wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne pierogi o nietradycyjnym wyglądzie. Spróbujcie, bo warto. Ciasto przyrządza się o wiele łatwiej, nie rozrywa się i nie rozpada w wodzie, pierogi wspaniale się przechowuje, a podsmażone na patelni smakują wybornie. ... kolor zaskakujący
Słodkie okruszkiDzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek
Tanio szybko zdrowoJeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków to nie wyrzucajcie ich a dodajcie do ciasta i upieczcie chleb. Chleb z ziemniakami jest pyszny, wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Ja dla podkręcenia smaku dodałam amarantus. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem go lekko modyfikując. Źródło? Po tylu latach przyznam szczerze, że nawet nie pamiętam. Zdjęcie prezentuje ostatnie gofry...końcówka ciasta spowodowała lekkie luki w pięknych gofrach. Pozostałe pyszne wypieki bardzo szybko znikły z talerza, nie pozwalając na ich uwiecznienie. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszkidoczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy.Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ................... Smacznego Ciasto jest rewelacyjne zawsze wychodzi.. Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować
Gaździnka warzykawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :). Czas przygotowania
SzczyptaSmaQPizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * czerwona cebula * tarta mozzarella * roszponka * zielony ogórek * awokado Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę
Magiczne Życie Martyopakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia
Blondynka Gotujetylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru
Na słodko lub wytrawniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł sobie postać do czasu, aż upieczemy
Na słodko lub wytrawniecytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne. Smacznego
Kulinarna rozmowaPrzygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -2 jajka -2 szklanki mąki pszennej -2 szklanki bardzo zimnej wody -olej do smażenia Fileta płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie, wąskie paski. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem
Maminek kulinarnyleżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka... W przepisie podano
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodkie i podwójnie szybkie. Szybko się robi i szybko znika. Przygotowanie na imprezę andrzejkową. Klasyczne, proste, minimalistyczne. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 i 1/2
Czarnawisienka