postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać np. z czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy(...)taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia). Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej
Kulinarna Pokusapopularne zwłaszcza w Gruzji. Chinkali to inaczej pierogi, czy też duże kołduny, które zwija się jak sakiewki. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka rosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto(...)górze tzw. czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi
Buniabaje w kuchniPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki(...)średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić na szybko z kostki rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko
Kulinarna Patilogiapłaty ciasta filo 1 łyżka masła sezam do posypania Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć(...)nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki
Gotowanie jest łatwemasła, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszającgotować do miękkiego makaronu i odlać na sitona łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć z garnkawlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi(...)smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu podana......POLECAM......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się
W Mojej Kuchni LubięNa mojej działce miałam w tym roku sporą ilość opieniek więc postanowiłam przygotować flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały
Bajeczna Kuchniapokroiłam na mniejsze kawałki) i chwilę podsmażyłam (można dorzucić grzyby już obgotowane ok.10-15 minut). Na małej patelni wysmażyłam na chrupko drobno pokrojone plastry boczku. Dorzuciłam je do garnka z grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam(...)jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero
Smaczne ZdroweCzas na drugą zupkę, którą Wam obiecałam :) Po raz pierwszy jadłam szparagi i stwierdzam, że w takim wydaniu mi smakowały, w innych będę jeszcze próbować. Póki
Kuchnia w czekoladzieKarnawał wciąż trwa, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na różne ciekawe i smaczne przekąski. Kiedyś dostałam od mamy przepis na fajną, smaczną i sycącą sałatkę
Z miłości do słodkościRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku(...)masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania
Cook&Lovednia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci, razem szliśmy na cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka . W czasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było w tym nic dziwnego. Flaczki też(...)świąteczne danie, jedzone w gronie najbliższych a przygotowane z miłością więc dobrze kojarzy mi się do dzisiaj. Ale nie zawsze robię flaki tak samo. Czasami przygotowuję flaczki jarskie z grzybów a z tymi tradycyjnymi lubię coś pokombinować żeby uzyskać nieco inny smak. Z pomidorami, ziołami, przyprawione na ostro, smakują wybornie. Jeśli nie wierzycie sprawdźcie sami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmęczeni i zmarznięci nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa(...)gotowałam na małym ogniu około pół godziny. Następnie do wywaru dodałam bulion i kości z kurczaka, kurki, rozmaryn, miód oraz przyprawy. Gotowałam kolejne pół godziny. Podawałam bez makaronu, z grzybami i warzywami**. *z powodzeniem można zastąpić kawałkami pieczonej kury (kości, szkrzydła itp). **mój Mąż lubi gotowaną cebulę
Zapiski Młodej Żonyprzygotowywania zup, tym razem właśnie padło na zupę z kurek z karmelizowanych porem. Przygotujcie, karmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami. Zupa z kurek z karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por. Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka(...)oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię