rt bezowy - 500 przepisów (strona:2/34)

Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii 176

pysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone(...)zapasy aronii:)Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki:identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać  na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony ) 293

propozycja na deser, który powstał z przypadku.Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne.Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam(...)kawałki ! A gdy emocje już opadły - zaświtała myśl...Tak oto powstał torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !  SkładnikiBeza:6 białek300 g drobnego cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30%3-4 łyżki cukru pudru200 g truskawekWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.Białka

kolorowotorcikowo
Bezowy torcik 'Red Velvet' 131

Jako że zostało mi trochę piany z przygotowań  serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej czekoladowej śmietanki 30%, która sprawdziła się idealnie :) Zapraszam do pieczenia! Składniki: 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu z białego wina czerwony barwnik(...)uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno farbują ręce, ścierki, blaty, zlewy i w zasadzie wszystko

My Culinary Art
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 142

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i równo rozsmarowujemy. Na ser układamy odsączone połówki brzoskwiń w niewielkich odstępach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Pianę bezową  wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy  je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka

Przepisy i porady kulinarne
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 243

Delikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć  jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)Najlepiej po prostu dodawać odrobinę, miksować i obserwować efekt :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 90 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Masę bezową nakładać do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką. Wyciskać serduszka zachowując odstępy (bezy trochę urosną w trakcie pieczenia). Na początku rysujemy kontur, następnie stopniowo wypełniamy wnętrze serduszka. Czynność powtarzamy by nadać

maniapieczenia
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 205

wrażenie, że każdy kolejny coraz bardziej się rozrasta i boję się, że nie starczy Wam cierpliwości, by dotrwać do przepisu.  No właśnie! Przepis! Pora na aksamitną skórkę i bezowy kożuszek, czyli brzoskwinie zapiekane w bezach z lodami orzechowymi . Tam skąd wracam, brzoskwinie są niebywale smaczne. Ciągle nie mogę się zdecydować, którą odmianę lubię najbardziej, więc zajadam się na przemian(...)kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj!  BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/  4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta

KUCHARNIA
Ciasto ze śliwkami i bezową pianką 124

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.  U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany(...)szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem

Pyry na Gaz
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 343

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej(...)brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.Przekładam na talerz i schładzam w lodówce. Pycha! Post Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 492

łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.Boki wylepiamy na wysokośćok(...)minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.Pieczemy 10 min / 210C.Dobrze studzimy!!!Smacznego

Ostra na Słodko
748. Zapomniane & Tort bezowy. 148

kremówką i mleczkiem kokosowymNie wiem czemu tak rzadko się u mnie pojawiają, bo przynajmniej w takim wydaniu są genialne.Tort musiał być obowiązkowo, mama cały czas "sugerowała" mi bezowy, to i taki upiekłam i wcale mnie to nie dziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem ta skromność xd) ;)Tort bezowy(blaty bezowe z kakao

More food, love and dreams
Tort bezowy z kawowym kremem 175

Najlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła  moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda(...)tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj.Tort bezowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 3 blaty:6 białek300 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka octuKrem kawowy:250 ml zimnej śmietanki 30 %250 ml mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku1/3

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 436

Dawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody(...)nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort  dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Rolada bezowa z mascarpone 382

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają(...)owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka

Poezja smaku
Torcik bezowy z malinami 125

Szybki i prosty w przygotowaniu torcik bezowy z malinami. Idealny na impreze, gdy twój grafik jest załadowany i na nic nie masz czasu. Jest smaczny i leciutki, więc na te upały w sam raz :) Ilośc porcji: 1 torcik Czas przygotowania: 15 min Składniki: 3 gotowe spody bezowe 330 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie malin ( w zależności jak bardzo(...)więcej niż w przepisie jesli lubimy bardzo słodki). Jako ze my uwielbiamy maliny to wgniotłyśmy widelcem jeszcze troszke w tak przygotowaną masę. Następnie przekładamy już torcik: bierzemy jeden spód bezowy, smarujemy go kremem i posypujemy malinami. Z każym następnym spodem postępujemy tak samo i układamy warstwowo.Gotowe! Tort można od razu degustować! Smacznego :) Ps. Jeśli ktoś lubi wiekszą ilość kremu

Kolizje Smaków
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1726

Tort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również(...)inny ). Zwykły cukier można w całości zastąpić cukrem trzcinowym, choć za zdrowe to i tak niestety nie będzie. Ale niekiedy można zaszaleć. Tym bardziej, że torcik jest tego wart.Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.Składniki na 2 blaty bezowe :- 8 dużych białek- 350g  zwykłego cukru- 2 łyżki - 50g cukru demerara ( trzcinowego)- 1 łyżeczka białego octu winnego- szczypta soli

Smaczne Zdrowe