśli jednak chcemy chrupką, bezową wersję odkładamy je na całą noc. Z rana powinny być już chrupkie :). Smacznego

Be Fit Be Strong
Podwójne urodziny z konkursem. Do wygrania drukarka HP. 155

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na stół mojej małej jubilatki przygotowałam: standardowo już – torcik bezowy (trzeci rok z rzędu) szyszki z ryżu preparowanego i krówek owocowe szaszłyki, desery z domową granolą , kremem waniliowym i truskawkami soki owocowe Poniżej mała fotorelacja z urodzin :) Ze swojej strony

bistro mama
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 201

Torcik bzowy ...  Nie, nie zabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :) Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to jego urok ...  Można go również pieszczotliwie nazwać naleśnikiem - jak kto woli ...  Najważniejsze, że jest mój, mojego pomysłu. I jedyny taki, bo nie znalazłam nigdzie podobnego przepisu.  To powoduje, że jestem

Garniec Magalie
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 239

nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak.  W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ... Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego... Składniki:  (foremka 21cm x 30cx) 500g mąki pszennej 250g margaryny 1 ¼ szklanki cukru

Walijskie Pichcenie
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 464

pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około

Smakowy Raj
Czekoladowe tartaletki z daktylami i marmoladą z pigwy 200

się takiemu deserowi nie sposób. Pobiegam godzinę dłużej i spalę te pyszności hi hi. Tartaletki są super, mocno czekoladowe z daktylami zanurzonymi w kremie i marmoladą z pigwy a bezowa pierzynka zamyka całość. Namówiłam ? spróbujecie? Czekoladowe tartaletki z daktylami marmoladą z pigwy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa 110

bezę. I ostrożnie zdejmujemy papier, na którym się beza piekła. I przykrywamy wilgotną ściereczką (na 30-60 minut). Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (od krótszego boku). My użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego, przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
TRUSKAWKOWO - MALINOWY TORT BEZOWY Z KANDYZOWANYMI PŁATKAMI DZIKIEJ RÓŻY I MIĘTY 231

Tort bezowy to istne niebo w gębie :) Zdecydowanie dała bym się za niego pokroić ;) Tym razem jednak musiałam obejść się smakiem, gdyż tort był zamówiony. Doszły mnie słuchy, że smakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku

Kuchnia w opałach
Kruchy placek z serem, figami i bezową pianką 149

jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 215

jajko, proszek budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna

Smaczne Zdrowe
Malinowa chmurka 356

otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania