pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:954/1162)

Łaciate muffinki a'la zebra 112

Muffinki, czyli małe pyszne babeczki, na które przepisów są tysiące. Na nie też panuje moda - i ja się tej modzie poddaję w 100%! :) Ochotę na nie miałam od bardzo dawna, ale w czym upiec już nie. Często oglądałam formy do muffinek, ale na tym się kończyło. Aż wreszcie ktoś mnie porządnie zachęcił (na portalu kulinarnym), trafiłam na promocję artykułów silikonowych(...)nich składniki płynne. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wlewamy na przemian jasne i ciemne do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce. Z tych proporcji wychodzi 12-16 sztuk

Kolorowy Przepisownik
Babka mateczki 134

Remonty mają też te dobre strony, że znajduje się rzeczy, o których już dawno się zapomniało. Odkopałam stare książki kulinarne z lat 80 i cały czas coś pysznego odkrywam.    W książce „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” Jadwigi Kłosowskiej   znalazłam przepis na przepyszną babkę mateczki.     Babka jest tak puszysta i delikatna(...)masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać   2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować   tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy najpierw przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 161

niezliczone wersje tego ciasta, oryginalna jest podobno z programu "Dwóch łakomych Włochów". Jednak ja  zmuszona do pewnych ograniczeń zmodyfikowałam je nieco i wyszło mi z tego  Pomarańczowe Ciasto Ryżowe 500 ml mleka  125 g ryżu 1 szklanka soku z pomarańczy 2-3 łyżki czystej 50 g cukru 2 jajka 1 łyżka wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie(...)termoobiegiem). Pozostawiłam na 15 min. w piekarniku do wystudzenia.  Wierzch posypałam startą pomarańczową skórką (zamiast cukru pudru).  Niestety siadło... ale i tak jest pyszne!!! Fantastyczny pomarańczowy smak z delikatną nutą kokosa

bastalena
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 136

średnica: 15 cm   motyw kwiatu średnica 20 cm   stokrotka średnica 25 cm   serca średnica 28 cm   Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu.  Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)bardzo proste w obsłudze, a odciśnięty wzór jest wyraźny i doskonale trzyma formę. Ja akurat bawiłam się z masą plastyczną, gdzie tworzyłam cukrowe listki. Niebawem zaprezentuję Wam też pyszne ciasteczka, bo już wiem, że stempelki dają rewelacyjne efekty. Naprawdę spodobały mi się i to.... mocno! 4. Spray do czyszczenia i ochrony powierzchni szklanych - PRIVATE SPA aqua - 200 ml.   Spray

Di gotuje
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 131

Zomato, w którym miały przyjemność uczestniczyć Kulinarne przygody Gatity. Spotkanie to odbyło się w pięknych wnętrzach  warszawskiej  Halki,  a jego tematem przewodnim była nasza polska pyszna gęś owsiana. Warszawska Halka i gęsina w  roli głównej Halka restauracja po polsku mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz  z innymi blogerami kulinarnymi(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 293

pracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję(...)ilość z zamrażarki i kładę na talerzyku na blacie w kuchni. Akurat do czasu drugiego śniadania zdążą się rozmrozić. sałatka. Robię ją poprzedniego dnia. Ta z dzisiejszego przepisu jest pyszna. Ale polecam też domowy paprykarz szczeciński i sałatkę z pęczakiem . babeczki i muffinki. Staram się, aby były pożywne, zawierały jakieś elementy mussli (jak orzechy, czy rodzynki). Pod koniec tygodnia podam

Posadzone i zjedzone
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 191

względu na swoje pochodzenie, to danie niezmiennie przywołuje cudowne wspomnienia spacerów po włoskich, skąpanych w słońcu uliczkach. Kiedy bardzo tęsknię, zwłaszcza za moim ukochanym Neapolem, lubię przyrządzić coś pysznego, co przeniesie mnie choć na chwilkę w tamte strony. Kiedy tam jestem, na zaspokojenie niewielkiego głodu, uwielbiam zatrzymać się w jednym z miejsc, gdzie serwują cuoppo napoletano, tamtejszy fast food- papierowy(...)przygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą

Pichceniomania
Rolada bezowa z truskawkami 322

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone(...)dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia "Czarna od kuchni"  Asia "Sama słodycz i szczypta chili"  Iwona "Izioni pyszne smaki" Dagmara "Na ciasteczkowych papierach" Małgorzata "Kuchnia i podróże" Danuta "Moje wypieki i nie tylko" Małgorzata "Marcepanowy kącik"  Agata "Wanilia i Kardamon

Smakołyki Asi
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 253

Zgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku

W mojej kuchni
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 154

Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się(...)syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut

FitKot
Dyniowy chlebek na słodko 101

Kolejna nasza jesienna propozycja, to pyszny pszenny chlebek z dynią. Taka słodka bułka, która długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się na jesienne śniadanie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła(...)postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Czekoladowa gryczana babka buraczana | bezglutenowa, dietetyczna, niskokaloryczna! 224

Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko

Czarnawisienka
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 145

Kolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu  a przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek .Chlebek jest naprawdę smaczny ..polecam. Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej  (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1186

oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez(...)lodówce. Smacznego! *Krem budyniowy możecie zastąpić kremem z torebki przeznaczonym do karpatki (najlepiej użyć takiego nie wymagającego gotowania, wystarczy zmiksować go z zimnym mlekiem). Babeczki nim wypełnione są równie pyszne, a robi się je szybciej (odpada czas na gotowanie budyniu, jego studzenie i miksowanie z masłem

MyCookBook.pl
Hot cross buns 120

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Hot Cross Buns czyli pyszne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii są nieodłączną częścią tradycji Wielkanocnej. Smakują wyśmienicie na ciepło, proponuję Wam spróbować połączenia z dżemem pomarańczowym. Pychotka ! Poniżej umieszczam przetłumaczony przepis, jeśli ktoś chciałby skorzystać(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na ciasto: 45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy 3 dkg świeżych drożdży 5 dkg cukru 1 łyżeczka soli 150 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 1 roztrzepane jajko

noteskulinarnyfiga