pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:959/1162)

Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 167

pachnące szpinakiem i czosnkiem ,sery dają orzeźwiający trochę ostry smak i chociaż myślałam ,że serową warstwę będzie bardziej widać to smak nadrabia ten brak :)  pulchne i pyszne ... ..........nawet ci co nie lubią szpinaku zjedzą z chęcią :) Składniki : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki pszennej typ 650 - 24 g świeżych drożdży - 6 g cukru(...)kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie , do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei. Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto

Wypieki Rene
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 142

Falafel    to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem. Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Formowane ręcznie. Ważną rolę odgrywają przyprawy. Kumin, czosnek,ziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne,  zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące. Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety. Idealnie(...)cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę. Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu. Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na  głębokim

potrawyregionalne
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 188

Później pomyślałam, że przydałoby się, choćby i najlżejsze, tchnienie wiosny. I wtedy przypomniałam sobie o wyśmienitych, czekoladowo-cytrynowych finansjerkach z wyżej wymienionej książki. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowo pyszne, postanowiłam więc znów je wykorzystać. Efekt? Cudownie kremowy sernik, któremu ciężko się oprzeć. Nawet moja młodsza, wybredna Siostra pochwaliła, więc coś musi w nim być. Wydaje mi się, że idealnie(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 167

szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie(...)około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Teraz czas na naleśniki. Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy bardzo drobno. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić

Świat Domowej Kuchni
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 145

CZYM TO SIE JE ? To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu(...)miksowania i dalszej obrobki.Po kilkugodzinnym i dluzszym moczeniu staja sie miekkie i bardziej przyjazne do wspolpracy. Na zdrowie! P.S Przygotowalam budyn czekoladowy z daktylami i nasionami chia-pyszny,bardzo nam smakowal.Zrobilam rowniez koktajl z cudownymi nasionkami oraz owocem mango i dodatkiem szpinaku.Rownie smakowity.Przepisy umieszcze w nastepnych postach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 164

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy(...)rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.   Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę

Apetyczna babeczka
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 343

Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym(...)Masę ostudzić i do ostudzonej już masy dodawać po kawałku masło cały czas miksując. Idealnie gładką masę przelać na spód ciasta/tarty. Wstawić (idealnie na całą noc) do lodówki. PYSZNIE ORZEŹWIAJĄCY DESER

gutfut
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 157

dyniowe kluchy miały być wegańskie i dobre, a nie ładne. Po 2 miesiącach wracam z dynią i wyjątkowo dobrym sosem. Skromna jestem z natury, ale ten sos jest naprawdę pyszny! Jeśli nie macie czasu na gnocchi to możecie zrobić sam sos i parmezan. I podać z makaronem gryczanym. Mniam! Składniki: Kluseczki 1kg dynii surowej (po upieczeniu i obraniu powinno być(...)kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą jeszcze bardziej serowe), 2) albo posypać nim całe danie. Ta druga opcja jest łatwiejsza. Pierwsza jest trudna, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej

Fill The Bowl
Naleśniki pszenno-jaglane z farszem warzywnym 105

zawsze myślę o moim blogu (czyli o was :)) to nie mogły być to zwykłe naleśniki, bo to nuda przecież. Musiały zatem być jakieś inne. I oto one: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku(...)Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce) rosyjskie bliny , które też serwowałem w ten pamiętny i uroczy weekend z Justyną :) Dodam jeszcze tylko, że bliny Justynie smakowały

Marder&Marder Manufacture
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 183

znakiem ziemniaka ale o tym już wiecie.  Były dni kopytkowe, urodzinowe frytki oraz kofty, które chcę pokazać Wam dzisiaj.  Przepis znalazłam TU . Kuleczki same w sobie były pyszne ale w połączeniu z sosem po prostu powaliły mnie na kolana! zresztą nie tylko mnie... psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry(...)posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy.  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.  Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C.  Powinno być go tyle aby kulki były całe w nim zanurzone.  Kulki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 141

Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką ..Bułeczki na prawdę są mięciutki i pyszne tylko ciut za mało słone...i żałuję, że wylałam tą niepotrzebną część zaczynu..bo mogłam po prostu zwiększyć ilość składników i zrobić więcej bułeczek..Kto jeszcze nie robił i nie jadł  takich(...)miski wlać mleko, dodać zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszać delikatnie. Dodać mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrobić  gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosypać mąki. Jeżeli zbyt suche, dodać odrobinę mleka. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

Moje domowe kucharzenie
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 125

innego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, ale niestety zajmują troszeczkę czasu… jest to jednak czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem(...)około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 3 Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze

Blendman
Burgery ryżowe 124

mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)Bułki:   Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy 8 okrągłe bułeczek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym

Smakowity Blog Kulinarny
Makaroniki z masłem orzechowym 159

jeśli i Was to spotkało, mam dla Was pocieszenie: w robieniu makaroników świetne jest to, że nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania