rogalik - 1692 przepisów (strona:8/113)

Rogaliki z białym makiem 264

pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę dodać(...)posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około

Ala piecze i gotuje
Rogaliki maślane 203

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji. W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek

Ala piecze i gotuje
Rogaliki wodne 127

Moje ulubione rogaliki z czasów dzieciństwa .Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkaty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarowac białkiem i posypac kazdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobia się smakowicie złociste :) SMACZNEGO !!! POLECAM

Słodkości i nie tylko
Rogaliki błyskawiczne 111

Naszła nas dzisiaj ochota na  małe co nie co w postaci rogalików, ale chodziło mi o takie, przy których nie spędze całego dnia w kuchni. Na ten przepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania. Składniki:- 1 margaryna (250 g)- 4 szklanki mąki- 30 g świeżych drożdży- 1 opakowanie cukru waniliowego(...)powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca.Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 172

jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym   Składniki: 1 kg mąka pszenna              0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże              2 szt jajka(...)również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 292

który chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję tak trochę nietypowo, bo drożdżowe rogaliki, ale za to z bogatym nadzieniem, orzechowym z miodem prawdziwym i korzennymi przyprawami. Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się(...)nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie

Izabelawkuchni
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 599

Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych(...)trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 209

Rogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki

Z miłości do słodkości
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 185

Pyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów.[ja posłużyłam się rogalomanią]Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe 178

Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 166

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki  40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Maślane rogaliki z sezamem 169

Pogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma  nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki tak abym bym miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe(...)serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania  przepisu.  Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 433

Kolejna próba przed Tłustym Czwartkiem:) Podawałam Wam ostatnio dwa przepisy na pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche

Z miłości do słodkości
Rogaliki krucho-drożdżowe 137

Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5 kostki margaryny-1 dkg drożdży-aromat-1 jajko-słoiczek dżemu domowego (gęstego)-1 łyżka wody   Drożdże rozprowadzamy w wodzie.Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże.Zagniatamy ciasto.Dzielimy je na części(...)Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki:   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy.Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.Gotowe.Idealne do kawy lub herbaty.Smacznego

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 107

Lekkie, delikatne i bardzo smaczne rogaliki na każdą okazję.   Składniki:-4 szklanki mąki-300 ml ciepłego mleka-10 dkg masła-2 żółtka-5 dkg drożdży-3 łyżki cukru-aromat-szczypta soli-odrobina cukru do posypania   Drożdże ucieramy z cukrem.Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Do miski wsypujemy pozostałą(...)wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.   Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.   Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.   Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.   Posypujemy cukrem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny