roladki - 9750 przepisów (strona:285/650)

Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 126

sushi, zostawiając wolny górny margines. Rozłożyć na nim amarantus, ułożyć na nim śledzia, rzodkiewki i paprykę oraz liście rzodkiewki lub bazylii. Zwilżyć wodą górną część nori i zwijać roladkę za pomocą maty. Podawać np. z sosem sojowym. Uwaga! Amarantus jest bardziej mokry niż ugotowany ryż do sushi, w związku z czym nori szybko wilgotnieje i ma tendencję do falowania. Roladki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ślimaczki 130

wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok  0,5 cm. Białe ciasto smaruję marmoladą, kładę na to rozwałkowane ciasto ciemne i delikatnie zwijam roladę. Ponownie schładzam przez ok 20 min, kroję roladę w plastry, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki krucho-drożdżowe 103

ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji. Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki

Ciasteczkowy Potwór
Krucha rolada orzechowa 160

Orzechowy Tydzień organizowany przez Atinkę i Elę skłonił mnie do upieczenia ciasta, którego nie jadłam już chyba ponad 10 lat! I przez te lata wciąż o tej kruchej roladce myślałam i wciąż chodził za mną jej smak... Skoro tyle lat o niej pamiętam to oznacza tylko jedno: jest pyszna! Dziewczyny zmobilizowały mnie do jej upieczenia i wraz z jej wykonaniem(...)mojej głowie już pojawiły się nowe pomysły do wykorzystania farszu, który jest wspaniały! Roladka nie wygląda u mnie tak imponująco jak na gazetkowym zdjęciu, ale zapewniam moje fotki nie mają nic wspólnego z jej smakiem:) Myślę, że jest plackowata trochę przeze mnie, bo piekłam ją na zwykłej blasze, następnym razem upiekę w tortownicy z kominkiem i obiecuję, że szybciej

In my kitchen
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 177

zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry. Drożdżówki przykryć

In my kitchen
Kurczak ze śliwką 172

Każdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem.  Składniki: 2  podwójne filety z kurczaka  16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie(...)rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
Roladki schabowe z białą kiełbasą. 167

Roladki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.  Mięso jest kruche, a pozostałe składniki nadają mu wyrazistości(...)mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte na tarce, a  pośrodku układamy kiełbasę, całość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażymy roladki ze wszystkich stron na rumiano.  Smacznego

Symfonia smakowa
Rolada serowo – drobiowa 327

cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Wytrawny rogal drożdżowy 140

Wierzch ciasta polać niewielką ilością oliwy, posolić, posypać suszonym czosnkiem, a potem rozłożyć plastry wędlin i sera żółtego, ułożyć pokrojone pieczarki. Na wierzch ułożyć kawałki mozzarelli. Całość zwinąć w roladkę. Moja jest dłuższa niż przekątna blachy, więc zginam ją w rogal. Skleić dobrze końcówki. Przełożyć roladkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by łączenie ciasta znalazło się na dnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 166

cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Pomidory drobno posiekać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę. Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C

CookYourself
Roladki z szynki 182

Pyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki  SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo.  Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce.  Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól

Kuchnia Danusi
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 282

bloga, ugotować jakiś obiad... Zapomniałam, że chorowanie to chorowanie, a nie urlop. Czyli spałam, leżałam i nie miałam siły. Dopiero dzisiaj postanowiłam wyczarować coś "kreatywnego". I tak powstały roladki z tortilli i z łososiem i awokado. Mniam.  Za oknem niestety buro. To i bure zdjęcia :) Składniki /ok. 24 roladek/: 4 tortille 1 opakowanie wędzonego łososia 1 serek kanapkowy

Pasja Smaku
Roladki z indyka z papryką w formie szaszłyków 139

risotta podałam roladki z indyka z papryką pieczone na patyczkach do szaszłyków. Świetnie komponują się z wiosennym ryżem. Składniki: 1 kg fileta z indyka (użyłam samych polędwiczek) papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz do smaku olej Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na na długie paski o szerokości(...)mięso z obu stron. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kilkucentymetrowe paski. W środek każdego paska włożyć paseczki papryki, zwijać w roladki i wbijać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla. Skropić olejem, umieścić w naczyniu do zapiekania i piec aż mięso zmięknie, wówczas odkryć naczynie

Czerwień i błękit
Wiosenna sałatka na krakersach 584

kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery plesniowe/winogrona/bagietka Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam(...)blogu  Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę)  36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g )  6 ugotowanych na twardo jajek

bistro mama
Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 232

Kiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować na nim warstwę budyniu, posypać startą czekoladą, a na wierzchu ułożyć wiśnie. Zwinąć w formę rolady. Skleić brzegi. Ułożyć szwem do dołu. Piec   w 180 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów