roladki - 9750 przepisów (strona:269/650)

ROLADA TIRAMISU 781

Rolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą  Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Obłędne bułeczki Joli 121

kulkę więc można regulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz i zwinąć jak roladę. Nóż dotykać do mąki, by ciasto się ładnie kroiło, pokroić powstałą roladę w krążki 1-2 centymetrowe, układać na blaszce, poziomo, smarować po wierzchu rozbełtanym żółtkiem, piec najwyżej 30 minut

kgwjanczewo
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem 147

Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je. Składniki: pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki ) ser gouda 300 g "Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia(...)łyżki na każdą połówkę. Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie. Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje. Krok 2 Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką

Różowa kuchnia
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM I BOTWINKĄ 142

smaku z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Liście botwinki myjemy i odcinamy ogonki.  Na kotlety układamy kilka listków botwinki, na to po plastrze sera goudy i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki. W garnku rozpuszczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sztrass Burger recenzja nowego menu 134

Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy ochotę na coś prostego i sprawdzonego to zdecydowanie polecam wybrać tego kowbojskiego burgera! Swenburger wołowina / rukola / chutney z  cebuli / rolada kozia / piklowany ogórek / amerykańska musztarda Moja ocena: 5+ Fenomenalny i najlepszy ze wszystkich! Kozia rolada prosto z Francji tworzy ze słodkim chutneyem kompozycję wprost idealną! Całość fajnie dopełniają pikle

Food Square
Zawijasy a'la pizza 143

Następnie rozprowadzam sos pomidorowy  (do zawijasów radzę zrobić 1/3 porcji podanej w przepisie) zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu.  Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy

Kuchnia Viki
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 117

przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. W otworki wpychamy po 3-4 śliwki, polędwiczki doprawiamy do smaku. Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką. Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach(...)pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe. Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 173

wielką grację serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo(...)sokiem z buraka bardzo ładnie prezentował się na półmisku i dodawał daniu koloru. Sama roladka niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji na zimno. Zdecydowanie do tej grzanki wolała bym  parfai. Kolejna przystawka była  na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję

kolorowotorcikowo
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 125

Znalazłam czas by w końcu napisać Wam przepis na pyszne roladki z grilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne. Składniki:   2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze)  15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem(...)naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada bezowa z owocami 177

nagrzanego do 150 st C piekarnika na 30 minut. Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła. 2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki(...)borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
ROLADA BROKUŁOWA 299

każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie : 15 min. Gotowanie i pieczenie: 30 min. Dla 6 osób ● 600 g różyczek brokułów ● 4 jajka ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● 30 cl bulionu warzywnego ● Sól i pieprz Sos beszamelowy(...)ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje. *Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego sosu, który, jeśli dodamy do niego żółtka i tarty ser, prawidłowo nazywa

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada bezowa z truskawkami 327

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone(...)wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. na truskawki rozsmarować mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia

Smakołyki Asi
Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym wg siostry Anastazji 250

roladach do tej pory byłam słaba, zawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi

Pychotkaaa
Sałatka ze smażonym kozim serem 138

kozim serem, rucolą, gruszką i włoskimi orzechami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: dwie garści świeżej rukoli dwie garści świeżych liści szpinaku 2 gruszki 1 roladka z koziego sera garść orzechów włoskich oliwa z oliwek sos balsamiczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy rukolę i liście szpinaku, skrapiamy oliwą z oliwek(...)liściach. Polewamy sosem balsamicznym. 2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane włoskie orzechy i prażymy kilka minut. Przesypujemy do miseczki. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kozią roladkę kroimy na 8 równych części. Obsmażamy z obu stron na rumiano. Układamy na talerzach, całość posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego

My Culinary Art
Roladka drobiowa ze szpinakiem 134

Gotowana roladka drobiowa ze szpinakiem to kolejna propozycja dla mamy karmiącej, choć oczywiście nie tylko.  Jak dawniej nie przepadałam za szpinakiem, tak teraz jem go nadzwyczaj często, o czym będziecie się mieć okazję przekonać obserwując kolejne wpisy na bloga.  Mam nadzieję, że na zdrowie mi to wyjdzie, a nie bokiem... Składniki: 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych(...)Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i rozbijamy na cienkiego kotleta. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Umyte i osuszone liście szpinaku układamy na mięsie i zwijamy w roladkę. Oplatamy nicią spożywczą i gotujemy w wywarze, na małym ogniu ok 40 minut

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania