pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:943/1162)

Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 182

Pyszny chleb pszenny z dużą ilością ziaren zachwyci niejedną osobę.Samo przygotowanie go nie powinno nikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej(...)soli), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto.Ciasto będzie początkowo lekko klejące, należy je lekko podsypywać mąką chlebową i oprószać ręce, żeby się nadmiernie do nich nie kleiło. Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na podsypanej mąką stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można wykorzystać do tego celu blat kuchenny. Gotowe, wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć

Passions hobbies life
Chatka serowa z truskawkami i polewą czekoladową 219

truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej ten pyszny sernik jest podany (trójkąty z truskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk(...)rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek

MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 224

ostatnim sukcesie  bułeczek drożdżowych z truskawkami i rabarbarem postanowiłam zrobić mężowi niespodziankę i upiec kolejną porcję pysznych drożdżówek. Korzystałam z tego samego przepisu, zmieniłam jednak dodatki i zaplotłam je w nieco bardziej finezyjne kwiatuszki. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Puszyste, spore bułeczki skrywające pod warstwą kruszonki czerwone serce z soczystej truskawki. Pięknie się prezentują (a raczej prezentowały(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy

Rozpustne gotowanie
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 242

pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować! W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie. Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami Składniki: (na 4 porcje) 125 g ryżu 750 ml mleka 55 g cukru 1 laska wanilii 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 60 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 211

Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna(...)szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk  - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min. - po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję

Basia w kuchni
Indyjska zupa pomidorowa 299

Taką miałam ochotę na indyjskie jedzenie, że postanowiłam coś wyczarować i tak o to powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie.  Składniki zupy: pomidory w puszcze - jedna sztuka mleko kokosowe - jedno opakowanie  bulion - 400 ml jedna cebula 3 cm świeżego imbiru dwa ząbki czosnku dwie papryczki chilli  kolendra- pół(...)mąka- u mnie pełnoziarnista typu 1850, około 200 gram  woda sól opcjonalnie posiekany rozmaryn, który nadaje niesamowitego aromatu  Wszystkie składniki ze sobą mieszkamy tak by powstało ciasto, które następnie dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią dość cienkie placki- najlepiej pojedynczo. Gdy zaczną się mocno rumienić, wyginać możemy ściągnąć

Mango Papaja
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 139

muszę przedstawiać , bo znana jest wśród nas , ale powiem troszkę bo może czyta to ktoś kto jeszcze nie słyszał o tych wszystkich pysznościach. Firma nasza proponuje Państwu podróże po pysznych smakach. Chcielibyśmy abyście poczuli się jak w Niebie. Proponujemy Państwu produkty zdrowe,naturalne bez konserwantów oraz nietypowe. Stawiamy na tradycję  smaki jak u mamy. W naszym sklepie będziecie mogli(...)oraz karotenoidy.Zawiera duże ilości antocyjanów które powodują poprawę   układu krążenia oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tych pyszności więc od razu

Magiczne Życie Marty
Chlebek naan bez drożdży 227

mierze na tym przepisie oraz innych poradach z internetu. W ostatnich dniach dużo nowości przygotowywałam w kuchni, niekoniecznie z sukcesami. Byłam więc ostrożna i sceptyczna, jednak... udało się! Wyszły pyszne małe chlebki. Nie są takie jak te prawdziwe, wypiekane w specjalnych piecach tandoor w Indonezji, ale mi bardzo smakowały, mężowi również. Córcia podgryzła nieco, ale miała inne smaczne rzeczy(...)Blachę do pieczenia wsuń na środkowy poziom. Na dół wstaw naczynie z wodą. Jest ono po to, by chlebki nie wyschły. Wbij jajko, wlej mleko i wymieszaj. Ręcznie wyrób ciasto. Będzie ciężkie i dość mokre, miękkie. Ale po paru minutach porządnego wyrabiania samo odchodzi od rąk.  Przykryj ściereczką i odstaw na ok 10-15 minut, aby odpoczęło. Dodaj oliwę

Anioszek w kuchni
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41566

będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem(...)innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować... Gdy chlebek będzie ładnie rumiany, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po przestygnięciu i delektować się pyszną, chrupiącą skórką

Grunt to przepis!
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 194

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi. Smacznego

greenscarf
Czekoladowy torcik z czereśniami 228

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 181

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu

Gotowanie to kochanie
Pyzy z mięsem 200

kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich. Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto z dodatkiem surowych,przetartych ziemniakow jest(...)odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow. gotowac w duzej ilosci osolonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb cebulowy 206

Pyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący(...)kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę   Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie .  Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto. Można użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej

Grunt to przepis!
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 163

Sezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.  W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 172

jest niezwykle wdzięcznym dodatkiem, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, bo jej używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi. Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru. Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz(...)truskawki. Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałów. Posypujemy nimi deser. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/ BosowKuchni Artykuł Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 187

znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie. Przepis na pyszne faworki na jogurcie 2016-04-14 00:35:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)kryształ szczypta soli 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru brązowego olej do smażenia Przepis Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej). Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek. Kroimy długie paski, które potem dzielimy

Słodkie okruszki
Tort potrójnie czekoladowy 193

składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort należy przygotować co najmniej dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły połączyć się(...)Następnie dodawać po 1 żółtku. Miksować na niskich obrotach. Pod koniec wlać olej i dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut w  180°C . Studzić w lekko otwartym piekarniku.  Następnie zabrać się za przygotowanie

Ugotować
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 188

naprawdę godne uwagi, bo bez sensu by było używać coś co jest kiepskiej jakości, a ta jakość dla mnie jest wystarczająca. A co z tymi naleśnikami? Są mega cienkie! Pyszne. Polanie ulubionym syropem jest świetnym rozwiązaniem, bo naleśniki smażone bez tłuszczu są mięciutkie i nie są tłuste. Ja nie wszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę(...)wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam. Dodałam mąkę i miksowałam dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja ciasta naleśnikowego. Ja chciałam mega cienkie, więc sukcesywnie dolewałam mleko, alby ciasto było rzadsze, dlatego też w przepisie widzicie dodatkowe 1/4 szklanki mleka. Tu wybór należy do Was, możecie zostawić konsystencję

Blondynka Gotuje