podać z ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą. Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz
Kulinarne Inspiracjeoczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu – gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i pnącza imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się dla małych dzieci, a po dodaniu kilku dodatków ( chilli, kolendra, dymka,) nabiera(...)ostrego charakteru. Zupa ryżowa z kurczakiem Drukuj Prep time 15 min Cook time 2 godzin 30 min Total time 2 godzin 45 min Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych Serves: 6 Ingredients 2 nogi z kurczaka
Cooking for EmilyKiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza(...)drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu
Kuchnia z widokiem na ogródkróluje, bo właśnie suszymy nasze zbiory. Składniki 10 pałek z kurczaka 100 g masła 100 g wędzonego parzonego boczku 200 g świeżych grzybów 20 g mąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych 2-3 marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia. Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka. Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto. Cienkim strumieniem wlewamy
R'n'G KitchenLekka, pożywna i bardzo zdrowa zupa krem. Główki szparagów podsmażone na maśle to chrupiący dodatek. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 700 ml rosołu drobiowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól biały pieprz starty parmezan 1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad(...)powierzchnię. Gotujemy około 5 minut. 2. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. 3. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. 4. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykurek cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżka przyprawy do gulaszu łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela ang. 2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 0,75l rosołu drobiowego Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek(...)dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać
Smakołyki Asinaturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda. 20 dkg kiełbasy 1 cebula 1,5 szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę(...)smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały bulion .Doprawić do smaku. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda
Moje domowe kucharzeniecałość uatrakcyjniają grzanki i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować czosnek tym mniejszy będzie miał aromat. Składniki na 3-4 porcje: 1,5 l rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki(...)bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane. Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę. Jajka sadzone smażymy na oleju
IMPRESJA SMAKUodświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;) Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 250 g marchewki 3 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki(...)osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy
R'n'G KitchenBardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki(...)kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy
Bajeczna Kuchniajakaś odmiana dla naleśników, no i szybsza w przygotowaniu. 4 tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku. Do garnka wsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia(...)lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu zaczęłam razem gotować. W międzyczasie dorzucałam groszek, kukurydzę i fasolkę. Wszystko gotowałam do całkowitego wchłonięcia rosołu przez ryż (albo wygotowania). Na koniec doprawiłam całość do smaku papryką, solą (nie chciałam dziś zionąć ogniem, więc nie szalałam za bardzo). Farsz wyłożyłam na płat tortilli, delikatnie oprószyłam
bastalenaJeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa 150 g wędzonego łososia opcjonalnie gałązka lubczyku sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Kalafior podzielić na mniejsze części i przełożyć do dużego garnka(...)końcówkę. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka, zaś ze szparagów odłożyć górę, a pozostałą część również dodać do pozostałych składników. Warzywa zalać około 1,5 l rosołu lub wodą z kostką rosołową (można dodać również gałązkę lubczyku) i gotować pod przykryciem do zmięknięcia.Całość zmiksować np. blenderem ręcznym na krem (jeżeli dodaliście lubczyk, to go wyciągnąć
Passions hobbies lifeduża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w 2 cm kostkę. Marchew, pietruszkę(...)kroimy na cząstki. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w szóstkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenPrzepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko. Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta z łososia 2 łyżeczki soku cytrynowego 8 małych gałązek koperku sól pieprz 2 łyżki octu z sherry 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon ) pół łyżeczki miodu 2 dojrzałe pomidory Przygotowanie Cukinie umyłem i oczyściłem(...)wzdłuż na paski szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem
R'n'G Kitchen