pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:937/1162)

Gulab Jamun 141

Będąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun". Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie! Przepis ten to zlepek różnych zasłyszanych składników. Po zaciągnięciu rady jednego z zaprzyjaźnionego hindusa, dowiedziałam się, że oni w ogóle nie trudzą się robieniem gulab jamun, tylko kupują gotowe ;) Jeśli macie dostęp do oryginalnych indyjskich specjałów jak masło(...)wrzenia, dodajemy kardamon, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Ściągamy syrop z ognia. Przepis na ciasto: Do miseczki dodajemy mleko w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła, łyżkę soku z cytryny. Ciasto mieszamy za pomocą dłoni aż powstaną zbite grudki. Dodajemy

Emcia Pichci
Pyszna chałka. 176

Domowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej.  Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować.  U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach  nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju(...)Posypujemy  mąką i czekamy, aż całość zacznie rosnąć. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie całość wlewamy do mąki. Dodajemy sól, masło i szkl ciepłego mleka. Wyrabiamy (ciasto będzie się troszkę kleiło). Odstawiamy całość do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie przez chwilę i całość dzielmy na pół. Połowę ciasta dzielimy na 4 części, z każdej

Malinowe Pocałunki
Pierogi w wersji letniej 154

lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając(...)Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować  Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut

peanutbuttermonster
Kokosanki 107

Lekkie, pyszne i puszyste, kokosanki  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki ; 3 szklanki mąki /25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie ; Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek

Apetyczna babeczka
CIASTECZKA ŻURAWINOWO-ORZECHOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 179

czas temu do grona kucharek w moim domu dołączyła moja druga Córka. Jak można się domyślić 4 baby w jednej kuchni...zamęt ogromny. Z racji tego, codziennie powstają nowe, pyszne ciasteczka. Tym razem ja, mama swoich pociech postanowiłam upiec ciastka żurawinowo-orzechowe, tak bardzo uwielbiane przez moja najmłodszą Córkę. Z reguły jest tak, ze ciastka, które zostały upieczone(...)utrzeć. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. Orzechy kroimy na dosyć grube cząstki i wsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny

Smaczne Zdrowe
chatka z piernika :-) 146

Witam Kochani Święta, święta coraz bliżej :-) Najwyższy czas by rozpocząć przygotowania do świąt. Sprzątanie, gotowanie, pieczenie, to wszystko nas czeka :-) Ale gdy towarzyszy nam ten magiczny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 187

         Za oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w

W kuchni Karmel-itki
Gorąca biała czekolada z wanilią i pomarańczą 250

5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już

Kuchnia PROzdrowotna
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 179

Nie znam smaku prawdziwych gofrow belgijskich,bo nigdy ich nie jadlam.Znam za to ich smak z internetowych przepisow.Slodkie na maksa i z duza iloscia masla,jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Batoniki dyniowe bez pieczenia 180

Kiedy najdzie Cię ochota na "coś słodkiego", ale jednak nie jesteś przekonana/ny do słodyczy ze sklepowych półek.. jest jedno rozwiązanie. Maszerujemy do kuchni i mieszamy

Czarnawisienka
KOKOSOWE MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI 203

ardzo proste i pyszne jesienne już muffinki ze śliwkami i wiórkami kokosowymi. Ekspresowe do zrobienia, długo zachowują świeżość, smakują również wspaniale następnego dnia. Kokos jest delikatnie wyczuwalny w muffinkach, nie dominuje nad całością, a głównymi bohaterkami są właśnie śliwki :) I ten zapach, który unosi się podczas pieczenia... mmmm.... Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy(...)jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre.  Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je krótko, ale tylko do połączenia się wszystkiego, żeby późniejsze ciasto nie było gumowate. Połowę śliwek wrzuć do ciasta i wymieszaj. Łyżką nakładaj po równo ciasto do papilotek. Na wierzch każdej muffinki ułóż po dwie ćwiartki śliwek, lekko dociśnij. Piecz muffinki przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort Szwarcwaldzki 949

gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)oraz organizatorom  Marco Ghiaoraz Emiliano Castana    z okazji  urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć  oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ www.marcoghia.pl

Bajeczna Kuchnia
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 274

minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia(...)diecie FODMAP. Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałych bananów, to przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD . // PaleoSMAK Nie zawsze jednak możemy dograć czasowo dojrzewanie bananów z ochotą na ten pyszny chleb. Co zrobić, żeby zawsze mieć pod ręką dojrzałe banany? Jest na to proste rozwiązanie – banany doskonale się mrożą . Gdy masz banany, który skórka jest bardziej czarna niż żółta

PaleoSMAK
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 132

maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję , która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować. 3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo

Kto ugości moich gości?
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 141

emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie