Dziś prezentuję pyszny sernik, który bardzo przypadł mi do gustu już po tytule i składzie i po prostu musiałam go wypróbować. Przepis pochodzi od osoby, która zna się na ich pieczeniu bardzo dobrze i komponuje receptury z coraz to lepszym dodatkiem :) Pozwalam sobie "skopiować" go jota w jotę, a w oryginale (i z dużo ładniejszym zdjęciem) znajdziecie go TUTAJ(...)chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego
Kolorowy Przepisownikzajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych kalorii, ale też robimy coś dobrego dla swojego organizmu. Wydaje się niemożliwe? A jednak, da się! Zapytacie teraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto marchewkowe(...)cholesterolu. Ponadto wspomagają odchudzanie, wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, a to tylko kilka z zalet tych pysznych orzechów bo nie sposób wymienić wszystkie. Wniosek jest więc prosty: jedzmy migdały dla zdrowia i urody! Źródłem cukru w cieście nie musi być tylko tradycyjny cukier biały czy też miód. Doskonale potwierdza to drugi zamiennik- daktyle suszone( do nabycia tutaj
peanutbuttermonsterDzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki(...)masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam do nich cukier. Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki
potrawyregionalneNajpyszniejsze aromaty jesieni czyli grzyby jeszcze królują w moim domu. Pachną obłędnie i tylko czarować z nich pyszne dania. Polecam Wam serdecznie, można użyć grzybów mrożonych. Pierogi zrobiłam z ciasta razowego i dzięki temu mają jedyny i niepowtarzalny smak. Zachęcam do lepienia. Pierogi z grzybami i papryką z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedoprawiana - i nie straci swoich leczniczych wartości. Mowa oczywiście o cebuli. Najzdrowsza na surowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę. Składniki : - duże cebule - mąka do oprószenia (tortowa) - olej do smażenia Ciasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej - 1 jajo - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ¼ szklanki wody gazowanej - ½ szklanki piwa - szczypta soli Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)oprószamy mąką. Wyjmujemy je, otrząsamy z nadmiaru mąki i pojedynczo zanurzamy dokładnie w cieście. Kładziemy po kilka sztuk na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, do osączenia z tłuszczu. Podajemy, jako przekąskę – gorące. Krążki cebulowe są pyszną, a co najważniejsze zdrową alternatywą dla kupowanych chipsów i innych tego typu przekąsek. Co prawda jest
mojewypiekiinietylkoBardzo dobre ciasto, które zadziwiło w domu domowników. Ciasto jest naprawdę fantastyczne. Przepis dostałam od szwagierki. Ona zrobiła go trochę inaczej, ja unowocześniłam. Dodatkowo pyszny smak czekolady Goplana i te bakalie w masie... mniam!!! -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Ciasto Mocca BISZKOPTY 9 jajek
Gotuję Testujękruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna, łatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżówka zaskoczy każdego. Połączenie śliwek i białego sera w jednej pysznej, puszystej, słodkiej drożdżowce jest tym wszystkim, co potrzebujemy w jesienne popołudnie do kawy. W dodatku ciasto jest proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nim doskonale poradzi. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaZnacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki oliwy
Praktyczna plOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościWypróbowałam już kilka przepisów na bułki pszenne i muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi(...)dodać sól, pracujący zaczyn oraz ciepłą wodę (jeśli użyjemy drożdży instant to należy je po prostu wymieszać z pozostałymi składnikami). Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie się bardzo kleiło można dodać trochę mąki, jeśli będzie za twarde dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Simply FoodPyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki(...)cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy
My Culinary Art