Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuChleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy drobniutko starty ser, suszone zioła. Całość mieszamy. Wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera
Karo in the Kitchengoji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)czas i... poszłam spać. Nazajutrz, kiedy tylko wstałam, mama zaczęła chwalić mój wypiek. :D Beza wyglądała wspaniale! Pozostało mi tylko zrobić krem i udekorować tort truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. ;) I co najważniejsze - mama była przeszczęśliwa z prezentu! :) Składniki: przepis na bezę z niezawodnej Kwestii Smaku (cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet sokiem z cytryny) 4 białka z jajek
Kuchnia Elliewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i można nimi zajadać się bez wyrzutów sumienia (oczywiście z umiarem). Idealnie zaspokajają mały głód i wielką ochotę na "coś słodkiego". Dodatkowo przyjemnie chrupią i niezwykle kuuusząco pachną! Wzbogaciłam je o truskawki liofilizowane oraz łuskane nasiona konopi. Truskawki - dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc. Natomiast nasiona konopi(...)jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotujeBardzo często jemy kuraka, w różnych postaciach – jest to nasze ulubione mięsko. Od czasu do czasu mam też ochotę na jego wersję z rożna. Pyszne mięsko, soczyste i aromatyczne, z chrupiącą skórką… aż mi ślinka cieknie na samą myśl ;) Do tego przygotowanie wcale nie jest trudne, i nie zajmuje dużo czasu (no, oprócz samego pieczenia) ;) Składniki: kurczak(...)rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu
Jak gotować i nie zwariowaćsłów by opisać jak pyszne jest to danie. Z pewnością są to najlepsze słodkie pierogi jakie jadłam w moim życiu i z pewnością przyrządzę je nie raz. Farsz pierogów to dokładnie ten sam jaki wykorzystujemy w przygotowaniu rogali Marcińskich . Świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów lub... dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy(...)malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę
Mango PapajaSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże
pieprzny smaczekwigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę(...)cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę
chili & sugarmuszę się skupić na szkole i nauce - w piątek mój pierwszy prawdziwy, duński test. Już mnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore odstępy, gdyż fefernuski ładnie rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać - i tak trzeba będzie je piec w 3 - 4 turach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C, wstaw blachę(...)obsychały. Gdy już dobrze wyschną, przełóż fefernuski do szczelnych pojemników, w których kruszeją i długo zachowują świeżość i aromat - o ile da się im na to szansę, takie są pyszne :) Formujemy wałeczek i kroimy, jakby to były kopytka. Na blasze. Tutaj pierwsza blacha i brak doświadczenia. Fefernuski powinny być mniejsze, a odstępy między nimi większe. Fefernuski w misce. Fefernusek
Grahamka, weka i kajzerkaSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowejest w stanie nas rozchmurzyć. Bardzo często comfort food jest związane z naszymi wspomnieniami z dzieciństwa. Pamiętamy jak gotowały mamy i babcie. Pamiętamy, jak w zimny, deszczowy dzień coś pysznie pachniało z piekarnika ... Chcemy te smaki i zapachy odtworzyć w swoich kuchniach i na chwilę powrócić do warkoczyków z kokardkami i białych podkolanówek. Książka The Farmer’s Wife, to przepisy(...)styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu przepis z The Farmer’s Wife 8-9 szt. 1 szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki
Posadzone i zjedzonezbyt wiele i udało mi się być niemalże jednocześnie w dwóch miejscach na raz. Ale dość już rozpisywania się o moich czasowych problemach, zapraszam Was po przepis na pyszny sernik z dodatkiem białej czekolady, który najlepiej smakuje jak jest mocno schłodzony. Sernik z białą czekoladą składniki spód: 250 g ciastek zbożowych ( u mnie czekoladowe) 60 g stopionego masła masa(...)czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch
Przysmaki Karolki" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie Przyjemnościksiążce kucharskiej, ale także rozpracowała masę problemów kulinarnych i wprowadziła praktyczne rozwiązania, które pozwalają jej radzić sobie z limitowanym czasem i planowaniem rodzinnych posiłków. Szczególnie spodobał mi się jej pyszny przepis na orkiszowo-bananowe pancakes, czyli puszyste śniadaniowe placki, zwane również „amerykańskimi naleśnikami”. Zawsze myślałem, że pancakes wykonane od podstaw to zbyt ambitny projekt na śniadanie w środku tygodnia(...)słoiku przez długi okres czasu. Kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan, a po drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest
Jem więc Jestemczyli przekąskami, które jesteśmy w stanie zjeść jednym kęsem. :) Jeśli nie macie jeszcze ustalonego menu na sylwestrowe przekąski, to może podrzucę Wam pewien pomysł. Dzisiaj przedstawię jak zrobić pyszne krakersy z dyni, które z dodatkiem świeżego serka koziego i karmelizowanej cebulki urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Spróbujcie sami, a na pewno nie pożałujecie. :) *Dodatkowo krakersy świetnie sprawdzą się jako pożywne(...)pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru
Smiling Shrimpmiedzy, w cieniu rozłożystego klonu, jarzębiny, czy dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to jagodzianki (również te z serem ), a teraz u schyłku lata nadziewam je musem z jabłek lub dyni. Takie(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieTeraz pyszny zielony (no może nie aż tak do końca zielony) szpinakowy chlebek. Kiedyś robiłem już szpinakowy (ale inny, z maszyny) i Karolina mówiła, że to jej ulubiony chleb :) To pomyślałem, że jakąś nową wersję zrobię, a niech dziewczyna ma i się cieszy. A teraz oczywiście Magda to przeczyta i da mi w łeb :) Eeehh, ja to mam ciężkie życie(...)rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę żeby wyrosło. Potem moczymy dłonie (żeby ciasto się nie lepiło), wygniatamy ponownie przez kilka sekund i przekładamy do dwóch keksówekk wyłożonych
Marder&Marder Manufacturemoże zachęcona moim sukcesem, uda się do kuchni. Albo namówi Mamę na podjęcie wyzwania, co jest w gruncie rzeczy bardziej prawdopodobne. Po całym tym wstępie powinnam Wam zaserwować jakieś pyszne lody. Ale, jak już wspomniałam, zdjęć brak. A w domu lody czekały na nas w zamrażarce, i teraz dojadamy resztki. Mam za to absolutnie boskie ciasteczka, które nie dość(...)kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowane wcześniej puree z dyni, jeśli nie- potrwa to odrobinkę dłużej), które idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek - dyniowe placki podane z jogurtem i mandarynkami, lub domowym dżemem... pyszne! Tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają z talerza... Polecamy Wam zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie go u siebie w kuchni (: Składniki ok. 6- 7 łyżek(...)Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy
Symfonia SmakówChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam wszystkim plackożercom ale nie tylko, dzisiejsza wersja przypadła do gustu nawet osobom, które za plackami u mnie nie przepadają. A to olbrzymi sukces. A wszystko to za sprawą zmiany techniki smażenia. Niby niewiele a różnica olbrzymia(...)smażenia - ksylitol do posypania placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode
Smaczne Zdrowe