najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko solimy, jak do surówki(...)mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron – po około 5 minut na stronę. Zdejmujemy usmażone placki z patelni
Karo in the Kitchenzakupów. Jednocześnie staram się aby w domu było coś pysznego, na tyle atrakcyjnego, co zaspokoi apetyt na słodycze. Rzeczywiście trzeba się postarać i poświęcić chwilę czasu ,żeby stworzyć coś pysznego ale czego się nie robi dla dzieci. Świadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować(...)zbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo
WYSPA SZCZĘSLIWACzekoladowe muffiny, babeczki – bez wątpienia jeden z szybszych, prostych a jakże pysznych deserów. Do przygotowania w kilka minut, przez nas, przez dzieci, przez początkujących piekących U nas dwa dni z rzędu gościły muffiny – z jogurtem greckim i bananami, na które przepis podaje Wam dzisiaj i bananowe z płatkami owsianymi i nutellą, na które przepis podam Wam w kolejnym(...)ekstrakt z wanilii, cukier, rozgniecione banany mieszamy. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy łyżką do połączenia. Formę do muffinek * wypełniamy papilotkami (około 10-12 sztuk). Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. ja użyłam silikonowej formy do muffinek, delikatnie natłuszczacie formę, bez potrzeby używania papilotki
Made By Mom And Sonczego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji jak chcemy, do tego jednocześnie z drugiej strony przygotowuje pyszne frytki warzywne i chipsy z jarmużu, które w końcu mi wychodzą chrupiące i niespalone, do tego grill idealnie nadaje się do przygotowywania burrito oraz quesadillii, widziałam nawet przepisy na pizze(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie : Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku
zdrowa vege kuchniaurlopie w Grecji zajadałam się prawie codziennie pyszną pastą z bakłażana z dodatkiem oliwy. Mogłabym się wręcz w niej wykąpać :) Udało mi się dogadać z kucharzem, by zdradził mi, jak przygotowuje pieczonego bakłażana by nie był suchy. Składniki: (2 porcje) 1 bakłażan szczypta soli oliwa z oliwek 100g komosy ryżowej od Skworcu 50g żółtego sera 2 plasterki żółtego sera(...)nich miąższ i dodajemy do komosy. Bakłażanowe łódki nadziewamy komosą, przykrywamy plasterkiem żółtego sera i zapiekamy przez 10minut w temperaturze 210*C. Na zdjęciach: naczynie żaroodporne na ciasto Smarta 29cm - IKEA deska bambusowa Aptitlig - IKEA
Gotowanie i blogowaniegram, twaróg 20 dag, banan 1 dojrzały, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki płaskie, pierniczki glazurowane 15 dag/opakowanie, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba ten pyszny, delikatny, puszysty sernik przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka(...)dnie blaszki ułożyc pierniczki, wlać masę serową, pierniczki wypłyną na wierzch i tak mają zostać Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ blaszkę z ciastem włożyć do kosza i piec 25 minut, zmniejszyć temperaturę na 150 C i piec 25 minut do suchego patyczka, zostawić przy ciut wysuniętym koszu na 10 minut, następnie wyjąć z kosza
W Mojej Kuchni LubięPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny być(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała CukierenkaPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała Cukierenkadomowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty. Drożdżowy chleb owsiany Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach(...)się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką
Kulinarne przygody Gatityjest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do jogurtów, kefirów, do przygotowania musli czy też sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce, kasze, nasiona, produkty zbożowe i ciasteczka. Cały(...)dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką
Kulinarne przygody GatityRustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam(...)wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę
Ogrodnik w podróżyksiążką w rękach, albo po prostu patrząc przez okno na sino-szare niebo... Na poprawę zachmurzonych nastrojów mam dla Was pyszną kokosową chałkę. Dużą, taką rodzinną. Obłędnie pyszną. C. uwielbia kokos, i pomyślałam sobie, że taka kokosowa chałka mu zasmakuje. Nie pomyliłam się. Ja zresztą też się w niej zakochałam już w momencie, gdy poczułam ten cudny zapach(...)wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, połączyć. Odstawić na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i resztą cukru. Wlać zaczyn i mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączy łososia z puszki w sosie własnym Graal z Ognistymi Pomidorkami Eterno . Dodatków w tej pizzy jest mało, zrobiłam to celowo, nie chciałam aby smak łososia się zagubił. Wyszło pysznie. Smak lekki, ale bardzo ciekawy. Smak łososia i pomidorki pękające w buzi uwalniając swój niesamowity smak. Nie byłabym sobą gdybym nie pokazała Wam mojej kolejnej propozycji smakowej. Składniki(...)zagarniając trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętośc w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przykleja się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczec, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciaso
Blondynka Gotuje******** W lodówce zalegały bezcelowo i leniwie przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam
W kuchni Karmel-itkimoja księżniczka ich przygotowanie sprawia mi jeszcze większą radość. W sobotę aura i tym samym nastrój mojej córeczki nie był najlepszy. Pomyślałam, że poprawię jej humor piekąc wraz z nią pyszne, kruche ciasteczka. „Upieczesz z mamą ciasteczka?” Już po tych słowach uśmiech pojawił się na jej ślicznej buzi. A gdy wyjęłam z szafki nowe foremki do ciasteczek od Protonik(...)pieczenia. Polecam Wam do wycinania foremki od Protonik – wybór kształtów jest ogromny i na pewno znajdziecie wzór na każdą okazję. A praca z foremkami to czysta przyjemność (ciasto się nie lepi i małe rączki spokojnie sobie dają radę z wycinaniem). Składniki (na 2 blaszki ciasteczek): 300 g mąki pszennej (u mnie koszalińska) 200 g masła 100 g cukru pudru
Słodkie okruszkiWeekend za nami, a w dzisiejszym poście miłe wspomnienie niedzielnego deseru :) Nie przepadamy za smażeniem naleśników, bo trzeba stać i pilnować patelni, ale jak już się
W kuchni Katiekartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się(...)Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę . W yrabiamy na jednolite ciasto . ( Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około 30 minut - niekonieczne). Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy pierniczki . Pierniczki pieczemy przez około 10 - 12 minut w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGruzińskie jedzenie smakuje mi bardzo. Zakochałam się w pysznym Chaczapuri, niezwykle smaczne są gołąbki z liści winogron, do tego pyszne piwo z granatem lub gruzińskie wino. Do tej pory tymi smacznymi daniami raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne(...)cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną
Mango Papajazagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec(...)konfitury z lilaka, być może jeszcze nie jest za późno, żeby ją przygotować...? Możecie ją jednak zastąpić konfiturą z róży lub, bardziej prozaicznie, dżemem rabarbarowym bądź truskawkowym. Też będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy dzień miał być zupełnie inny. Miał być tort, taki który sobie ostatnio wymarzyłam, ale z pewnością jeszcze będzie. Choć dzisiejsze urodziny spędzam w łóżku chorobowo
Plate of Joyoszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam pyszne biscotti. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, gdy tylko ujrzałam je na blogu Kulinarne pomyłki . Bardzo mi się takie połączenie smaków spodobało, i obiecałam sobie, że przygotuję(...)puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyliśmy w Grecji, ale kiedyś na pewno pojedziemy do ojczyzny Ateny - bogini mądrości. I tam skosztujemy oliwek prosto z drzewa :) Tymczasem nie pozostaje nam nic innego jak pałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek(...)małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki oliwki i czosnek. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki lub silikonowe foremki ciastem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30-35 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki do wystygnięcia. Smacznego
W kuchni Katiedługim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;) Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;) Najprostsze ciastka, które wszystkim smakują;) Muffiny z czekoladową niespodzianką Składniki: 350 g mąki 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka 100 ml oleju 600 ml mleka(...)cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;) Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;) Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć ciastem budyń
Lawendowe Nieboroztopy więc myślę ( mam nadzieje) że podróż będzie bezproblemowa. Ze świątecznymi wypiekami jeszcze się nie spieszę, ale nie martwcie się na pewno po powrocie do Polski upiekę kilka pysznych rzeczy. Myślę, że was zaskoczę. Tym czasem zabieram się za listę zakupową, niestety zapasy z Polski bardzo nam się uszczupliły. Co trzeba więc zrobić? Przywieść wszystko bez czego Polak(...)kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż
ciastkarnia na kruchym spodzie