chrupiącej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka doskonale się sprawdzają zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciu. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na chrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu(...)czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance mąk (pszennej i kukurydzianej). W patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć
Słodkie okruszkisosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE(...)ogniu przez około 20 - 25 minut. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Ser biały przetrzeć przez sito. Mąkę, biały ser, ricottę, jajka włożyć do dużej miski i zagniatać ciasto dłońmi przez około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek
Zakątek rozkoszy kulinarnychznów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli
Moje domowe kucharzenieprzysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam(...)odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 min. Roztopić masło, wlać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
pink envelopezeszłym roku jakoś nam przemknęły między palcami - to był trudny czas dla nas obojga, wiele się działo, wiele zmieniało, nie mieliśmy czasu żeby się zatrzymać. Tym razem planujemy pyszną kolację w domowym zaciszu, będziemy się cieszyć swoim towarzystwem, wypijemy butelkę wina, a następnego dnia będziemy spać do południa. Walentynkowego poranka nie spędzimy razem - ja w pracy od szóstej, zjem kanapkę(...)domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię(...)zajadamy dowolnie. To super przekąska nie tylko na letnie dni, ale idealnie sprawdzi się również na spotkania ze znajomymi. Zdrowo, smacznie, kolorowo i na dodatek z naszych polskich pysznych składników! Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zachęcam Was do odwiedzania miejsc, gdzie serwuje się żywność regionalną i tradycyjną. Szukajcie
Sajkofanka smakuStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuChleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy drobniutko starty ser, suszone zioła. Całość mieszamy. Wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera
Karo in the Kitchengoji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)czas i... poszłam spać. Nazajutrz, kiedy tylko wstałam, mama zaczęła chwalić mój wypiek. :D Beza wyglądała wspaniale! Pozostało mi tylko zrobić krem i udekorować tort truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. ;) I co najważniejsze - mama była przeszczęśliwa z prezentu! :) Składniki: przepis na bezę z niezawodnej Kwestii Smaku (cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet sokiem z cytryny) 4 białka z jajek
Kuchnia Elliewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i można nimi zajadać się bez wyrzutów sumienia (oczywiście z umiarem). Idealnie zaspokajają mały głód i wielką ochotę na "coś słodkiego". Dodatkowo przyjemnie chrupią i niezwykle kuuusząco pachną! Wzbogaciłam je o truskawki liofilizowane oraz łuskane nasiona konopi. Truskawki - dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc. Natomiast nasiona konopi(...)jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotujeBardzo często jemy kuraka, w różnych postaciach – jest to nasze ulubione mięsko. Od czasu do czasu mam też ochotę na jego wersję z rożna. Pyszne mięsko, soczyste i aromatyczne, z chrupiącą skórką… aż mi ślinka cieknie na samą myśl ;) Do tego przygotowanie wcale nie jest trudne, i nie zajmuje dużo czasu (no, oprócz samego pieczenia) ;) Składniki: kurczak(...)rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu
Jak gotować i nie zwariowaćsłów by opisać jak pyszne jest to danie. Z pewnością są to najlepsze słodkie pierogi jakie jadłam w moim życiu i z pewnością przyrządzę je nie raz. Farsz pierogów to dokładnie ten sam jaki wykorzystujemy w przygotowaniu rogali Marcińskich . Świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów lub... dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy(...)malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę
Mango PapajaSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże
pieprzny smaczekwigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę(...)cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę
chili & sugarmuszę się skupić na szkole i nauce - w piątek mój pierwszy prawdziwy, duński test. Już mnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore odstępy, gdyż fefernuski ładnie rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać - i tak trzeba będzie je piec w 3 - 4 turach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C, wstaw blachę(...)obsychały. Gdy już dobrze wyschną, przełóż fefernuski do szczelnych pojemników, w których kruszeją i długo zachowują świeżość i aromat - o ile da się im na to szansę, takie są pyszne :) Formujemy wałeczek i kroimy, jakby to były kopytka. Na blasze. Tutaj pierwsza blacha i brak doświadczenia. Fefernuski powinny być mniejsze, a odstępy między nimi większe. Fefernuski w misce. Fefernusek
Grahamka, weka i kajzerkaSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowe