roladki - 9750 przepisów (strona:268/650)

Roladki z bakłażana faszerowane serem feta 166

należny łączyć go z innymi silnymi smakami i aromatami. Dziś postanowiłam przygotować bardzo proste choć nieco czasochłonne, ale za to pięknie się prezentujące i co najważniejsze bardzo smaczne danie - roladki z bakłażana faszerowane serem feta z dodatkiem dużej ilości pachnących ziół. Roladki doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Dobrze będą smakowały z ulubionym pieczywem lub jako dodatek

Codzienne Gotowanie
Ogórkowe roladki z nadzieniem serowo warzywnym 211

Latem staram się jak najwięcej korzystać z świeżych warzyw. Pomysłów, przepisów i możliwości jest bardzo dużo. Jednym z nich podzielę się z wami, a mianowicie na pyszne roladki z zielonego ogórka. Będą idealne na śniadanie, kolację oraz jako przystawka dla gości. Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy 150 g serka śmietankowego 0% tłuszczu Emilki Mlekoma 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki(...)odsączyć nadmiar wody. Serek przełożyć do miseczki dodać pokrojonego ogórka, paprykę, szczypiorek, doprawić do smaku i wymieszać. Na końcu każdego plasterka ułożyć po łyżeczce serka i delikatnie zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzyku, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. * Pokroiłam resztki z ogórka, których nie dało się pokroić w plasterki

Ala piecze i gotuje
Zrazy wołowe 130

siedzący pod stołem zawsze był szcześliwy i najedzony :-) Poznałam męża a on pochodzi ze Śląska i....? I zakochałam się w wołowinie pod taką postacią. U nich zwane  sa "Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki: 1 kg Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/bia(...)wyżej. Gdy nie chce nam dobrze się  zwinąć używamy  małych  wykałaczek. Następnie musimy opanierować  samą  mąka i usmażyć z dwóch  stron. Usmażone roladki gotujemy w garnku na średnim  ogniu około 2 godzin. Dzięki  temu że wcześniej  usmazylismy nasze mięso  powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego  procesu gotowania. Sól

Viola cooks with passion
Roladki drobiowe z serami 124

tradycyjnego kotleta z kurczaka. Pomysł podsłuchany, ale koncepcja i wykonanie własne i do tego udane i smaczne. Użyłam serów raczej nie wyróżniających się smakiem, ale można spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk.  500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka(...)słupki. Fileta umyć, przekroić na kotlety. Delikatnie rozbić. Mięso posmarować serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło

Czerwony Gupik
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 248

przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość udziału w sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Między innymi - przygotowałam właśnie taką wersję roladek. Są naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem(...)pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.  Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.   (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem.  (**) Duże

Di gotuje
Strucla wiśniowa 215

ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą wiśniową i zwijamy roladę. Roladę przekładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
ODRYWANE BUŁECZKI 133

ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x 20 zostawiając niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce

słodki bratek
Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto (Involtini di melanzane con cous cous e pesto) 125

drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zgrillowane plastry bakłażana smarujemy z jednej strony pesto, nakładamy kasze kuskus i zwijamy w roladki. Roladki z bakłażana podajemy skropione oliwą z oliwek, z pesto i posypane natką pietruszki. **** PREPARAZIONE Mondate le melanzane e ricavatene le fettine. Spalmate entrambi

La grande e la piccola cuoca
Palmier z łososiem i kremowym serkiem - przekąska na piknik 150

jeden, a raz drugi - dzięki temu będą miały równą wielkość. Gdy ślimaczki już się spotkają, delikatnie przyciśnij je do siebie, aby się skleiły. Jeżeli masz czas, najlepiej jest zawinąć roladę z ciasta w papier do pieczenia i wstawić do lodówki lub jeszcze lepiej do zamrażarki na co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto będzie się potem lepiej kroiło. Możecie nawet zrobić(...)palmier dzień wcześniej, wstawić do zamrażarki, a następnego dnia pociąć i upiec.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roladę odwiń z papieru i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Otrzymane plasterki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Gotowe palmier są złote i chrupiące. Świetnie smakują na ciepło oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche zawijańce z jagodami. 148

kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;).   KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI.           Składniki na 14 - 15 sztuk: Ciasto(...)Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Roladki z chleba tostowego z pasztetem 110

Kolejna wersja szybkiej i smacznej przekąski. Dla przypomnienia: klik i na słodko - klik . Takie roladki idealnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. W sezonie grillowym to doskonały doskonały dodatek do potraw z rusztu.  Najważniejsze, aby użyć pasztetu, który Wam smakuje! Moje są rewelacyjne i zniknęły niezwykle szybo!  Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego(...)pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.    (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem

Di gotuje
Strucla z makiem 118

Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera   mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto.   Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi    do środka, a następnie ciasto z masą zwinęłam w roladę. Końce podwinęłam pod spód.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C . Struclę przełożyłam na papier   do pieczenia i całą zawinęłam w papier dookoła, zachowując trochę miejsca, żeby podczas wyrastania,   ciasto miało

Kuchnia u Krysi
Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym 105

Krokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej ( klik ) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków. Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie. Postawiłam na krem czekoladowy! Roladki są pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego(...)obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  (*) Użyłam chleba Dan Cake , więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy

Di gotuje
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 131

Roladki z grillowanego bakłażana, rukoli, serka i szynki parmeńskiej sprawdzają się jako przekąska, lunch czy kolacja. Są bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu.                                                                     SKŁADNIKI(...)ładnie się podpieką.  Odkładamy na talerz i studzimy. Rukole myjemy i osuszamy. Na plastry bakłażana układamy szynkę parmeńską, smarujemy serkiem i kładziemy kilka listków rukoli. Zwijamy zgrabne roladki, które układamy na półmisku, polewamy oliwą i dowolnie dekorujemy. Ja posypałam je odrobiną malin.  Podajemy od zaraz lub chłodzimy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką 85

Przepis autorski (mój). Często robię kotlety marynowane w mleku ( klik ).  Wychodzą niezwykle miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Tym razem z tak przygotowanego mięsa zrobiłam przesmaczne roladki. To dopiero pyszność!  Kremowy serek cudownie się roztapia i idealnie łączy z całością. Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego, lecz przyznam, że musztarda z miodem - idealnie komponuje się z szynką(...)marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Każdą porcję posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie obtoczyć w mleku, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i średnim ogniu - z każdej strony. (Powinny być zarumienione

Di gotuje