roladki - 9750 przepisów (strona:272/650)

Dania Wielkanocne 219

siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI SCHAB PIECZONY SNIKERS SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 292

Dzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci  nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij  w folię. Włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę w plastry. Smacznego

Smiling Shrimp
Rolada szpinakowa z łososiem 145

Było już ciasto leśny mech ze szpinaku, a teraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki.     450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)zawijamy w rulon. Gdy ciasto przestygnie, delikatnie rozwijamy i rozsmarowujemy serek. Można go przyprawić solą i pieprzem. Na serek rozkładamy równomiernie plastry łososia (można go zastąpić tuńczykiem z puszki). Roladę ponownie zawijamy i owijamy ciasno w folię, wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą

Jadło i czytadło
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 277

Przygotowanie mięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce

Z miłości do słodkości
Rolada drobiowa nadziewana szpinakiem 283

ułóż plastry boczku tak aby w połowie na siebie zachodziły, rozprowadź na nim mięso drobiowe zostawiając mały margines. Na mięsie ułóż wałeczek ze szpinaku i całość zręcznie zwiń w roladę zamykając końce mięsem.  Przełóż do formy lub naczynia do zapiekania z przykryciem, posmaruj wymieszanym miodem z musztardą i zapiekaj w 180oC przez 20 minut pod przykryciem następnie wyjmij, posmaruj(...)roladę resztą miodu z musztardą i zapiekaj jeszcze 15-20 minut (do ładnych rumieńców). Ps. : W domu mięso zmielić mogę na 3 sposoby ... ale kocham tą starą ręczną maszynkę do mięsa

Mechanik w kuchni
Rolada malinowa z bananami 174

proszku możecie dodać odrobinę dżemu lub konfitury z malin.  8. Wystudzony biszkopt nasączyć rozcieńczonym dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem równomiernie rozprowadzając, Zostawiamy zapas przy bokach ponieważ przy zwijaniu rolady krem mógłby wyciekać.  9. Banan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na całej powierzchni kremu. Roladę Ciasno zwijamy do środka. Całość polewamy roztopiona czekoladą. Wkładamy na przynajmniej

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Makowy Ślimaczek 376

minut. Można je upiec każdą oddzielnie lub jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie.  Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie(...)wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
Wielkanocne roladki 166

Wielkanocne roladki-pomysł na to danie pojawił się, gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Jako,  że zbliżają się święta wielkanocne a są one bardzo krótkie- chciałam poczuć te święta już szybciej. W lodówce miałam karkówkę, jajka i chrzan. Wzięłam się więc do pracy i wymyśliłam to właśnie danie. Roladki są miękkie i kruche. Chrzan nadaje im ciekawego, wyraźnego

Pobite gary Barbary
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 216

Wspaniałe, uniwersalne, atrakcyjne danie na zimno, bądź ciepło, proste do wykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła(...)liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco

kgwjanczewo
Rolada szpinakowa 585

Rolada szpinakowa, cechuje ją oryginalny smak oraz wygląd. Może być podana jako samodzielna przekąska jak również element deski serów i tak właśnie lubię ją podawać. Do przygotowania rolady szpinakowej potrzebne są : jajka szpinak serek kanapkowy łosoś wędzony czosnek

SPS Catering
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 164

Pokryć ciemny wzór jasnym ciastem (musi pokrywać prawie całą blachę). Piec 10 minut w temperaturze 200 ° C. Gorące ciasto biszkoptowe położyć na ściereczce (stroną ze wzorem) i zwijać w roladę razem ze ściereczką, aby ciasto zachowało kształt. Zostawić zawiniętą do ostudzenia. bita śmietana      Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ubić śmietanę mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać(...)cukier, aromat i barwnik Dolać ostudzoną żelatynę mieszając na najniższych obrotach. Wymieszać łopatką bitą śmietanę z pokrojoną galaretką i posmarować wystudzone ciasto.  Zawinąć roladę i włożyć na 3 godziny do lodówki. Można lekko posypać cukrem pudrem

Przepisy Kulinarne
Rolada z galaretką z nutą amaretto 159

odmiany dziś zrobiłam roladę z galaretką z nutą syropu amaretto a co tam tak żeby było inaczej. Zazwyczaj dodaje go do kawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki(...)wrzątku  sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku) 2 łyżeczki syropu Amaretto (u mnie z Biedronki) Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem  (ważne by dobrze

Piekielna Kuchnia Pati
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 274

zimną bieżącą wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Zawijam ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady. Roladę nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem. Kiedy boczek jest miękki w dotyku

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 131

ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości). Na cieście rozkładamy równomiernie cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby  powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce

Bon appetit mon amie
Świąteczne ciasto drożdżowe z żurawiną 113

Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty marcepan. Mieszamy.  wykonanie: Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (niezbyt cienko, na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladęRoladę przecinamy wzdłuż na 2 części i zaplatamy jak warkocz.  Przekładamy do formy tworząc wieniec i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.  Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym

Bon appetit mon amie