Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa
Codziennik KuchennySkładniki 500 g żołądków drobiowych z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka groszku konserwowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka mąki rosół drobiowy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy
R'n'G KitchenPyszna, esencjonalna zupa, której przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy. Najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie(...)strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe) bez skóry , może być z kością 1500 ml rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
Stare GaryPożywne, e sencjonalne danie z żołądków drobiowych to idealna propozycja na obiad zwłaszcza kiedy za oknem jesz szaro i zimno. składniki na porcję dla sześciu osób rosół drobiowy 2 szyje indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych(...)wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 60 minut ( godzina to jedynie wartość przybliżona, rosół musimy gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie). W tym czasie myjemy żołądki pod bieżącą wodą, krojąc je następnie nożem na podłużne kawałki. Pokrojone żołądki, wkładamy do garnka
Miód i pieprzSkładniki: 1/2 sztuki kurczak ugotowany, 1 większa marchewka ugotowana, 3 sztuki jajka na twardo, 1 litr rosół drobiowy, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżeczka sok z cytryny kurczaka z rosołu obrać z kości i pokroić na małe kawałki marchew z rosołu drobno pokroić w kostkę jajka na twardo ugotowane drobno pokroić w kostkę w naczyniu
W Mojej Kuchni Lubięjest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych
Rozpustne gotowaniesłodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko 1 średnia cebula
Smaczna StronaNajlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka
Mango Papajajest bardzo aromatyczna i zniewala swoim smakiem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 1,5 l rosołu drobiowego 200 g groszku mrożonego szczypiorek makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy, a w międzyczasie przygotowujemy warzywa. Więc
R'n'G Kitchenbardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny. Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw przypraw i foremki aluminiowe od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego z rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu(...)Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet
Zrób to smaczniekomponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g. 100 ml rosołu 50 g smalcu z gęsi
Ola la LCHFsmaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny. Składniki 1 gęsie udko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 cebule 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50 ml rosołu drobiowego 1 łyżka masła 500 g pieczarek 500 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany
R'n'G Kitchendanie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany. Składniki: 5 dużych garści szczawiu 1 łyżka masła 4 marchewki 4 ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki) 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki kroimy w ulubione kształty. Ziemniaki w kostkę. Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości. Szczaw
R'n'G KitchenSkładniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi rosół z niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wody do rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę
W Mojej Kuchni Lubię