pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:960/1162)

Racuchy z jabłkami 178

wieczorem móc z czystym sumieniem przyznać, że miałam fajny dzień, który warto zapamiętać. Jak pewnie dla większości z nas, tym dniem jest niedziela, dlatego warto zacząć ją od pysznego i sycącego śniadania. Pierwszą rzeczą, którą zatem planuję, jest menu. Dziś padło na racuchy z jabłkami, w ramach obiadu natomiast chili con carne, ale gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy(...)palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cupcakes Blondynki, czyli Czekoladowe z Ganache, Kremem Śmietankowym i Wisienką 183

tyle żeby je roztrzepać tylko, wlałam olej i mleko nadal miksując. Potem wsypałam suche składniki z miski wciąż miksując, a na końcu wlałam wrzątek. Z racji tego że konsystencja ciasta jest dosłownie płynna małą chochelką napełniałam papilotki. Wiadomo, że tu musimy użyć też sztywnej formy na muffinki, żeby nam się cisto nie wylało z papilotek ;) Papilotki napełniałam do połowy wysokości(...)falbanki? To takie coś co widać na zdjęciach. Zastygnięte ganache włożyłam do rękawa i tylką Wilton #2D zrobiłam brązowy wzorek, na wierzch tylko wisienka i dookoła serduszka cukrowe. Wyszło pysznie! Krem śmietanowy przełamał i zrównoważył słodycz czekoladowych smaków, wszyscy byli zachwycenie! Polecam! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 847

Długo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół(...)masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w  170st C. ok. 50 min do suchego patyczka.  Biszkopt od razu po upieczeniu  wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości

charlotte gotuje
Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką 165

Kolejne muffinki do mojej kolekcji J Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką         Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego(...)powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez

Mania Gotowania
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 130

Dziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne

W kuchni Katie
“Smaki Izraela”-recenzja 111

domowe obiady w kuchni jej rodziców. W ten sposób dorosła już Nida postanowiła, że swój pobyt w Izraelu poświęci na zbieranie przepisów, żeby odkryć, dlaczego ta kuchnia jest taka pyszna. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie(...)się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej się

Ugotowane pozamiatane
Placki ziemniaczane z pastrami 103

działania. Pastrami podawane jest głównie  w kanapkach, ja postanowiłam troszkę odejść od tego trendu i połączyć amerykańskie pastrami z kuchnią polską. Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)mało w przyprawiony solimy go i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gorące placki przekładamy na talerz, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 188

sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się(...)kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może coś Was zainspiruje i dacie szansę królikowi, aby zawładnął Waszym stołem :) Dziękujemy Frisco.pl za zaproszenie, Przemkowi Błaszczykowi za świetną zabawę w kuchni i pyszne przepisy, a Asi z Odczaruj Gary za zdjęcia

Plate of Joy
Bułki do hamburgerów- najlepsze! 186

może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się(...)mikserem aż będzie elastyczne i miękkie, nie krócej jednak niż 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut (jeśli zamierzamy bułeczki piec dopiero za kilka godzin, to zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i wkładamy je do lodówki, może tak czekać do 12 godzin). Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, chwilę wyrabiamy, formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem

Rozpustne gotowanie
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 145

wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut.  Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano).     Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy(...)przygotowany krem i wyrównujemy go szpatułką. Następnie  na wierzchu układamy plasterki cytryn (jedną przy drugiej), posypujemy listkami tymianku ( ja dodatkowo wierzch obsypałam jeszcze jadalnym brokatem)  i gotowe! Pysznego smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook

Symfonia Smaków
Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem 189

Ciasteczka zrobiłam na długi weekend majowy, z nadzieją, że choć trochę przetrwają.. Zabrałam je na moją działkę, gdzie zostały pochłonięte w oka mgnieniu przez działkowiczów

Czarnawisienka
Ciastka owsiane 96

Pyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się(...)szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Banany w migdałowym krokancie 124

wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy(...)moczymy (tylko z jednej strony) w czekoladzie, a następnie zanurzamy w krokancie. Deser dekorujemy ubitą śmietanką, limonką lub innymi owocami. Połączenie bananów, czekolady i migdałowego krokantu zamienia się w pyszny, i niecodzienny deser. Dla tych co lubią się delektować smakiem, napawać widokiem będzie niewątpliwie wyjątkowym doznaniem kulinarnym. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Banany w migdałowym krokancie appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Kopytka z białym serem 270

Chyba każdy jadł w swoim życiu kopytka - domowe, swojskie danie. U mnie zawsze robiła je mama - tym razem zaryzykowałam sama. Podane z tłuszczem i białym serem. Proste i pyszne połączenie. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1kg ziemniaków 1-2 jajka sól 30-35 dag mąki tłuszcz  30 dag białego sera Wykonanie(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąkę, jajko, sól, zagnieść szybko ciasto. Odcinać kawałki ciasta, formować wałeczki   i kroić pod skosem po 4-5 cm.  Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, gdy kopytka wypłyną na wierzch, wybierać je łyżką cedzakową

Pasja Smaku
THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger 287

Czy podczas gry w GTA IV także ciekła Wam ślinka, gdy Niko Bellic w przerwie pomiędzy rozróbami beztrosko zamawiał sobie zestawik w jednym z fast-foodów

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania