Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się(...)zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu
mojewypiekiinietylkoRamen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się(...)zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu
mojewypiekiinietylkoZapisz Uwielbiam rosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się(...)Wodorosty wakame nadają bulionowi specyficzny smak – nie są obezwładniające, nie dominują smaku, ale są lekko wyczuwalne. To dobre źródło kwasów omega-3, żelaza, wapnia, magnezu i jodu. Suszone grzyby shitake to naturalne źródło smaku umami , witaminy D, cynku, witamin z grupy B. Zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy (do kupienia w Piotrze i Pawle lub w sklepach z żywością orientalną). Olej
Karo in the Kitchentaka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara(...)ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję
Kuchnia Prezydentowejsię nasuwa :-) Idąc więc tym tropem, polecam Wam moje ulubione kaszotto, które u mnie króluje w wersji z pieczarkami (niekoniecznie z kurczakiem), natomiast jeszcze lepsze wychodzi właśnie z grzybami leśnymi:-) SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła klarowanego ok. 300 g pieczarek 1 dużą cebula 2,5 - 3 szklanki wody sól, pieprz zielona pietruszka ewentualnie: gotowane(...)powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu. Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne. Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane zieloną pietruszką i ewentualnie
Czary - gary w kuchniplastry . Obrać cebule ,pokroić w plastry i zeszklić na patelni na oleju kokosowym. Do wolnowaru włożyć pokrojone na pół brukselki ,na to zeszklona cebulkę ,na wierzch pataty i grzyby leśne. Całość posypać przyprawami i dusić na drugim programie 2-3 godziny. Podawać z cieciorką ugotowaną w wodzie około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy Groch włoski - cieciorkę zalać ciepłą wodą poprzedniego(...)czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi, rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy. Zalety Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pozwala wykorzystać tanie części mięsa dzięki długiemu gotowaniu. W wolnowarze praktycznie nie da się przypalić potraw
w mojej kuchniłyżkę oleju. Smażymy najpierw same pieczarki, do zezłocenia – nie powinny puścić wody, muszą się przypiec i skarmelizować. Robimy to na dosyć wysokim ogniu, mieszając zawartość naczynia by pomóc grzybom w szybszym parowaniu. Wysmażone pieczarki odkładamy do osobnej miseczki. W tym samym naczyniu podgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z każdej strony przyprawione mięso kurczaka. Smażymy krótko, tak żeby zamknąć mięso(...)garnka wlewamy wrzątek. Zupa zrobi się jasna i rzadka, ale za kilka chwil zacznie gęstnieć. Dodajemy kostki bulionowe, mieszamy do rozpuszczenia. Zupa będzie pyszna również na domowym rosole – pamiętajcie tylko, że do warzyw przesmażonych z mąką należy wlać płyn na granicy wrzenia, więc rosół wcześniej należy w osobnym garnku bardzo mocno podgrzać. Wrzucamy usmażonego kurczaka i pieczarki, gotujemy
Karo in the Kitchenczeska. Ze względu na specyficzną gwarę znane gdzie indziej potrawy tutaj mają swoje nazwy, jak na przykład krepel (pączek), buchta (kluski na parze) czy nudelzupa, czyli po prostu popularny rosół. Jak widać właśnie na przykładzie chociażby nudelzupy gwara śląska została zdominowana przez język niemiecki. W końcu nie ma się co dziwić, czas zaborów, a później wojny zrobił swoje. Ale wszystko(...)słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą
Marder&Marder ManufactureŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób(...)ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one: Pierogi ruskie Kuroniów Pierogi z kapustą i grzybami
kuron.com.plflaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe(...)grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. W trakcie gotowanie posiekać na paseczki grzyby, usuwając nóżki - te mogą pozostać twarde nawet po długim gotowaniu. Łyżką cedzakową wyjąć miękkie już mięso, a w to miejsce włożyć do garnka grzyby. Gotować około 20 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyokoło 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby 0,5 szklanki manny 3 jajka Nadzienie: 2 łyżki masła cebula 0,5 kg pieczarek łyżka majeranku jajko łyżka manny łyżeczka pieprzu ziołowego Oraz: łyżka majeranku sól i czarny pieprz(...)zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet. Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze
Dieta moja pasjaJako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię(...)pół pora. Garnek powinien być takiej wielkości, żeby warzywa wypełniały go w 2/3 objętości. Nalewamy wody niemal do pełna, ale tak żeby się nie wylewała podczas gotowania. Dodajemy grzyby, kilka liści laurowych i ziela angielskiego oraz 3 ząbki czosnku przekrojone na połówki, solimy delikatnie i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przecedzamy wywar przez sito, żeby oddzielić
Quinoa Raz!buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado i awokado (uwaga(...)kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony
Ola la LCHFteż kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie(...)wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa). Krok
Moja Książka Kucharska