ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem bo od razu prawie całą zjedliśmy. składniki: ciasto na roladę 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki do ubijania 200 g jeżyn 5 łyżek(...)nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścic żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować na mus, jeśli przeszkadzają nam pesteczki przetrzeć
Monia miesza i gotujemąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem(...)pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do piany z jajek przesiewamy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ze wzorkiem i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy
Ciastkozercywersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam! Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka L 50 g mąki 50 g mączki kukurydzianej 20 g ciemnego kakao 110 g cukru lub ksylitolu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)łyżki cukru pudru sok z cytryny Doatkowo: 80 g ciemnej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:) Rolada: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 1 śmietana kremówka(...)ściereczki i wykładam masę. Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady. Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty. Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku moich pociech to praktycznie nierealne, co widać
Ciasteczkowy PotwórChodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru(...)jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieproste do wykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta(...)kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco
kgwjanczewoMoja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na to wyłożyć przestudzony farsz i zwinąć jak roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut
zadanie-gotowaniekilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek
Weekendy w domu i ogrodzie25x60 cm. Rozsmarować nadzienie pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków "czysty" pasek grubości ok 2 cm i posmarować go rozmąconym jajkiem. Ciasto zwinąć ciasno w roladę tak aby posmarowany jajkiem bok znalazł się na spodzie. Pokroić na "kromeczki" o szerokości ok 2-3 cm. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia
Maślane ciasteczkodoprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i oprószamy solą i pieprzem. Rozklepujemy ją tłuczkiem. Na środek nakładamy porcję szpinaku, na wierzchu układamy jajko i zwijamy w roladę. W miseczce roztrzepujemy pozostałe jajko doprawiając solą i pieprzem. Roladki panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jagód w żelu lub konfitury jagodowej (klik) 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka(...)biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Rolada jagodowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dosypujemy partiami przesiana mąkę
VioletoweKucharzeniesmarujemy rozbitym jajkiem Układamy na nim umytą, pokrojoną rukolę, a na niej plastry żółtego sera Delikatnie zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry, mnie wyszło 7 plastrów Roladę posmarowałam rozbitym jajkiem z wierzchu oraz wlałam jedną łyżeczkę jajka do środka każdej roladki, by sie podczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp
Proste PotrawyDzień Zakochanych. Z tej okazji pragnę życzyć wszystkim- mniej lub bardziej- zakochanym samej miłości i tylko miłości:) Nie samą miłością człowiek żyje, dlatego proponuję pyszny deser. Rolada biszkoptowa: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek cukru Przełożenie rolady: 1 słoiczek marmolady Masa: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona
Ciasteczkowy PotwórBEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA(...)SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA
harrisaroladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje. Krok 2 Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi.Polecam roladę bo jest przepyszna. Po usmażeniu i podduszeniu można śmiało
Różowa kuchniasuper czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem(...)koniec przy użyciu szpatułki delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!