rosół z grzybami - 417 przepisów (strona:21/28)

Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 180

termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy je trzonków. Na dużej, szerokiej patelni rozpuszczamy na wysokim ogniu masło, wrzucamy grzyby, mieszamy szybko i smażymy je do zezłocenia i skarmelizowania, tak żeby nie puściły wody. Ściągamy z patelni, wrzucamy przesmażone pieczarki do blaszki z gnocchi. Na patelnię wlewamy olej – wrzucamy na niego płatki(...)patelnię liście szpinaku i mieszając smażymy je tak długo, aż zwiędną, zmiękną i stracą swoją objętość. Przekładamy je do blaszki z gnocchi i pieczarkami. Na tą samą patelnię wlewamy rosół i podgrzewamy. W kubku mieszamy śmietanę z mąką. Niewielką ilością gorącego płynu hartujemy mieszankę śmietany i mąki, wlewamy ją na patelnię, mieszamy żeby nie powstały grudki i gotujemy

Karo in the Kitchen
Gołąbki z modrej kapusty 124

przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić(...)woli gołąbki z czerwonej kapusty  są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól  i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak przygotować smakowity ramen? 145

menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego regionu. Ostatnio jednak powstaje wiele lokalów serwujących tylko tę potrawę. Czym właściwie jest ramen? Często określa się go mianem „japońskiego rosołu”. Choć zalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność(...)bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić w https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ), przegrzebki, szczypior, kukurydza, grzyby moon, glony nori czy sezam. Odmiany ramenu Nie ma jednej odmiany ramenu – jest co najmniej kilka rodzajów. Pierwsza „klasyfikacja”, ze względu na rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany

Tradycyjna Kuchnia
Ruskie pierogi 178

Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem.  Babcia Manisia zawsze kiedy byliśmy chorzy przyjeżdżała do naszego domu i razem z nią lepiliśmy pierogi z mięsem, z rosołu. Sama przygodę z pierogami zaczęłam kilka lat temu ale tzw. "ruskich" nie robiłam nigdy.  Może to dlatego, że kiedyś się do nich zraziłam? Było to w roku 2015 kiedy(...)ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy.  Małżon jada tylko pierogi z kapustą i grzybami, dzieci jedzą wszystkie poza nimi. Ja uwielbiam każde! to może poza takimi z płuckami... Spróbowałam pierogów z nadzieniem serowo-ziemniaczanym dopiero kiedy byliśmy zeszłej zimy w Wetlinie. Jakież było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 648

dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny,  przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające danie. Wiem, że wiele osób brzydzi się tego(...)prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości....Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bigos nad bigosami 128

mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut. Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy. Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów oraz, jeśli zachodzi potrzeba, większą ilością mięsnego(...)niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut. Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy. Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 171

Przecież nie każdy musi lubić kapustę w takiej wersji...  Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla

Lawendowe Niebo
7 zdrowych dań za 7 zł 688

łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Sałatka(...)zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Idealne jako lunch do pracy. Czas: 30 minut Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł Poziom trudności: łatwy Pęczotto z warzywami, grzybami i szpinakiem Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch

Niedzielny kucharz
BULION WOŁOWY 142

naleśników, krokietem z ryżu lub pasztecikiem np. serowym. Bardzo dobrze smakuje oczywiście także z makaronem, warzywami, czy sałatą pokrojoną w paski. Po ugotowaniu mięsa możecie je podać z rosołem lub np. zamrozić - będzie jak znalazł do pasztetu. Jak przygotować domowy bulion wołowy - sprawdzony przepis krok po kroku. Polecam przepis , korzystajcie i ulepszajcie go!  Pozdrawiam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI(...)kawałek selera 1 korzeń pietruszki pęczek natki pietruszki gałązka lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) 3 liście laurowe po kilka ziarenek pieprzu i ziela 5 goździków 2-3 kapelusze suszonych grzybów leśnych, namoczonych wcześniej w zimnej wodzie sól i pieprz do smaku 1 białko PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso kroimy w kostkę. Kości i pokrojone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą

Moja Książka Kucharska
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 135

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka

potrawyregionalne
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 194

kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, w całości lub lekko stłuczony. Boczek surowy kroję(...)garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć.   Całość stawiam na małym ogniu do powolnego podgrzewania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywam garnek nie do końca szczelnie pokrywką i gotuję wywar około półtorej

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 173

Gotujemy 5-10 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.Grzyby gotujemy w niedużej ilości wody 250-400ml,gdy zmiękną a woda nabierze aromatu grzybów ,wlewamy wode z grzybkami do barszczu. Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. .............. GAŁKI(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA .Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach ,głowie  i połowy filetów ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz soli,pieprzu Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą ugotowaną i surową, przepuść przez maszynkę .Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą

w mojej kuchni
Polędwiczki w sosie kurkowym 541

Polędwiczki w sosie kurkowym Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z

Blog z Apetytem
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 141

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam

Wanilia i Kardamon
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 132

leśnych grzybów jest tym, za czym tęsknimy cały rok, zwłaszcza że są gatunki grzybów, którymi można delektować się jedynie w sezonie. Dania z kurkami zawsze przygotowuje się ze świeżych grzybów. Zwykle są to sosy na bazie masła i śmietany, które doskonale komponują się zarówno z kaszą gryczaną, czy jęczmienną, jak i z ziemniakami. Przepis na kaszę gryczaną z kurkami pochodzi(...)Korczyna”. Kasza gryczana z kurkami - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 250 g kurek 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 g gęstej śmietany 500 ml wywar z rosołu - bulionu (włoszczyzna, mięso z kością) pieprz, sól 1 czubata łyżka mąki pszennej do zagęszczenia (opcjonalnie) natka pietruszki do dekoracji Czosnek kroimy w plasterki i chwilkę dusimy go na maśle

Trzeci talerz