pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:953/1162)

7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 206

obiad cz. 1 1. Harira - zupa marokańska Zaczynamy tradycyjnie, czyli na pierwsze danie zupa. Ale jaka! Taka, że już nie trzeba robić drugiego dania, bo jest mocno sycąca i pyszna. Zapraszamy na harirę, zupę pochodzącą z Maroka. Przepis: Harira 2.  Nuggetsy z kaszy jaglanej Proste i niezwykle smaczne nuggetsy jaglane w panierce z krakersów. Nadadzą się nie tylko(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego

Bananowe Pole
Babka kokosowa 115

kokosowej, to nadarza się Wam ku temu okazja :) Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc(...)rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta). Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy

MyCookBook.pl
Chleb pszenno-żytni z maślanką 207

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte

Grunt to przepis!
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 219

składników i włożycie chleb do piekarnika. Nie trzeba czekać aż wyrośnie, nie trzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem :) Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie

chili & sugar
Bułki mocno czosnkowe 118

mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno, niech żałuje. Ja tam nikogo na siłę zmuszać nie będę. Zasada(...)Dodajemy też jajko, miód i olej i mieszamy to razem. A w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. I wlewamy do nich mleko z całą resztą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na blat, wyrabiamy przez moment i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułkę, nacinamy

Marder&Marder Manufacture
Dyniowe biscotti 174

jednak przejdę do sedna, czyli biscotti. To popularne włoskie herbatniki, pieczone dwa razy, przypominają więc nieco konsystencją nasze sucharki. Naprawdę trzeba uważać przy ich konsumpcji, bo mimo, że wyjątkowo pyszne, to jednak nie warte wizyty u dentysty (ale ja się dentysty boję panicznie; według mnie piekło to niekończący się rząd foteli dentystycznych...). Kombinować ze smakami można do woli(...)dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi ze szpinakiem 166

także Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto:  1/2 kg mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz:  torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera(...)się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 4 minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.  To będzie pyszna niedziela

pieprzny smaczek
Placuszki z Twarogiem oraz z Twarogiem i Bananami 251

Witam serdecznie Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami najbardziej(...)przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek. Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty

Uwaga Babcia Gotuje
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 168

głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie(...)nowy już się robi  (przepis)  i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych

Smakowity Blog Kulinarny
Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu 275

orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny. Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej próbie użycia noża  rozpaść się na kawałki;)  Ale było powiedziane, żeby mu dać sporo czasu na okrzepnięcie i  kroić najlepiej na następny(...)odwiedziny i komentarze:) Po placku tylko, miłe bardzo, wspomnienie zostało i ochota na następny;) Pozdrawiam! Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2012/03/25 19:39:56 Ależ dawno nie jadłam szarlotki! Ta pysznie wygląda

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 151

małe słodkie smakołyki możecie zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub zjeść od tak np. podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu. Spróbujcie tych słonecznikowych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 2016-04-16 22:01:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią). Wyciągamy ciasteczka

Słodkie okruszki
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 266

również był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :) Poza sezonem śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych śliwek. Tort długo zachowuje swoją świeżość i z każdym dniem jest jeszcze(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Kokosowe Kudłacze 209

Ciasteczka kudłacze kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Mam wrażenie, że zawsze na jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś

Sagneska - gotowanie i lifestyle
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 300

Tłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy

Nerds Kitchen
Bardzo proste (i szybkie)leczo 484

rozczaruje. Można mrozić. Można pasteryzować. Dobre na ciepło i na zimno. Nie cudowane. Proste jak drut. Podaję składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To nie ciasto, które musi być odmierzone do łyżeczki. Składniki cukinia baby zielona (nie obierać) cukinia baby żółta (nie obierać) papryka czerwona cebule białe czosnek curry  Proeco przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala(...)pomidorowy. Możesz dodać szczypiorku lub dymki z całym pióropuszem. Duś jeszcze chwilę. Przed podaniem , już na talerzach polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Możesz dodać pecorino. Ser owczy jest pyszny! Danie jest tak rewelacyjne, że możesz nim ugościć niejednych gości. Dodam, że smakuje najlepiej jak zwykle nazajutrz. Jadłam na ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się Wam za kwaśny

Z Kuchni Do Kuchni
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 196

jednym razem, ale przez te kilka dni. Raz nawet brakło mi mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję(...)Wszystkie etapy widać na zdjęciu niżej. Do napuszonych drożdży wsypuję całą zawartość z mniejszej miski, czyli mąki i sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam je na co najmniej jedną godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość przekładam je do natłuszczonej blaszki keksówki

Blondynka Gotuje
Ulubieńcy czerwca 170

marchewki. Kolejnym ulubieńcem są lody wegańskie na patyku. Będąc w Auchan (WWA ul. Modlińska, ale są też w innych miastach) wypatrzyłam je w lodówce i musiałam ich spróbować. Są pyszne - smakują jak lody Magnum. Kosztowały 16.50 zł za 4 sztuki. W Warszawie są dostępne także w Evergreen na sztuki :)  Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie(...)Auchan  udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił mleko sojowe. Dzięki urządzeniu robienie

wegujemy
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 197

Sporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać(...)pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki

FitKot
Lato smakuje poziomkami 193

niepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał(...)chyba najbardziej. I jeszcze jedno - sernik jest malutki; tak jak wspomniałam, zużyć chciałam ostatnie zapasy. Polecam więc od razu podwoić ilość składników i upiec w większej formie - jest tak pyszny, że taki malutki tylko rozbudzi apetyty amatorów słodkości. O zaspokojeniu mowy być nie może! Sernikobrownie z poziomkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) brownie: 90 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 513

Przepisów na typowe   bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj , bardzo zauroczyły mnie(...)ręcznie. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na ok.30-60 minut do podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące

Smaczne Zdrowe