mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć z wierzchu(...)bulionu. Smacznego :) Ps. Farszu i ciasta wychodzi sporo (ok. 100 sztuk malutkich pierożków), ale polecamy część z nich zamrozić i można je zjeść przy innej okazji. Do przygotowania rosołu z kaczki z pierożkami użyliśmy: - garnek* z 10 częściowego zestawu Tefal Duetto - blender ** ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów) - robota *** planetarnego
Plate of Joynowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można dowolnie kombinować z nadzieniem, co też na pewno uczynię następnym rzem dodając choćby suszonych grzybów lub podsmażonych pieczarek. Wam prezentuję tą, którą mieliśmy przyjemność zjeść wczoraj ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Składniki na roladę: 500g ziemniaków 200g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oliwy Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Składniki na farsz: 350g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam takiego z rosołu) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko Sól, pieprz oraz szczypta ostrej papryki do smaku Dodatkowo: Ok 4 plastry sera żółtego Natka pietruszki do posypania
Kuchnia w czekoladzieteż do garnka dużo wody. W przeciwnym wypadku powstanie bardzo rozwodniony bulion. Jeśli chcecie ugotować bardziej treściwy rosół, dorzućcie do garnka jeszcze dwa surowe skrzydełka z kurczaka. Przepis na rosół orientalny a la zupa pho na bulionie z kości Czas: 2-2,15 godz. (w tym dwie godziny to kucharzenie pasywne, czyli nadzór nad garnkiem z gotującym się bulionem Poziom(...)kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego mięsa. Jeśli pieczony kurczak może być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik
Niedzielny kucharzNa kolejny spisek kuchenny (jak to trafnie kiedyś nazwała koleżanka Saratelka ) wybrałam klasyczne danie kuchni francuskiej
Kuchnia Prezydentowejciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć(...)tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ostatnio, aż wstyd o tym mówić, mało w moim menu ryb. Gdy pytam sama siebie dlaczego? Ciężko znaleźć wytłumaczenie. Wiem jak są zdrowe, jak wartościowe i
Mój Smak na Życiedelikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym garnku jaki mam w kuchni do dyspozycji. Aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji ramenu, duży(...)drobniej, na pojedyncze fragmenty – ale nie na pył. Cebulę zostawiamy w łupinie, kroimy ją na ćwiartki z piętką, żeby się nie porozpadała, lub na połowy. Wrzucamy do garnka suszone grzyby – bez wcześniejszego namaczania. Dodajemy ostrą suszoną papryczkę w całości, zalewamy zawartość garnka 2,5 litra zimnej wody (używam źródlanej), wlewamy oba sosy sojowe. Stawiamy garnek na średni ogień
Karo in the Kitchenjajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego - wybór padł na zupę. Boczniaki to bardzo wdzięczne grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują flaczki mięsne. Zupa mocno doprawiona, pikantna, może smakować naprawdę(...)minut by przegryzły się z koncentratem i podawać gorące. Smacznego! :-) PS. Dziś wersja bez mięsa i choć bardzo nam posmakowała, to jednak trochę brakowało mi prawdziwych "oczek na rosole". Pewnie jest to kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz mięso, to możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć mięso
Poezja Smaków - blog kulinarnyGołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to
Ogrodnik w podróżypisałam o nim przy okazji tatara z sardynkam i ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też m.in. w grzybach, pomidorach (sosik!), orzechach, winogronach, brokułach. Mięso przekładamy do dużej miski, takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo(...)ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki. Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując
Karo in the KitchenKurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Najlepsze są te świeżo zebrane, niesamowicie pachnące… Nie mogę odżałować, że w tym roku, mimo urodzaju, nie miałam jeszcze okazji wybrać się do lasu. Na szczęście można liczyć na rodzinę i dary lasu dotarły do mnie, aż do stolicy. Miałam w planach makaron , jednak kurek było tak dużo, że postanowiłam przerobić je masowo(...)także: Boeuf strogonow To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i... Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny ... Tajski rosół z kurczakiem Choć uwielbiam nasz polski rosół - gdy zostanie mi jego duża... Pierogi z kurkami i ricottą Pierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam z przymusu.... Post Zupa krem
Poezja smakułososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze
Karo in the KitchenBrazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy(...)opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościNiedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie
Weekendy w domu i ogrodzie"Wsi spokojna, wsi wesoła! Który głos twej chwale zdoła? Kto twe wczasy, kto pożytki m oże wspomnieć zaraz wszytki" Wieśniak lubelski wraca na salony warszawskie
pieprzny smaczek