owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wraz
mojewypiekiinietylkopiekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy
Grunt to przepis!dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego :) Polecam również pyszne ROGALIKI Z SEREM
Pani na deserbułki zrobiłam na bazie przepisu na SZYBKIE ROGALIKI , które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze. Polecam oba przepisy :) SKŁADNIKI NA 9 SPORYCH BUŁECZEK: 55 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli
Pani na deserpozostać w całości. Przygotowany filet/filety kładziemy na cieście. Zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Jeśli zostanie nam trochę ciasta odcinamy je i wykorzystujemy np. do zrobienia rogalików- przepis tutaj. Ciasto smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką lub zieloną sałatą, rukolą, roszponką
I LOVE LIFEpieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzedstawiam kilka łatwych przepisów, na domowe słodkości. Pod każdym zdjęciem aktywny link do przepisu, zapraszam. pyszne-galaretki-malinowe-z-żelkami rogale-rogaliki-i-nie-tylko muffinki pączki-z-piekarnika babeczki-w-wafelku kruche-maślane deser-waniliowy bezy-budyniowe krowki-mleczne Smacznego
chleba naszegoWyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na nieregularne trójkąty o wysokości krótszego boku prostokąta. Mniej więcej tak jak na rogaliki. Na środku ustawiamy sobie naczynie, które będziemy mogli włożyć do piekarnika. Nasze trójkąty ustawiamy podstawą do krawędzi naczynia, tworząc jakby promienie słońca. Wokół naczynia smarujemy ciasto cienką warstwą koncentratu, następnie posypujemy
MamaOskarkawyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 10 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatłusty czwartek każdy musi zjeść pączka, jeżeli chce cieszyć się powodzeniem i pomyślnością w całym roku! W alternatywie dla pączka można skusić się na faworki, zwane chrustami lub rogaliki. Idealny pączek Czy można wskazać pączka idealnego? Dzisiaj bogactwo przepisów na pączki sprawia, że trudno wybrać tego jednego jedynego najpyszniejszego pączka. Musi jednak być on puszysty i pyszny, smażony lub pieczony
Mostek w kuchnicukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Wyrobić nożem. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wykonać małe trójkąty, wysmarować nadzieniem i formować rogaliki. Piec początkowo w 100*C przez ok. 7-8 min. później w temp.160-170*C do zarumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Fiołkowe Talerzeformie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Parówki w cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępudrem i układamy na paterze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI / CHRUŚCIKI PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ KARNAWAŁOWE RÓŻE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faworki na piwie – bardzo kruche pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemelastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 30-35 min gdy ostygną posypujemy cukrem
Gotowanie z pasjąkoloru, wyjmujemy je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Następnie usmażone kulki obtaczamy w cukrze pudrze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pączki serowe w 5 minut! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem