pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:945/1162)

Twaróg domowy po argentyńsku 197

O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek z musem czekoladowym 147

Mazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Peanut butter monster cookies, czyli wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym 167

słoika- co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, jednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim.  Dzisiaj są to pyszne, chrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym ( KLIK ), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie(...)agawy 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  PRZYGOTOWANIE: Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miski Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki Ze schłodzonego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze z papierem do pieczenia Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Smacznego

peanutbuttermonster
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 168

Szkoła zaczęła się na dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie

Basia w kuchni
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 216

Z okazji premiery nowej części jednej z naszych ulubionych gier, Borderlands, postanowiliśmy, że będzie ona następną pozycją, która przeskanujemy w poszukiwaniu inspiracji na przepis. Mimo, iż

Nerds Kitchen
Gulasz z kluseczkami 162

oknem zaczyna się robić szaro, deszczowo i zimno. Typowa jesienna pogoda... Wtedy też staram się przygotowywać kolorowe i sycące dania, które jednocześnie świetnie rozgrzewają. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy(...)minut. Kluseczki: 500g mąki pszennej,  jajko,  sól,  zimna woda.  Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić

Z miłości do słodkości
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 253

Potrzeba odnawiania życia w GTA pomiędzy jedną strzelaniną a drugą powoduje, iż często odwiedzamy lokacje serwujące jedzenie typowe dla amerykańskiej kultury. Burgery, hot-dogi czy tłuste

Nerds Kitchen
Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 120

Póki co, trwa karnawał. Za trzy tygodnie tłusty czwartek, więc   znów będziemy się zajadać pysznymi pączkami i chrupiącym chrustem. Mam nadzieję że i tym razem wysmażycie swoje własne, domowe, najlepsze pączki. Kilka propozycji Wam podałam, a dzisiaj szykuję kolejne. Pamiętacie pączki z dziurką, czyli   donaty z kolorową posypką?   Znajdziecie je tutaj A dzisiaj(...)wyrośnięcia.   Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie.   Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam

Kuchnia u Krysi
Serniczek na zimno 153

Pyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia(...)następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę

Wołowina od rekina
Tartaletki kokosowo-orzechowe z kremem cytrynowym 213

zwykle gdy przychodzi weekend muszę upichcić coś słodkiego. W tym tygodniu znalazłam ten przepis na pyszne tartaletki😀 No dobrze, ale mąka migdałowa jest taka droga… trzeba więc zmodyfikować przepis, żeby był tak samo smaczny, a tańszy. Chwała wam orzeszki ziemne!😉 You made my day!😉 A do tartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach(...)podołał. Gdy masa jest już gładka można ją zagnieść w kulkę – i będzie się trzymać😉 Taką masą możemy wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut

Jak gotować i nie zwariować
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 144

chwilę, by je upiec. Na zdjęciach wyglądają jak dla mnie zjawiskowo. Uwielbiam kontrast zielonych pistacji i czerwoniutkiej żurawiny. Nie wspominając już nawet o ich smaku, bo to, że są pyszne jest oczywistą oczywistością. Przepis jest też nieprzyzwoicie prosty i szybki, zagnieść, schłodzić, upiec, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. I choć cena obydwu bakaliowych składników jest nieprzyzwoicie wysoka(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki piernikowe z powidłami 162

razem świąteczne muffinki, pachnące jak najlepszy piernik, wilgotne i czekoladowe, wypełnione pysznymi powidłami śliwkowymi upieczone w uroczych papilotkach... Myślę, że nie trzeba większej zachęty :) Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika  pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki(...)partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta. Piec 20-22 min. w temperaturze 175*C. Smacznego! :) *jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany - będzie się

Chocolate Muffin Blog
Jak polubić gotowanie 177

jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik(...)końcu tej listy.  Czasem coś nam wychodzi, a czasem się uczymy . Mam nadzieję, że zastosowanie się do moich wskazówek chociaż trochę uprzyjemni Ci gotowanie i pozwoli przygotować coś pysznego

W kuchni wieczorem
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 217

wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)mieni się mikro-kryształkami jak śnieg! :) 2. Lukier do oblewania lub moczenia w nim pierników: - sok z 2 cytryn, - 2 szklanki cukru pudru. /Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :) 3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa: - pół szklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej

Wypisz Wymaluj
Tortellini po wegetariańsku 172

Zrobiłam dziś tortellini . Tortellini z wędzonym tofu Polsoja to zamknięte w małe pierożki wyjątkowe połączenie aromatycznego tofu i delikatnego ciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka(...)Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini z wędzonym tofu...nie mialam nigdy przyjemności. Pyszne! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni