roladki - 9750 przepisów (strona:290/650)

Strucla z serem i kruszonką 172

prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z wędzonego łososia 155

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tym razem przepis na wspaniałą roladę z łososia w szpinakowej pierzynce. Cały przepis łącznie ze zdjęciem jest w wykonaniu mojej siostry Moniki. Dziękuję siostrzyczko :-) Składniki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła(...)szpinakowy wystudzić i przełożyć na folię spożywczą. Wierzch placka posmarować serkiem i na to ułożyć równo płaty łososia. Całość wzdłuż rolujemy i zawijamy w folię spożywczą mocno dociskając. Gotową roladę włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby stężała i można było ją kroić. Smacznego :-) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Na słodko lub wytrawnie
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 146

plastrów schabu 1 łyżeczka masła 1/2 cebuli 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3-4 ząbki czosnku  sól,pieprz  starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej  2,5 dag mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest(...)dodajemy szpinak.Jak szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje dodajemy ser feta, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem), i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i podsmażamy na patelni z każdej stony. Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka

Kuchnia w opałach
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 84

minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół, na całej długości i zaplatamy niczym warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia

Kuchnia w opałach
Zaskocz bliskich 195

morską  i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju(...)czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą

Gotuj z Natką
Roladki schabowe z orzechami. 166

żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan i dokładnie wymieszać. Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i  zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem

O kuchni z uczuciem
Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami 1223

Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 157

nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec

kolorowotorcikowo
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 142

święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 2 łyżki mela 4 łyżki dobrej jakości masy makowej 2 łyżki kandyzowanej skórki

Mienta blog
Naleśnikowe roladki - idealne na imprezę! 1171

Kolorowe, smaczne i zawsze pod ręką - naleśnikowe roladki!  To idealna przekąska na sylwestrową imprezę. Do przygotowania w wielu wariancjach smakowych. U mnie pierwsza połowa- z serkiem, sałatą, szynką i serem, a druga - z czosnkiem, koncentratem, twarogiem i papryką.  Składniki: - ok.  5-6 dużych placków naleśnikowych (u mnie pól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej) na pierwsze(...)drobno posiekanym czosnkiem. Twaróg zmiażdżyć widelcem z mlekiem/jogurtem/śmietaną, dosolić do smaku. Wypełnić nim naleśniki. Na koniec dodać kawałki drobno pokrojonej papryki, zawinąć w rulon, pokroić, nadziać.  Gotowe roladki wyłożyć na talerz i... zajadać ze smakiem :)! Szczęśliwego (smacznego) nowego roku

Kuchnia Ellie
Makowiec krucho-drożdżowy 625

Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie(...)przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo. Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut

Słodkie Przyjemności
ROLADKI Z CHIŃSZCZYZNĄ 238

Iglotex mam jeszcze kilka mieszanek warzywnych wykorzystałam więc jedną z nich i przygotowałam chińszczyznę...ale tak inaczej. Zawinęłam ją w  roladki drobiowe, a podałam na kuskusie który otrzymałam od firmy Piątnica.   Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie 1 szklanka kusukusu z Piątnicy opakowa nie mieszanki orientalnej Iglotex olej do smazenia Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)Łyżką na każdy plaster mięsa nakładamy farsz, zwijamy, spinamy wykłaczkami. Smażymy na głebokim oleju z obu stron. Podajemy z kuskusem z ulubionym sosem pieczeniowym. U mnie sos cebulowy. Do roladek użyłam mieszanki orientalnej Iglotex: Zapraszam na stronę firmy, gdzie znajdziecie całą ofertę produktów: http://www.iglotex.pl/ Kuskus otrzymałam od firmy Piątnica. Bardzo często używamy go w moim domu do dań miesnych

Z Majeczką w kuchni
Wieniec drożdżowy z tapenadą 197

ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc wieniec. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada z indyka 354

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki. Smakuje pysznie. Post Rolada z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 109

kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.  Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni(...)Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy