pieczarkami i żółtym serem to jeden z naszych smaków z dzieciństwa. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Gotowe krokieciki pyszne i soczyste Składniki : Na naleśnik i: 2 czubate szklanki mąki 3 szklanki mleka szczypta so l i 2 jajka olej Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 średni(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie naleśników: Dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt wolne dodać mąki. Smażymy na oleju. Przygotowanie farszu : Pieczarki obieramy, kroimy w paski i obgotowujemy około 5 min. Między czasie cebulkę kroimy w kostkę. Następnie do patelni dodajemy masło
Sprawdzone przepisy kulinarnePyszne, mięciutkie bułeczki. Idealne na śniadanie, genialne w podróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych! Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek(...)składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz tym ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę w misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość
Z Kuchni Do Kuchniroku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać – mleko migdałowe prawdziwym mlekiem nie jest – to woda migdałowa, która ze względu na smaczny smak świetnie nadaje się do wszelkich(...)barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać
Poezja smakugłębokiego koloru ( o czym z pewnością przekonaliście się nie raz na swoich ubraniach i ustach, czy językach, kiedy fioletowiały w zawrotnym tempie, z każdą kolejną jagodą :D). Są naprawdę pyszne i można wzbogacić ich smak o nowe nuty wieloma składnikami. Na przykład tradycyjnie: śmietaną, a do tego miodowy posmak z wanilią i cytryną. Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku(...)pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś przepis na pyszne ciasteczka, które wykonałam na podstawie przepisu Przemka :-) Oczywiście ja, jak to ja, listę zakupów zrobiłam, do sklepu się udałam, po czym połowy składników na półkach sklepowych nie uświadczyłam. Mąkę kupiłam najrozsądniejszą z tych co na półkach kwitły, płatki żytnie może i zobaczyłam, ale siła nieczysta sprawiła, że do koszyka nie trafiły. Na drugi dzień radośnie zabrałam(...)pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni
peggiwkuchnidodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już do niej estragonu i jogurtu greckiego (choć w tej wersji smakuje też pysznie), ponieważ podałam ją z moimi tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami . Ta zupa to jeden z moich faworytów na zbliżającą się jesień. W tym okresie można ją często(...)ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa
W kuchni KatiePyszne na słodko..konkurs zakończony..i trzeba w końcu ogłosić wyniki..dostałam sporo zgłoszeń- dziękuję bardzo, chociaż widziałam ,że na innych blogach też takie konkursy i było zgłoszeń wiele więcej..Ale mimo to cieszę się, że zaglądacie i bierzecie udział w konkursach.Wybór wygranych spośród nadesłanych zgłoszeń był trudny..w sumie zawsze jest trudny..ciężko jest każdemu "dogodzić"..ostatnio(...)smażenia olej cukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć
Moje domowe kucharzenieKolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram(...)smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem dekoruję perełkami o smaku mango, jednak nie jest to konieczne. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarobić może z mniejszej ilości no bo zjadanie chałki przez miesiąc potem nie ma sensu. Jednak chałka tak jak pisałam sługo zachowuje świeżość, a poza tym jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka! :) (u mnie gdy tylko lekko przestygła zniknęła ponad połowa jednej, a wieczorem tego samego dnia już całej jednej nie było, także wierzcie mi lub nie - robi(...)początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy
JedzeniomaniaDomowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci
Ogrodnik w podróżybułki, tym razem na bazie mąki graham. Te bułeczki nie grzeszą może urodą ale rekompensują to smakiem. Przygotowanie domowego pieczywa naprawdę nie jest trudne. A potem można się delektować pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Takie grahamki idealnie sprawdzą się na kolację, jak i na śniadanie (również to do pracy). A wystarczy mąka, drożdże, kilka dodatków i odrobina chęci Zachęcam(...)ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy 2 opakowania drożdży instant i sól himalajską. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą (! nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie odchodzić swobodnie od ręki. Ręce podczas wyrabiania można obsypać delikatnie mąką, jeśli ciasto zbyt się klei. Z ciasta formujemy „kulę” i wkładamy do miski (jeśli nie macie
Słodkie okruszkiZapraszam dzisiaj na rozpływający się w ustach pyszny i aksamitny sernik na spodzie z herbatników i orzechów włoskich z brzoskwiniami . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru kryształu(...)masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki
Smakowite Daniazapraszam Was na greckie placuszki z cukinii, czyli kolokithokeftedes . Niech Was nie odstraszy ich trudna do wymówienia nazwa, ponieważ placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - pyszne:) Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki(...)grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj
Chilli Czosnek i Oliwajako przekąskę i podążyć dalej do swoich obowiązków domowych, jak i jako dodatek do kanapki czy grilla. Dwa lata temu, podczas pobytu u teściów próbowałam ich ogórków małosolnych. Były pyszne…ale to żadna nowość Teść za to zdradził mi tajemnicę swojej mamy, która do ogórków małosolnych używa tych, z żółtymi końcówkami. Jeśli chcecie cieszyć się ogórkami już kolejnego dnia(...)ostudzenia. Do słoja dokładamy czosnek i chrzan. Zalewamy zalewą i przykrywamy talerzykiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/ogorki-malosolne-2/ BosowKuchni Artykuł Ogórki małosolne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurazy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru
Smaczne Zdrowewyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem(...)mnie wyszło 17 babeczek, z czego każda ma około 65kCal (tak tak, wiem, że na niskim IG nie liczymy kalorii, ale ten wynik pokazuje że słodkie i pyszne nie zawsze znaczy kaloryczne :D) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiWitajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato
Symfonia Smaków