pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:934/1162)

Lekka zapiekanka z cukinii z pomidorkami 160

osób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1 cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna. W wersji standard, wylądowałyby dwie cukinie. Co prawda w przepisie jest parmezan i zwykle jego daję do środka, ale sprawdzi się każdy inny ser żółty. Uwaga, przed wyjęciem zapiekanki, warto(...)Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/lekka-zapiekanka-cukinii-pomidorkami/ BosowKuchni     Artykuł Lekka zapiekanka z cukinii z pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babeczki z cukinii 117

Prosty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste.   Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka

Kucharzyca
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 128

Puszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu  3 jajka / białka(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i  przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

cool and minty
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 202

oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne(...)dodać więcej mąki i zredukować ilość białka jaj , dałyśmy więc 2 żółtka i 2 całe jajka. My zrobiłyśmy tym razem z mąką schar uniwersalną (dodałyśmy więcej mąki, ale wyszły pyszne). Wersja bezglutenowa najlepsza jest na świeżo. Bardzo szybko czerstwieją, ale to im nie przeszkadza. OPONKI są rewelacyjne. Nie jest to przejaw próżności z naszej strony, a obiektywna ocena sytuacji

Wypisz Wymaluj
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 138

Chleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników(...)misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

Mieszam w Garnku
Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche ) 140

Pyszne, puszyste, słodkie. Dorośli delektują się nimi przy porannej kawie, dzieci opychaj się nimi popijając aromatycznym kakaem.. Pachną czekoladą, pod zębami chrupie słodka kruszonka. Zapraszam na małą chwilę zapomnienia.. Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek. - 4,5 szklanki mąki* - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki maślanki/kefiru - 110 gr masła stopionego i wystudzonego - 3 płaskie łyżeczki suchych(...)misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt

kawawszklance
Bułeczki jogurtowe. 113

Pyszne, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki, w sam raz na śniadanie. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, gdy smarując je masłem czuję zapach świeżego pieczywa zmieszany z zapachem topiącego się masła... Idealne na weekendowe, leniwe śniadanko, gdy mamy dużo czasu i możemy bezkarnie delektować się ich smakiem. Polecam!!! Składniki na bułeczki jogurtowe na 16 sztuk 600 g mąki pszennej 50 ml ciepłego mleka(...)mlekiem i wlewamy do przygotowanego dołeczka. Odstawiamy na 5-10 minut, by rozczyn podwoił swoją objętość. Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy masło, ciepłą wodę, jogurt naturalny i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem z hakiem lub ręcznie, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli jakieś 7-10 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto odrobiną mąki, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. 227

Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, pachnące bułeczki z oczkiem, czyli z dżemem i słodką kruszonką. Idealne na śniadanie w zimne październikowe poranki, polecam!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką na 32 sztuki ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko(...)ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut)    . W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, aby miało czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
dietetyczne muffinki z masła orzechowego - bez mąki, cukru i tłuszczu // peanut butter muffins - flour, fat and sugar free 155

moim blogu? Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając ten z masła orzechowego) a nadal pyszne? Jeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego przepisu! :) Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal , mało węglowodanów i dużo białka :) MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY(...)czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego

chili & sugar
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 169

kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :) SKŁADNIKI: (na 4 duże babeczki lub 8 małych) 1  tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal(...)najłatwiejsze)  b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek

Kto ugości moich gości?
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 112

Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)sprzedarzy juz zmielone lub zmielic samemu w mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda  okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 201

Pyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej(...)dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść

Smaczne Zdrowe
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 166

Niedawna wizyta u dietetyka skutkuje kolejną zmianą diety, do której powoli się przymierzam. W skrócie chodzi o to, by moje pożywienie miało niższe IG. Ale jak

pyszne zdrowości
Bułeczki krucho-drożdżowe z soczewicą 120

oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z ciasta kulę, przełożyłam do miski i przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Teraz zrobiłam farsz W dużym rondlu zagotowałam 3 szklanki wody. Soczewicę przelałam na sicie. Do wrzącej(...)minut aż nabrały złocistego koloru. Gorące bułeczki wyjęłam z piekarnika, przełożyłam na kratkę i po wystudzeniu wyłożyłam na talerz.        Jakie wyszły? Wspaniałe, z pysznym farszem. Są delikatnie kruche. Nie są suche. Farsz doskonale przyprawiony. Czego chcieć więcej? Więcej bułeczek :) Serdecznie namawiam Was, żebyście zrobili takie bułeczki, bo są idealne na drugie śniadanie, na wycieczkę

Kuchnia u Krysi