pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:940/1162)

Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 560

kartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się(...)Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę . W yrabiamy na jednolite ciasto .  ( Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około 30 minut - niekonieczne).  Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy pierniczki . Pierniczki  pieczemy przez około 10 - 12 minut w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 168

Gruzińskie jedzenie smakuje mi bardzo. Zakochałam się w pysznym Chaczapuri, niezwykle smaczne są gołąbki z liści winogron, do tego pyszne piwo z granatem lub gruzińskie wino. Do tej pory tymi smacznymi daniami raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne(...)cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną

Mango Papaja
Tarta z bzem i rabarbarem 122

zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec(...)konfitury z lilaka, być może jeszcze nie jest za późno, żeby ją przygotować...? Możecie ją jednak zastąpić konfiturą z róży lub, bardziej prozaicznie, dżemem rabarbarowym bądź truskawkowym. Też będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z truskawkami 165

Dzisiejszy dzień miał być zupełnie inny. Miał być tort, taki który sobie ostatnio wymarzyłam, ale z pewnością jeszcze będzie. Choć dzisiejsze urodziny spędzam w łóżku chorobowo

Plate of Joy
Biscotti z lawendą i cytryną 121

oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam pyszne biscotti. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, gdy tylko ujrzałam je na blogu Kulinarne pomyłki . Bardzo mi się takie połączenie smaków spodobało, i obiecałam sobie, że przygotuję(...)puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera.  Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z serem feta i czarnymi oliwkami 198

byliśmy w Grecji, ale kiedyś na pewno pojedziemy do ojczyzny Ateny - bogini mądrości. I tam skosztujemy oliwek prosto z drzewa :) Tymczasem nie pozostaje nam nic innego jak pałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek(...)małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki oliwki i czosnek. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki lub silikonowe foremki ciastem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30-35 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki do wystygnięcia. Smacznego

W kuchni Katie
Muffiny z czekoladową niespodzianką 110

długim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;) Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;)  Najprostsze ciastka, które wszystkim smakują;) Muffiny z czekoladową niespodzianką Składniki: 350 g mąki 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka 100 ml oleju 600 ml mleka(...)cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;)  Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;) Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć ciastem budyń

Lawendowe Niebo
Tradycyjny keks 164

roztopy więc myślę ( mam nadzieje) że podróż  będzie bezproblemowa. Ze świątecznymi wypiekami jeszcze się nie spieszę, ale nie martwcie się na pewno po powrocie do Polski upiekę kilka pysznych rzeczy. Myślę, że was zaskoczę. Tym czasem zabieram się za listę zakupową, niestety zapasy z Polski bardzo nam się uszczupliły. Co trzeba więc zrobić?  Przywieść wszystko bez czego Polak(...)kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż

ciastkarnia na kruchym spodzie
Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką) 119

Przepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem.  Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy. Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki(...)mąką i sodą oczyszczoną. Dodać cebulę z szynkę. Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić o smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 133

Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie III 124

często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują(...)mąki orkiszowej razowej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 ml wody 3 łyżeczki soli morskiej 2 łyżki miodu 420 g mąki orkiszowej razowej Składniki na ciasto dodajemy do miski z naszym zaczynem i mieszamy wszystko razem. Ciasto

Marder&Marder Manufacture
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 153

Truskawkowy sezon czas start! U nas pierwsze polskie truskawki z pysznymi, puszystymi placuszkami - czyli american pancakes po polsku:) Placki i placuszki to niby typowe dania śniadaniowe, ale na naszym stole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki(...)Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 224

pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień. Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób(...)kleistej masy Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C Tak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych porządków i przygotowań :) Przygotujcie więc swoje pyszne doładowanie i działajcie! Święta coraz bliżej!  http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Brak tytułu 171

SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie tak mi przypadło do gustu. Zachęcam każdego do spróbowania

kolorowotorcikowo
Letni tort na urodziny C. 191

soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki. Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania

Pożeraczka, czyli raz adobrze