pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:957/1162)

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 206

mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi  śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez(...)Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki pieczone 349

wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat  podsypany mąką

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z maszynki 155

Pyszne kruche ciasteczka Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right(...)szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Opcjonalnie: kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Ciasto można przez chwilę schłodzić w lodówce ale nie za długo aby nie stwardniało. Nakładać porcjami do szprycy, wyciskać bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Próbowałam wcześniej wyciskać na papier ale był

W garach u Gosi
Warstwowy placek z ciecierzycy alla po węgiersku z gulaszem drobiowo - warzywnym. 144

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych placków z maki z ciecierzycy z aromatycznym gulaszem drobiowym i mnóstwem warzyw. Danie proste w przygotowaniu, placki polecam osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 ml mleka 1 kopiasta szklanka mąki z ciecierzycy ja użyłam Incola 1/2 łyżeczki soli 2 jajka do smażenia olej słonecznikowy 2 piersi z kurczaka 4 duże(...)cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna. Taki placek również można polać

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowo - orzechowy z karmelem 137

prowadziłam sobie już wcześniej, jednak pisałam bardzo sporadycznie. Chciałam stworzyć swoją książkę kucherską, żebym w przyszłości mogła z niej korzystać. Moja mama czasem wspomina że jej mama robiła coś pysznego jednak nie zawsze wie jak coś robiła (a nie może jej spytać, bo babcia umarła jeszcze zanim ja się urodziłam). Więc postanowiłam przynajmniej część rzeczy które robimy z mamą(...)Przygotowanie:   Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce

Lili w kuchni
PĄCZKI PIECZONE 182

Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia. Są rewelacyjne! Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne. Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie. Naprawdę polecam. Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek(...)mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło  cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki  i zrobi się elastyczne

potrawyregionalne
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 172

Pyszne połączenia to nie tylko gotowe przepisy, ale wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa(...)obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie

Karo in the Kitchen
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 196

trzcinowym, PIECZENIE: 45 minut, temperatura 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Szczerze mówiąc, nie zwijało się źle! Konsystencja makowej masy została idealnie dopracowana, więc nie uciekała nawet z owsianego ciasta (które należy pochwalić - było "grzeczne", "posłuszne" i ładnie współpracowało). Tak oto wylądowały w piekarniku! :) Pierwszy po lewej jest owsiany. Po krótkiej chwili trzeba było je przełożyć, bo środkowy makowiec dostawał(...)się z domową, rodzinną atmosferą albo z wieczorkiem w babcinym domu. Najwięcej skojarzeń krąży pewnie wokół choinki i zastawionego świątecznego stołu. Tak czy tak, są to niesamowicie miłe wspomnienia. Pyszne wspomnienia. Jednak, powiemy Wam jedno! Makowiec jeszcze lepiej smakuje przed świętami. Dlaczego? Bo kiedy robimy go bez świątecznej otoczki, to więcej zauważamy. Nie jesteśmy przejedzeni, zmęczeni, niewyspani. Nie mamy

Wypisz Wymaluj
Ratafia – nalewka owocowa 162

nią jednego przepisu, bo wszystko zależy od rodzaju jak i ilości dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy(...)nawet grudnia i potem dopiero przecedzić i rozlać do butelek. Najlepsza będzie dopiero po roku     Artykuł Ratafia – nalewka owocowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jabłkowa krówka bez pieczenia 583

przepyszne ciacho-zachwyciło moich gości na święta,to pyszne połączenie,masy krówkowej,jabłek i bitej śmietany z mascarpone-jest po prostu rewelacyjne polecam każdemu SKŁADNIKI:  (na formę ok 22x33 cm)   herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia) 600 ml śmietanki(...)łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie  (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek

Swojskie jedzonko
Śniadania na cały tydzień! 147

przypominać nie trzeba. To jasne jak słońce. Jak mawia stare i mądre porzekadło: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".  Poniżej podaję propozycję pysznych śniadań dla całej rodziny. Na każdy dzień coś innego. Nie jestem specem od żywienia i układania jadłospisów, ale zaręczam, po każdym z tych śniadań nie byłam głodna przez kilka ładnych(...)łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki

Cakes By Kejt
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 134

Witajcie w sobotę :) Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :) Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica. Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa. Każdy z nas marzy(...)menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy  oliwę  z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy

vegetanie
Chleb przedświąteczny 167

całość przyjemnie chrupała.  Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam Wam bardzo - to taki przedsmak Świąt, kiedy nie pozwalacie wyjadać pierniczków z puszek. Przepis z  Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam(...)Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 246

Zmiany, zmiany, nadchodzą zmiany zarówno w naszych życiach osobistych jak i na blogu :) W ostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania