roladki - 9750 przepisów (strona:281/650)

DROBIOWE ROLADKI Z BAZYLIĄ 123

najgrubszym miejscu aby były jednakowo grube lub rozbić do jednakowej grubości. Dokładnie posolić z wszystkich stron. Mieszanką ziół i przypraw obtoczyć dokładnie mięso, włożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki zwinąć w folię spożywczą i gotować w rondlu ok 30 min w 1 szklance wody. Wyjąć z rondla i z folii, zabezpieczamy aby nie wystygły. Zrobić sos. Do rondelka wrzucamy masło(...)drobniutko pokrojoną cebulkę, przesmażamy do zrumienienia, dodajemy rozgnieciony czosnek, wino i wlewamy śmietankę oraz pieprz i sól. Gdy sos się zredukuje wkładamy do niego roladki i wyłączamy palnik

harrisa
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 131

mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i   zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki , a na to kolejne 3 roladki.Zostawić do wyrośnięcia na około  20-30 minut. Następnie posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z truskawkami i kozim serkiem 203

pewnością zadowoli niejedno podniebienie.  Doskonała na lunch lub lekką kolację.  Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami.  SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki) orzeszki pinii miód olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym) miód ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym(...)kremem balsamicznym) 3-4 gałązki świeżego tymianku świeżo mielony pieprz czarny sezam (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Roladkę pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Na każdym plasterku umieścić po kilka słupków migdałów i orzeszków pinii. Polać odrobiną miodu (około pół łyżeczki na jeden plasterek). Następnie  skropić olejem,  posypać sezamem

DefinicjaSmaku
Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo 190

patelni aby wydobyć z niej słodycz. Pomidory i czerwoną cebulę łączymy z serem feta i całość rozgniatamy widelcem. Gotową pastę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego

DefinicjaSmaku
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 146

stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem(...)cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową

Pyry na Gaz
SAŁATKA Z FIGAMI, SEREM KOZIM LUB BLUE I ORZESZKAMI PINIOWYMI 169

roszponka) - 8 świeżych fig - 2 łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje) - orzeszki piniowe Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia. Na półmisek wyłożyć sałaty, dodać pokrojone na małe(...)kawałki roladki kozie, lub sery typu blue. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać miód lub syrop roślinny i zagotować. Dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki figi (u mnie każda na 4 części) i chwilę karmelizować je, mieszając i obracając tak, by każdy bok figi był w sosie miodowo-balsamicznym. Figi wyłożyć na półmisek z sałatami, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi, polać sosem

Smaczne Zdrowe
Roladki z kurczaka ze szparagami 245

Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. 4. Gdy naszym roladkom zostało 10 minut do końca pieczenia, zaczynamy przygotowywać sos. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulą i czosnek. Smażymy kilka minut. Wlewamy whiskey i odparowujemy połowę, po czym dodajemy śmietankę(...)gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze 3 minuty, aż sos odrobinę zgęstnieje. Wyławiamy gałązkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Na talerze wykładamy roladki, polewamy je ciepłym sosem śmietanowym. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i sałatą. Smacznego

My Culinary Art
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 212

się lubi - gotowaniu, ale faktem jest, że kilka godzin spędzonych na przygotowywaniu różnych dań i deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to. Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki(...)pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika

BaRepas
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 354

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła pyszna. Zresztą spróbujcie sami ;-) Składniki: 6 plastrów schabu bez kości 30 dag mielonego mięsa 1/2 cukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem  RAFEX sól(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu, rolujemy formując roladki. Panierujemy w rozkłóconym jajku, mące pszennej, oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto. Smacznego! http://rafex.eu

Wanilia i Kardamon
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 157

papierem do dołu. Całe ciasto posmarować jajkiem, rozłożyć nadzienie, posypać oliwkami i żółtym serem. Całość zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem i folią spod spodu. Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić do pieczenia lub można ją zawinąć w papier i folię i odłożyć do lodówki na 1 dzień. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół(...)Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę z ciasta francuskiego pokroić na kawałki szerokości 2- 3 cm i ułożyć je na blasze w odstępach, „ślimakiem” do góry. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na około 18-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i ozdobić świeżą bazylią i oregano

Trzeci talerz
Roladki indycze z zielonymi szparagami 186

sumie mogę powiedzieć, że to szybki obiadek:) Roladki indycze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: sznycel z indyka szparagi młode ziemniaki masło, bułka tarka koperek sól, pieprz Sznycle pokrojone z plastry utłuc, posolić i popieprzyć. Odciąć twarde części szparagów, a następnie podzielić je na pół. Ułożyć szparagi na mięsie i zwinąć jak roladki.  Smażyć na oleju do zarumienienia się mięska. Podawać

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem 139

urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych -  po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju Placki ziemniaczane z serem wędzonym Wykonanie: Placki położyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podgrzałam je z jednej strony i odwróciłam. Na każdym placku ułożyłam(...)plasterki sera, posypałam kminkiem i nakryłam patelnię przykrywką. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż ser zrobił się gorący i mięciutki - rolada ustrzycka nie jest niestety specjalnie topliwa. Lecz mimo to placki smakowały rewelacyjnie

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 128

Jedno z tych dań, które z konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia(...)lodówce całą dobę. Na drugi dzień: Okazało się, że z lodówki w tajemniczy sposób znikły mi warzywa przeznaczone na nadzienie (mam w tym temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę

Kuchenne zapiski Edyty
Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa 101

zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy(...)minut). Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (od krótszego boku). My użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego, przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 175

smaku     Pierś kurczaka przemywamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1cm. Bitki nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. W rzędzie układamy suszone pomidory i zwijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami, aby rolada się nie rozwaliła. Brokuły myjemy i dzielimy na kawałki. Do misy multicookera wlewamy wodę, wkładamy koszyczek do gotowania na parze i układamy w nim kurczaka

Marder&Marder Manufacture