Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony(...)żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Blog z ApetytemTwarogowe rogaliki z marmoladą Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko ulubiona marmolada, powidła lub dżem(...)opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części
Blog z ApetytemWpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka… Znacie to? A znacie przepis na drożdżowe rogaliki z gruszką? Jeśli nie, to koniecznie czytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie(...)gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się ogląda podczas jesiennych spacerów i przejażdżek. Kawałek tej cudowności warto przenieść do kuchni. Przepis na rogaliki drożdżowe z gruszką. Wyobraźcie sobie, że podajecie je do gorącej herbaty z róży czy do filiżanki kakao. Czyż jesienne wieczorki i podwieczorki nie są wspaniałe ? Rogaliki drożdżowe z gruszką Składniki
KulinarneImpresje.plłatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też(...)pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej(...)grubość około 0,5 cm, na okrąg o średnicy około 20-30 cm. Okrąg podzielić na 4 trójkąty. Rolować ciasto zaczynając od podstawy trójkąta, lekko trzymając za wierzchołek. Rogaliki układać wierzchołkiem do dołu, aby w czasie pieczenia rogaliki się nie rozprostowały. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie, ponieważ mocno rosną, przykryć ściereczką
moj przepis namnie nie cieszy. Za to cieszą zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie
Dzieje kuchennej WiewióryWystarczy tylko spojrzeć! ;-)do kuchni ;-)))Rogaliki przepis KLIK
SMYKWKUCHNIminut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 20 minut
Walijskie Pichcenieczęści, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, posmarować jajkiem , pospać cukrem.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenieBardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką. Rogaliki orzechowe.Składniki:200 g mąki,150 g masła,50 g cukru pudru,50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),2 żółtka gotowane,2 żółtka surowe,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy
Miksturownikdnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ...Marcepan !Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego!I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą. Składniki ( duża porcja ):500g marcepanu2,5 szkl. mąki pszennej100 g masła/margaryny1 jajkosłoik marmolady lub gęstego dżemucukier puder do posypaniaWykonanie:Marcepan pokroić w kostkę.W misie połączyć
kolorowotorcikoworogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych , marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu( czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji
Smaczne ZdroweSkładniki :4 szklanki mąki3/4 margaryny3 jajka + jedno do posmarowania rogali6 dkg drożdży1,5 łyżeczki sody5 łyżek cukruok 220 ml śmietany kwaśnej.Puszka gotowej masy makowejWykonanie :Mąkę
Malinowa Kawiarenkarogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne.Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta w chłodzie
Smaczna Pyza