wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach bogactwem(...)niej zanurzone), dodajemy zioła, przyprawę do mięsa i dusimy około 1 godziny. Po tym czasie w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki. Z garnka wyjmujemy roladki i do sosu wlewamy rozpuszczoną mąkę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku przyprawą do mięs lub gulaszu, solą i pieprzem. Na końcu zabielamy śmietaną wyłączamy grzanie, przekładamy roladki z powrotem do garnka i gotowe
Rozpustne gotowaniezłoty kolor w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem Podajemy gorące:) SMACZNEGO! P.S Po smażeniu roladek, powstaje cudowny sos, który można wykorzystać do ryżu
Luźna Kuchniarozbijam. Piersi kurczaka nie rozbijam zbyt cienko. Przygotowanie sosu: Do miseczki z majonezem dodaję sok z cytryny, musztardę, tymianek, majeranek doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy . Końcowe przygotowanie roladek : Naczynie żaroodporne w którym będę zapiekała roladki smaruję masłem. Na piersi kurczaka układam dwa plastry żółtego sera(...)kładę w poprzek 3 lub 4 szparagi (w zależności jak są grube) i zwijam roladkę ( dokładnie widać to na filmiku). Roladkę układam w naczyniu żaroodpornym. Ułożone roladki w naczyniu polewam sosem i górę posypuję obficie bułką tartą i delikatnie dłonią dociskam bułkę tartą do roladek. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam bez przykrycia około 50 minut
Uwaga Babcia GotujePropozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony(...)Pospinać wykałaczkami. • Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. • Sosem zalać roladki schabowe i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. • Podawać z kaszą gryczaną
To co kochamWiejskie roladki schabowe U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół(...)każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką *** *** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką*** *** SMACZNEGO *** Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty
Blog z Apetytemmusztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką(...)naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę
U Fiolkimusztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką(...)naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę
Fiolka w kuchniBardzo dobre roladki zanurzone w aromatycznym sosie Składniki • 4 plastry schabu • 5-6 ogórków kiszonych • 1 -2 kawałki kiełbasy polskiej surowej • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać(...)gałkę muszkatołową dusić 10 minut dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut dodać groszek i pokrojone ogórki dusić aż wszystko zmięknie Wyciągnąć roladki odwinąć nici 4. Do sosu dolać troszkę wody,mąkę rozmieszać z wodą wlać na patelnię gotować,cały czas mieszać aż zrobi się gęsty sos doprawić z magii włożyć roladki do sosu.Wszystko
W królestwie smaków Beatymaśle klarowanym na wolnym ogniu. Od czasu do czasu obracam z każdej strony. U mnie wyszły cztery roladki i składniki należy podzielić na tyle porcji. Jak roladki przestygną zdejmuję nitkę i kroję. Sos: Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę, energicznie mieszam i chwilę przesmażam. Uważam żeby nie zrumieniła się. Zdejmuję z ognia, dodaję bulion zimny i mieszam(...)mąka rozprowadzi się zagotowuję.Dodaję liście bazylii i miksuję blenderem. Na końcu dodaję żółtko, ocet winny, doprawiam solą, pieprzem. Jak sos zrobi się za gęsty dodaję śmietanę ewentualnie. Roladki podaję z sosem posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchniabloga starymi przepisami i może w końcu wrzucę tu moje dziergotki i inne violetkowe bałagany, bo przecież nie tylko w kuchni miało być. A teraz czas na roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej(...)skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki. Roladki przekroić na pół i przełożyć do gorącego sosu. Życzę smacznego
Nie tylko w kuchnikształt roladki. W patelni rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy chwilę roladki z każdej strony, następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód,natkę pietruszki, sok z cytryny. W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone roladki i zalewamy sosem balsamicznym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-15 minut. W trakcie pieczenia polewamy roladki z wierzchu powstałym sosem. Serwujemy z ryżem jaśminowym, moim ulubionym
Życie zaczyna się w kuchniZiemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam. Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela(...)Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem. Sos zagotowujemy energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodajemy roladki. Uduszony czosnek i ziemniaki podajemy z roladą, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego
Moniki SmakołykiPiersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i
Kuchnia Pokoleńjelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki
Kuchnia Bazyliisiekanym porem. Ceremonię przyrządzenia tego iście królewskiego dania przeprowadziliśmy wspólnie - mąż zaczął, a ja, by nie pozwolić mu tego zepsuć, przejęłam pałeczkę wieńcząc dzieło. Sos wyszedł tak pyszny, że spijaliśmy go łyżkami :) Składniki (na 4 roladki): 500 g wołowiny (zrazówki(...)wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos miksujemy i zagęszczamy delikatnie mąka ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem
Delicious Titbits