papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie:Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część jajek na patelnię i rozprowadzamy po całości. Kiedy zaczyna się ścinać zaczynamy zwijać je jak naleśnika i posuwamy na 2 brzeg patelni, po czym wlewamy kolejną(...)połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna się ścinać znów zwijamy, zaczynając od tego pierwszego rulonika. Robimy tak, aż skończy się masa jajeczna. W ten sposób postanie nam rolada na całą patelnię. Chwilkę podsmażamy ją z każdej ze stron, zdejmujemy kroimy w grubsze plastry i podajemy. Idealne na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam.Życzę wszystkiego smacznego
Malinowe PocałunkiSłodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy. Rolada (blaszka 36x44 cm): 5 jajek (L) 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 660 ml śmietany 30% 2 opakowania fixu do śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 baton
VioletoweKucharzenieNADZIEWANA MIELONĄ WOŁOWINĄ Z PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki(...)cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin
Życie zamknięte w smakuJakiś czas temu robiłam klopsa z jajkiem ( tutaj ) i wszystkim moi domownikom smakował. Tym razem zrobiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami. Składniki: 80dag mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)podsmażyć na 1 łyżce masła. Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, słodką paprykę, sól, pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć pieczarki. Zwinąć roladę. Delikatnie zdjąć folię spożywczą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Amatorka kuchennaRolada jagodowo czekoladowa . Składniki : Biszkopt jajka -5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady
Kuchnia Danusiogóreczkiem kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę i drobno pokroić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą na tarce(...)grubych oczkach.Chwilkę poddusić.Następnie dodać kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Mam nadzieję,że roladki wyglądają na tyle apetycznie,ze skorzystacie z przyjemnością z tego przepisu.Naprawd
Niespełnione zdolności kulinarneKoniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu(...)płaskiej blachy piekarnikowej. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Ściereczkę kuchenną zwilżamy, przekładamy na nią upieczony biszkopt i jeszcze gorący zwijamy w roladę a następnie zabieramy się za robienie kremu. Jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając powoli przestudzoną masę jajeczną i czekoladę
Zainspirowana w kuchniRolada śmietankowa SKŁADNIKI:8 szt jajka,8 łyżek mąka,8 łyżek cukier,1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,1/2 l śmietana kremówka,2 opak śmietan-fixPRZYGOTOWANIE:CIASTO Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić(...)piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Ostudzoną roladę przełożyć kremem. KREM Śmietanę schłodzić,dodać śmietan-fix, ubić na sztywno. Przełożyć roladę kremem, zwinąć roladę i włożyć do lodówki
Kuchnia Danusisera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Roladę przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na małe paski. Pieczemy ok. 20- 30 minut aż ciasto francuskie się zarumieni. Smacznego ! Artykuł Czesterki francuskie z salami pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEznacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto(...)stopniach Celsjusza na dużej formie do pieczenia (najlepiej blaszce od piekarnika). Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto przełóż na mokrą ściereczkę. Ciasto zawiń razem ze ściereczką, formując z całości roladę. Zostaw w ten sposób do ostygnięcia. Aby przygotować krem 2 szklanki mleka zagotuj, a resztę mleka wymieszaj z kaszą manną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlej powstałą mieszankę
Via Gustosię z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Maliny gotujemy przez ok 5 minut
Cynamonowe szczęścieWybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w
ciastkarnia na kruchym spodziesprawiłoby ,że masę , którą chciałam wylać wlała by się do środka, biszkopt by nasiąkł i po cieście. No ale co z tym biszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie: : Jajka ubijamy razem z cukrem(...)ciasto zostawiając ciasto na jakąś godzinę w tej formie. Jeśli ktoś się spieszy nie jest to aż tak konieczne :) Robimy krem z przepisu na opakowaniu , rozsmarowujemy go na roladzie, którą rozwijamy kładziemy krem i zawijamy ponownie, wkładamy na chwilę do lodówki, wyciągamy kroimy i mamy szybką roladę :) A biszkopt mi się nie zmarnował :) mój krem jest malinowy
W Moim Magicznym Domumimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka(...)Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki
Qlinarnie i Qlinarniesię lubi - gotowaniu, ale faktem jest, że kilka godzin spędzonych na przygotowywaniu różnych dań i deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to. Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki(...)plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem i wkładamy
BaRepas