Składniki 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g miąższu z dyni natka pietruszki 250 g wieprzowego mielonego mięsa 10 liści kapusty coolwrap 500 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę(...)kaszy. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty lekko sparzamy, studzimy. Farsz układamy na każdym liściu i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołem, pieczemy 90 min pod przykryciem w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas grzybowy <3 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenowoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki) 2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego 1 średnia marchewka ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku) 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki soku z cytryny(...)ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Łodygi drobno siekamy (z niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą
bistro mamadelikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy(...)kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniajednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie(...)wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać
Korniszonkismaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną(...)minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, następnie wyjmujemy skórki cytryny. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Grzejemy ale nie doprowadzamy do wrzenia bo może się zwarzyć śmietana. Wyłączamy zupę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych ) - ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej do podsmażenia Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską(...)około 2h. Następnie na patelni rozgrzać mocno olej, podsmażać partiami do zezłocenia. Przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
kawawszklanceNajlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa) szklanka śmietany 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki 2 łyżki masła ryż/makaron/kasza Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą(...)ilość w zależności od ilości wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając śmietanę i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej zostawić sos na przynajmniej pół
W kuchni bez szafekrazy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki(...)świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w garnku roztopić masło na niezbyt dużym
Smaczne Zdrowełyżka przyprawa mieszanka garam masala Royal Brand, 1 łyżka vegeta, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 6 sztuk pomidory, 2 sztuki papryka zielona świeża, 1 duża cukinia, 1 chochelka rosół drobiowy, 1 pęczek koperek siekany olej rozgrzać w garnku i wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchewkę podsmażać z 10 minut mieszając co jakiś czas i dodać jarzynkę kucharka w trakcie(...)dodać mieszankę przypraw garam masala Royal Brand i dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!! przyprawy z Indii GARAM MASALA
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowanie. Oto składniki i przyprawy na klasyczną zupę kalafiorową. Składniki na kalafiorową: 1 niewielki kalafior 5 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 litry rosołu drobiowego 1/2 szklanki makaronu np. nitki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany sól i pieprz do smaku Zupa kalafiorowa przepis. Przygotowanie kalafiorowej: Krok(...)tarce do jarzyn. Cebulę obrać i posiekać. Krok 2. W garnku rozpuścić masło dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dołożyć ziemniaki, marchew i różyczki kalafiora - chwilę zasmażać i wlać gorący rosół. Zupę gotować 10 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wrzucić makaron, posiekany koperek i natkę pietruszki, po 3 minutach zdjąć zupę kalafiorową z ognia. Doprawić jeszcze
Moja Książka Kucharskauwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez(...)roladki. Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem. Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina
Wanilia i Kardamondomu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako pierwsze danie na ważnych uroczystościach rodzinnych. Ogólnie rzecz ujmując, prawie wszyscy lubimy rosół, tak więc dzisiaj proponuję rosół drobiowy na skrzydełkach z makaronem. Składniki: 2 – 2 ½ l wody 6 skrzydełek 5 marchewek Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Umyte skrzydełka umieszczamy w zimnej wodzie(...)szum. Marchew, pietruszkę, seler, obieramy, myjemy i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Dodajemy pieprz w ziarenkach. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem ( aż będzie częściowo będzie czarna ). Umieszczamy w rosole. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą. Gotujemy do miękkości warzyw ( na wolnym ogniu ). Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO
Smaki Ewywiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej Ciasto(...)podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie
Radość kipiąca uśmiechem.smaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli — rozgrzewająca Składniki: 200 krewetek obranych ze skorupek 200g łososia pokrojonego w kostkę 400 ml mleka kokosowego 400 ml rosołu drobiowego 3 cebule dymki – ok 60 g 2 łyżeczki startego imbiru 4 ząbki czosnku posiekanego 3 łyżki soku z limonki chilli do smaku szczypiorek 60g oleju kokosowego Krewetki rozmrozić (jeśli(...)tłuszczu i przełożyć do garnka. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia. Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe. Po 5 minutach dodać krewetki. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą
Ola la LCHFchoć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa(...)makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty rzymskiej 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa z zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami
W SMAK