Prosta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi. Co potrzebujemy ... Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Smacznego
Mechanik w kuchnirobię ich zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak moja Mama, z plasterkiem boczku, ćwiartką cebuli i musztardą. Z tego względu, że przygotowanie ich wymagało trochę czasu, z reguły gościły u nas na niedzielny obiad. Wciąż mam przed oczami flash z dzieciństwa: mamine zraziki(...)powinien, to musiał “wchodzić “ w zęby) Oczywiście nie może zabraknąć pysznego sosu, bez którego nie obejdzie się żaden szanowany się zraz). Wołowe roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku
Mia Cucina Sofietamnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego oleju rydzowego. Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu(...)propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz
Mia Cucina SofietaDzisiaj propozycja dla mięsożerców;) Czasem warto dla odmiany zamiast tradycyjnego schabowego podać roladki ze schabu. Ja nadziałam je serowo-ziołowym farszem, bardzo smacznym i aromatycznym. Możecie też schab zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii(...)umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkościświątecznym przepychu warto zjeść coś lekkostrawnego i dietetycznego:) Polecam bardzo kruche i delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane suszonymi śliwkami, suszoną żurawiną oraz aromatyczną natką pietruszki. Do tego doskonale pasująca szczypta cynamonu... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 5 dużych suszonych śliwek, łyżeczka cynamonu, czubata łyżka żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić(...)pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem. Śliwki pokroić na cienkie paseczki. Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć je na plastrach mięsa. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. Gotować na parze około 25minut. Smacznego
Z miłości do słodkościoknem szaro i ponuro, warto więc dodać trochę warzyw i koloru naszym posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, marchewka, 1/3 czerwonej papryki, 150g fasolki szparagowej (może(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka
Z miłości do słodkościPrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki. Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor
Z miłości do słodkościmialo byc zupelnie inne danie, ale w trakcie przygotowan naszlo mnie na roladki. I myle, ze to byla dobra decyzja, bo takich roladek jeszcze nie robilam, a w smaku okazaly sie bardzo dobre. Do tego ladnie sie prezentowaly na talerzu. Nastepnym razem gdy bede je robic to troszke wzbogace smak dodajac odrobine czosnku lub smazac je na oliwe aromatyzowanej czosnkiem
Przysmaki Karolkibiało. Przedpołudnie na spacerze to u mnie rzadkość. Przemarzłam porządnie, ale po powrocie rozgrzałam się w kuchni. Dziś pachniało indykiem. Ulubione danie mięsne mojej starszej Księżniczki to roladki. Najlepsze nadzienie według Niej to plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku
Przysmaki Karolkimoże uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa. Tak wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym(...)ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięta, melisa, bazylia, tymianek, szczypiorek, truskawka i szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy). A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka? M. : Z boczkiem... A. : I suszonymi pomidorami. M. : Mmm... ;-) I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćświeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-) Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym , które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której
Pora coś zjeśćnajlepsza jest kuchnia. Skwierczący tłuszcz, kolorowe i aromatyczne przyprawy, uciekające ziarnka pieprzu, drażniąca w nos ostra papryka, przyjemne ciepło pary znad garnka... Ale chyba najistotniejszą rolę odgrywa efekt końcowy. ROLADKI SCHABOWE Z SEREM A'LA KEBAB (autorstwo własne;) 5 plastrów schabu 10 plastrów żółtego sera przyprawa kebab-gyros masło do smażenia Mięso rozbiłam. Z obu stron obficie oprószyłam(...)ciasno zawinęłam. Usmażyłam na maśle. Kiedy nabrały złocistego koloru odpowiednio przypieczonego mięsa, podlałam je niewielką ilością wody, przykryłam pokrywką i dusiłam ok.15 minut na niewielkim ogniu. Taka wersja roladek świetnie pasuje do frytek ;] SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiUsmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione czas możemy adekwatnie skrócić bądź
Pudełko rozmaitości