rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:8/121)

Rolada z truskawkami i mascarpone 166

nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania: 15 Składniki Biszkopt: -5 jajek -pół szklanki cukru -pół szklanki mąki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: -250 ml słodkiej śmietany(...)cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi truskawkami. --> Smacznego Notatki *papier do pieczenia warto posmarować odrobiną masła lub olejem

Marta Gotuje
ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 176

jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl cukru -3 łyżki miodu (może być sztuczny) -1,5 łyżeczki sody -100g margaryny -powidła śliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM -1 litr mleka(...)posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty. ROLADY Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części. Wałkujemy, tak by długość placka była taka sama jak długość blaszki. Smarujemy powidłami, posypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada cytrynowa 159

cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet jest wskazane(...)rolady, ale jeżeli nie planujecie robić więcej niż jedną, to pozostały krem śmiało można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem. Robiłam tę roladę już kilkakrotnie, za każdym razem smakuje nam chyba jeszcze bardziej ;) Polecam :) Lemon curd - cytrynowy krem: 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn , wyszorowanych i sparzonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opowieści z piekarnika
Omlet leniwy z nadzieniem 177

patelni. Czasami jednak człowiek ma ochotę na omleta, ale absolutnie nie chce mu się ubijać jajek. Tutaj wkracza omlet leniwy! OMLET LENIWY Składniki na omlet: - 2 jajka - 1 łyżka mleka - 1 łyżka startej rolady ustrzyckiej - sól - pieprz - masło/olej Przygotowanie omletu: Jajka mieszamy. Dodajemy do nich mleko oraz ser. Doprawiamy. Smażymy z tłuszczem lub bez (dowolnie). Najlepiej po przygotowaniu farszu

Życie zamknięte w smaku
Szpinakowa rolada 128

Niedawno przygotowałam ciasto  pod nazwą leśny mech.  Dzisiaj wpadłam na pomysł,  aby według tego samego przepisu zaprosić Was na roladę szpinakową.  Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy  do ostygnięcia. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix   Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix  i cukier

Pyszności Słodkości
Francuskie ślimaczki z łososiem 231

minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy łososia, pozostałą wolną część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku (w stronę pustego paska). Roladę smarujemy z każdej strony roztrzepanym jajkiem, obsypujemy czarnuszką. Kroimy na 2cm kawałki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki pieczemy około 20-30 minut w 200 stopniach (do zrumienienia).  SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 138

Zawinąć najpierw boki, a następnie zwinąć w rulon. W jednej misce przygotować mąkę, w drugiej - rozbełtane jajko, a w trzeciej - płatki kukurydziane zmielona na miałko. Każdą roladę obtaczać w mące, następnie w jajku, a na końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Puree : Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie

Kuchnia MagdaLeny
Cebulowe roladki schabowe 177

albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dwie cebulę kroimy(...)paski. Z lodówki wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem. Na plastrach rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Artykuł Cebulowe roladki schabowe pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Rolada chlebowa z kiełbasą... 151

upiec sobie roladę. -- Potrzebujemy ciasto, takie zwykłe na chleb...  chleb-z-mąki-szymanowska-chlebowa...  , kiełbasę, ser żółty, trochę zieleniny...koperek lub szczypiorek i jajko do posmarowania... Do upieczenia tej rolady zużyjemy połowę ciasta, z reszty pieczemy chleb lub bułki. Ciasto wałkujemy i wykładamy na nim zielone, ser i kiełbasę. Potem zawijamy ściśle i przekładamy do wyłożonej formy/ keksówki(...)Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Następnie nacinamy ostrym nożem, bo ciasto lubi pękać jak rośnie. Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut, zależy od piekarnika. Po upieczeniu studzimy na kratce lub desce około 30-60 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem i zajadamy sobie pyszną roladę z chleba. Smacznego

chleba naszego
Krokiety z mięsem 254

dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki.Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Podawać z barszczem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drobiowe zawijańce ze szpinakiem i serem feta 456

zdrowym szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach. Składniki: 1kg fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić(...)wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę. 4. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
ROLADA Z KAWĄ - PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 137

dżemem niskosłodzonym 40 g. szklanka kawy z mlekiem ( 1000 ml.kawy prawdziwej i 100 ml.mleka 0.5% ) bez cukru Przepis na Roladę Biszkoptową  zaporzyczyłam z blogu Cynamonowy Pył ROLADA Z DŻEMEM: *************************** 4 jajka 100g.cukru odrobina ziarenek wanilii 100 g.mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 mały słoik dżemu truskawkokowego niskosłodzonego ******************************************* Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy(...)pergaminem do pieczenia ciasta,łyżką ciasto dokładnie rozprowadzić piec w 160 stopniach przez 20 minut.na złoty kolor.Ciepły ,wykładamy na ściereczkę posypując cukrem , odkrywamy delikatnie papier i zawijamy w Roladę.Zostawiamy ciasto w tej formie do całkowitego wystudzenia.Odwijamy i  smarujemy dżemem i znów zawijamy ciasto.Wkładamy do lodówki,kroimy i Smacznego życzę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 262

bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady orzeszki pistacjowe mały słoik dżemu Wykonanie: jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladka schabowa nadziewana pieczarką i porem 768

wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1.  Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą(...)dodać ser, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.  Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć  w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora 367

farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 400g marchewki 100g por 1 ząbek czosnku sól pieprz olej Wykonanie: 1.  Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać(...)małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.  Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć  w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania