roladki - 9750 przepisów (strona:287/650)

pitta sezamowa z brzuszkami łososia na ostro... 156

Składniki: 2 sztuki chlebek pitta z sezamem, 4 łyżki czubate sałatka z brzuszków łososia, 2 sztuki pomidory kupiłam 4 roladki wędzone z brzuszków łososia do nich dodałam pokrojoną drobno 1 cebulę 2 marynowane papryczki pepperoni do smaku pieprz mielony i 1 łyżkę oliwy wszystko dobrze wymieszać ugniatając widelcem - roladki dobrze się rozgniatają sałatkę schować do lodówki aby smaki się "przegryzły

W Mojej Kuchni Lubię
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 226

boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1 łyżka smalec zakupiony boczek świeży zwinięty na roladę rozwinąć, opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawę grill barbecue wymieszać w miseczce z majerankiem, vegetą i na cały płat boczku je rozsypać ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią

W Mojej Kuchni Lubię
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 263

włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić roladki z każdej strony pozostały farsz jeśli został to dodać do rondla wlać 5 szklanek wody i pod przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 192

posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika

W Mojej Kuchni Lubię
rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem... 175

ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z 3/4 opakowania przyprawy grill ziołowy płat boczku świeżego bez kości natrzeć marynatą roztartą i posypać jeszcze majerankiem i kucharkiem boczek zwinąć ciasno na roladę i obwiązać sznurkiem-nitką, natrze reszta przyprawy grill ziołowy i schować w woreczku do lodówki na całą noc na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać ziele i liście(...)laurowe wlać wodę i pod przykryciem dusić boczek do miękkości z 60 minut co jakiś czas obracając roladę boczek zostawić w garnku do wystudzenia i z zimnego usunąć sznurek i kroić plasterki do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 192

czosnkowym (lub przygotowujemy samemu: 2 ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso. Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.  Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół

Kuchnia moimi oczami
Zakręcone ciasteczka 215

Najlepiej zrobić to przez folię spożywcza, bo ciasto jest klejące. To samo robimy z ciemnym ciastem, które potem nakładamy na jasne. Całość zwijamy ciasno w roladę (dłuższym bokiem), którą, owiniętą w folię, wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym

Delicious Titbits
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 293

teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin

Kulinarny karnet Christophera
Ryba po włosku. 197

pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 215

trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z Ananasem 259

Skład : 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g ananasa 1 żółtko pieprz kolorowy ciasto francuskie light Przygotowanie: Mięso dzielimy szejść 100 g kulek formujemy z nich rolady . Nastepnie bardzo drobno kroimy ananasa. Nadziewamy ananasem rolady

Sylwetka Od Kuchni
Klops drobiowy faszerowany papryką 922

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Estoński krygiel czyli wieniec cynamonowy 178

przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon.  Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony, aby rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec

Apetyczna babeczka
Domowe drożdżówki z konfiturami 254

wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić na ok 30 minut

Apetyczna babeczka
Tort Zebra, śmietankowo - migdałowy 200

położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem.  3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto

Apetyczna babeczka