czasie uformować mięso, tak jak na zdjęciu niżej i ułożyć na nim jajka (najlepiej jest ściąć czubki jajek, wtedy w każdym plasterku po pokrojeniu będzie jajko), skleić w formę rolady, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 h w temp. 180*C. Po godzinie rozciąć folię i piec jeszcze ok. 30 minut (w miedzyczasie polewać pieczeń sokiem wypływającym
Malinowo w kuchniRolada szpinakowa, cechuje ją oryginalny smak oraz wygląd. Może być podana jako samodzielna przekąska jak również element deski serów i tak właśnie lubię ją podawać. Do przygotowania rolady szpinakowej potrzebne są : jajka szpinak serek kanapkowy łosoś wędzony czosnek
SPS Cateringczosku sól,pieprz słodka i ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanegho do 200*C i piec około godziny, polewając wytapiającym się tłuszczem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabeza w połączeniu z mało słodkim mascarpone i kwaśnymi owocami jeżyny okazała się strzałem w dziesiątkę:) pycha:) polecam tym bardziej cierpliwym łasuchom, teraz przymierzam się do zrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso na schabie pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Włożyć
Ala piecze i gotujeszpinaku nigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam. Składniki: 1 ½ kilograma schabu 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki fety 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy(...)łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 stopni
Smaki Ewywielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ. Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane
Przepisy Aleksandrykolejce czeka mnóstwo przepisów, już sprawdzonych :) Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy(...)tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki. Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny
Lawendowe Nieboładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce(...)kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu wyłożyłam roladę na półmisek. Pokroiłam w grubsze plastry i... podałam na stół
Kuchnia u Krysiciasta, a dokładniej do rolady..z początku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek Polskiego Oleju Rzepakowego szczypta soli Masa 0,5 l śmietany(...)piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach wody .Śmietanę ubić razem z cukrem, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Dodać pokruszone lentilki i wymieszać. Rozwinąć biszkopt, posmarować masą i ponownie zwinąć.Schłodzić
Moje domowe kucharzenieIdealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada
Słodka StronaInspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w cukierni :) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: … Czytaj dalej Rolada z masą truflową
czarrna od kuchnimaki pszennej 50 g uprażonych i zblendowanych orzechów włoskich lub pekan do posmarowania: 1 jajko Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, proszek i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię. Do mąki dodajemy masło i całość rozcieramy na okruszki. Wlewamy płynne składniki i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy nadzienie mieszając masło(...)grubości pół centymetra. Każdy z prostokątów smarujemy nadzieniem i zwijamy w ciasna roladę. Rolady wkładamy na 15 minut do lodówki a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ostrym nożem, zanurzonym w gorącej wodzie, tniemy rolady na plastry o grubości 2 cm. Ślimaczki układamy na blachach di pieczenia. przyciskając lekko palcami. Gotowe ślimaki chłodzimy dalsze pól godziny. Pieczemy je ok 30 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska. Składniki: 0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 4 jajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka liści sałaty, np. masłowej 1/2 kostki masła(...)Utrzeć na puszystą masę. Na sam koniec do masy dodać posiekane jajka, szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta
UgotowaćCzarno-biały sernik Wielkanocny sernik z kajmakiem Sernik o smaku pomarańczy Słodkie jajka wielkanocne Świąteczne pasztety Pasztet z żurawiną Pieczeń z papryką Rolada z indyka z morelami Koszyczki z nadzieniem Jajka faszerowane
Kolorowa kuchnia Elki