pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:945/1162)

Rolada bezowa z truskawkami 353

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone(...)dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia "Czarna od kuchni"  Asia "Sama słodycz i szczypta chili"  Iwona "Izioni pyszne smaki" Dagmara "Na ciasteczkowych papierach" Małgorzata "Kuchnia i podróże" Danuta "Moje wypieki i nie tylko" Małgorzata "Marcepanowy kącik"  Agata "Wanilia i Kardamon

Smakołyki Asi
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 293

Zgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku

W mojej kuchni
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 185

Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się(...)syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut

FitKot
Dyniowy chlebek na słodko 128

Kolejna nasza jesienna propozycja, to pyszny pszenny chlebek z dynią. Taka słodka bułka, która długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się na jesienne śniadanie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła(...)postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Czekoladowa gryczana babka buraczana | bezglutenowa, dietetyczna, niskokaloryczna! 256

Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko

Czarnawisienka
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 174

Kolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu  a przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek .Chlebek jest naprawdę smaczny ..polecam. Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej  (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1238

oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez(...)lodówce. Smacznego! *Krem budyniowy możecie zastąpić kremem z torebki przeznaczonym do karpatki (najlepiej użyć takiego nie wymagającego gotowania, wystarczy zmiksować go z zimnym mlekiem). Babeczki nim wypełnione są równie pyszne, a robi się je szybciej (odpada czas na gotowanie budyniu, jego studzenie i miksowanie z masłem

MyCookBook.pl
Hot cross buns 159

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Hot Cross Buns czyli pyszne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii są nieodłączną częścią tradycji Wielkanocnej. Smakują wyśmienicie na ciepło, proponuję Wam spróbować połączenia z dżemem pomarańczowym. Pychotka ! Poniżej umieszczam przetłumaczony przepis, jeśli ktoś chciałby skorzystać(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na ciasto: 45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy 3 dkg świeżych drożdży 5 dkg cukru 1 łyżeczka soli 150 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 1 roztrzepane jajko

noteskulinarnyfiga
Chleb orkiszowy 160

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem

Pełny talerz
Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym 1205

Mój ulubiony sernik (który w końcu doczekał się premiery na blogu), nie dość, że czekoladowy to na pysznym mleku skondensowanym, puszysty, lekki, przede wszystkim nie za słodki (serio!), rozpływający się w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym  krokancie , który nadaje ciekawego smaku(...)sernik). Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić

Kraina Miodem Płynąca
NALEŚNIKI TIRAMISU 582

Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb polski 142

Dawno nie było u mnie chleba…;)! Naprawdę trudno mi się powstrzymać przed pieczeniem następnych bochenków, bo nie dość, że każdy domowy chleb jest pyszny i każdy inaczej smakuje, to jeszcze takie samodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości(...)zakwasu żytniego aktywnego 200 g mąki żytniej razowej 200 g wody przegotowanej letniej Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe: cały zaczyn j.w. 800 g mąki pszennej chlebowej 500 g letniej przegotowanej wody 15 g soli morskiej 5 g owocu polskiego kminku (pominęłam) 1 łyżka płaska cukru 1. Sól

UgotujmyTo.pl
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 192

rany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią! Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady! Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!! Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje! Składniki: (15 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao(...)mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj

Plate of Joy
Ciasteczka z melasą i cynamonem 241

Pyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila ( patrz FILM ). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać. 4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze

Mała Cukierenka
1485. Bułki maślane z miodem 174

Kolejny i udany wypiek z dodatkiem  drożdży suszonych.  Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p.  Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było(...)godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. 2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu

Moje domowe kucharzenie