Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym(...)Masę ostudzić i do ostudzonej już masy dodawać po kawałku masło cały czas miksując. Idealnie gładką masę przelać na spód ciasta/tarty. Wstawić (idealnie na całą noc) do lodówki. PYSZNIE ORZEŹWIAJĄCY DESER
gutfutzawsze myślę o moim blogu (czyli o was :)) to nie mogły być to zwykłe naleśniki, bo to nuda przecież. Musiały zatem być jakieś inne. I oto one: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku(...)Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce) rosyjskie bliny , które też serwowałem w ten pamiętny i uroczy weekend z Justyną :) Dodam jeszcze tylko, że bliny Justynie smakowały
Marder&Marder Manufactureznakiem ziemniaka ale o tym już wiecie. Były dni kopytkowe, urodzinowe frytki oraz kofty, które chcę pokazać Wam dzisiaj. Przepis znalazłam TU . Kuleczki same w sobie były pyszne ale w połączeniu z sosem po prostu powaliły mnie na kolana! zresztą nie tylko mnie... psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry(...)posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C. Powinno być go tyle aby kulki były całe w nim zanurzone. Kulki
Dzieje kuchennej WiewióryKolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką ..Bułeczki na prawdę są mięciutki i pyszne tylko ciut za mało słone...i żałuję, że wylałam tą niepotrzebną część zaczynu..bo mogłam po prostu zwiększyć ilość składników i zrobić więcej bułeczek..Kto jeszcze nie robił i nie jadł takich(...)miski wlać mleko, dodać zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszać delikatnie. Dodać mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosypać mąki. Jeżeli zbyt suche, dodać odrobinę mleka. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
Moje domowe kucharzenieinnego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, ale niestety zajmują troszeczkę czasu… jest to jednak czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem(...)około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 3 Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze
Blendmanmięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)Bułki: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy 8 okrągłe bułeczek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym
Smakowity Blog Kulinarnyjeśli i Was to spotkało, mam dla Was pocieszenie: w robieniu makaroników świetne jest to, że nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać
Ciastkozercywieczorem móc z czystym sumieniem przyznać, że miałam fajny dzień, który warto zapamiętać. Jak pewnie dla większości z nas, tym dniem jest niedziela, dlatego warto zacząć ją od pysznego i sycącego śniadania. Pierwszą rzeczą, którą zatem planuję, jest menu. Dziś padło na racuchy z jabłkami, w ramach obiadu natomiast chili con carne, ale gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy(...)palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkotyle żeby je roztrzepać tylko, wlałam olej i mleko nadal miksując. Potem wsypałam suche składniki z miski wciąż miksując, a na końcu wlałam wrzątek. Z racji tego że konsystencja ciasta jest dosłownie płynna małą chochelką napełniałam papilotki. Wiadomo, że tu musimy użyć też sztywnej formy na muffinki, żeby nam się cisto nie wylało z papilotek ;) Papilotki napełniałam do połowy wysokości(...)falbanki? To takie coś co widać na zdjęciach. Zastygnięte ganache włożyłam do rękawa i tylką Wilton #2D zrobiłam brązowy wzorek, na wierzch tylko wisienka i dookoła serduszka cukrowe. Wyszło pysznie! Krem śmietanowy przełamał i zrównoważył słodycz czekoladowych smaków, wszyscy byli zachwycenie! Polecam! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDługo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół(...)masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości
charlotte gotujeKolejne muffinki do mojej kolekcji J Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego(...)powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez
Mania GotowaniaDziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni Katiedomowe obiady w kuchni jej rodziców. W ten sposób dorosła już Nida postanowiła, że swój pobyt w Izraelu poświęci na zbieranie przepisów, żeby odkryć, dlaczego ta kuchnia jest taka pyszna. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie(...)się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej się
Ugotowane pozamiatanedziałania. Pastrami podawane jest głównie w kanapkach, ja postanowiłam troszkę odejść od tego trendu i połączyć amerykańskie pastrami z kuchnią polską. Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)mało w przyprawiony solimy go i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gorące placki przekładamy na talerz, układamy
Kulinarne przygody Gatitysosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się(...)kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może coś Was zainspiruje i dacie szansę królikowi, aby zawładnął Waszym stołem :) Dziękujemy Frisco.pl za zaproszenie, Przemkowi Błaszczykowi za świetną zabawę w kuchni i pyszne przepisy, a Asi z Odczaruj Gary za zdjęcia
Plate of Joymoże by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się(...)mikserem aż będzie elastyczne i miękkie, nie krócej jednak niż 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut (jeśli zamierzamy bułeczki piec dopiero za kilka godzin, to zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i wkładamy je do lodówki, może tak czekać do 12 godzin). Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, chwilę wyrabiamy, formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem
Rozpustne gotowanie