kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy siak trzeba :)). W domu miałam już gotowe ciasto francuskie, więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią i oliwkami: 1 opakowanie ciasta
My Culinary ArtKorzystając z tego, że sezon truskawkowy trwa, dodaje kolejny sposób na wykorzystanie pysznych truskawek :) Jest to bardzo leciutkie i letnie ciasto :) Bardzo polecam bo nie jest trudne do wykonania, a smak jest cudowny. Składniki: 200 g truskawek 2 łyżki cukru 5 jajek 100 g cukru 5 białek 80 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 0,5 litra śmietany 2 łyżki
Serce zamknięte w formie pysznościczyli amerykańskiej szarlotki jeszcze nie. Poszukałam w necie odpowiedniego przepisu i zrobiłam na weekend i muszę Wam powiedzieć, że lepszej szarlotki w życiu nie jadłam. Ciasto jest kruche, maślane, delikatne, a do tego pyszne, kwaskowate nadzienie. Mega wypas, a z odrobiną lodów to byłaby to pełna rozpusta. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikplus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Babeczki wylepiamy ciastem nakładamy dżem malinowy i pieczemy 25 minut! Pyszne
SMYKWKUCHNIdrożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów
Ala piecze i gotujeniedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się pochorował
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli
Kolizje Smakównią zabierzemy, polecam zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizza , dzisiaj tarta. I muszę przyznać, że trochę zaryzykowałam, bo zrobiłam ją z tuńczykiem, hmm. Obawiałam się czy będzie zjadliwa, przeze mnie oczywiście. A wyszło pyszne, jak zawsze ;) Razowa tarta z tuńczykiem Składniki ciasta połączyłam ze sobą i szybko zagniotłam ciasto, które następnie wstawiłam na 15 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam nim formę do zapiekania, nakłułam widelcem
bastalenawypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto malinka często gości na moim stole gdy tylko mam dostępne maliny, a to za sprawą pysznych kruchych blatów z dodatkiem gęstej galaretki z malin i bitej śmietany. Te połączenie sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Post Ciasto malinka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej 120 g serka homogenizowanego lub sera
Ze smakiem i z pasjącieszę, choć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem, że był obłędny w smaku. Polecam inne wypieki, również ciasta czekoladowe, wybierałam je starannie i wszystkie są pyszne. I proste do zrobienia, bo takich przepisów szukam:) Pozdrawiam serdecznie
Zdrowa Kuchnia Sowypizzy. Niestety nie udało mi się nigdzie dostać oscypka, ale podaję przepis z serem wędzonym, który także nieźle się sprawdza. Do tego oczywiście żurawina. Było pysznie, a pizza szybko zniknęła z blachy. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy
Pasja SmakuWłoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam je pysznym ragu- czyli sosem bolońskim. Przygotowanie pasticcio jest trochę pracochłonne ale zapewniam, że goście będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu. Przedstawię Wam ragu
Mia Cucina Sofieta