Ciekawa nazwa, prawda? Moja córka również zwróciła na to uwagę i cały dzień nagabywała mnie , aby upiec to właśnie ciasto. Po długich namowach wreszcie jest. Wspaniała, pyszna ,,góra", obsypana z wierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest
Ciasteczkowy Potwórwiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz. w lodówce, a następnie cieszymy się smakiem pysznego deseru :) Smacznego! PS. Dzisiejszy przepis zapisałam w notatniku już dość dawno, ale ciasto przygotowywałam dopiero kilka razy. Przyznam szczerze, że nie zawsze mi wychodziło i czasami opadało (co trochę mnie do niego zniechęciło), ale znalazłam już(...)będziecie bardzo delikatni podczas mieszania i posłuchacie moich wskazówek odnośnie pieczenia, sukces gwarantowany. Daję słowo! Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, a jest to odmiana biszkopta. Nieco bardziej zwarta i trochę mniej puszysta od tradycyjnego. Mimo to bardzo delikatna, trochę gąbczasta i pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej ojczyźnie podawane jest raczej
Ratunku obiadtych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek, postanowiłam więc poszukać przepisu w internecie. Zdecydowanie bardziej ufam przepisom z blogów, niż z książek kucharskich. Wiem, że są one zawsze sprawdzone, a zdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę dłużej
Ratunku obiadPyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli 4 łyżki
Gotuję TestujęProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna! Składniki: 50 dag mąki 5 dag świeżych drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 1/4 litra mleka 3 łyżki cukru rodzynki pomarańczowa skórka kandyzowana szczypta soli Sposób
Kuchnia domowa Animniej i inaczej. Staram się, aby posiłki, które stawiam na stole, były zdrowe. Pomaga mi w tym Thermomix, bo w nim łatwiej i szybciej przygotować pyszne dania. Dzięki niemu mam także pomoc w przygotowaniu ciast. Na jedno z nich, jesienne, ze śliwkami, według przepisu duogemini, zapraszam Was dzisiaj. Koniecznie upieczcie je w swoich domach. Jest naprawdę pyszne. Składniki(...)Porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Przygotowanie w Thermomixie: 1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności. Wyrobić 2 min/obr.4, następnie 2 min/ interwał. Kolejne kroki: 1. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Wierzch obłożyć śliwkami węgierkami
W mojej kuchnismakiem zupy, która robi się gęsta od mąki zawartej w zacierkach. Takie zupy, to obiady jednogarnkowe. Zacierki dodaje się do kartoflanek, zup fasolowych, gulaszowych. Pyszne są też zacierki na mleku, lecz wtedy ściera się ciasto na talerzyk przesypując je mąką, aby zacierki się nie posklejały i wtedy dopiero wsypuje się je na gotujące się mleko i gotuje 2-3 minuty(...)przepis na prawdziwą kaszubską kartoflankę na boczku z zacierkami. Coś pysznego! Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajko Mieszamy widelcem, aż składniki się połączą Wyjmujemy na blat i zagniatamy (ja nadaję ciastu kształt wrzeciona
Posadzone i zjedzonePyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka
Wypieki ReneNiedawno zapytano mnie co pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność
Smaczna PyzaCiasto jest pieczoną wersją jogurcików Muller Froop z pysznym musem owocowym. Jest stosunkowo tanie, proste no i oczywiście bardzo smaczne. I kiedy wiem ,że muszę się spieszyć ze zrobieniem zdjęcia bo ciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki mąki
W Moim Magicznym DomuTakie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie
Maślane ciasteczkoLato coraz bliżej, już niedługo nastąpi wysyp świeżych i pysznych letnich owoców i warzyw, które są moimi ulubionymi i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Niestety są dostępne przez krótki okres czasu dlatego zawsze robię zapasy w zamrażarce ;) Niby nie jest to to samo co świeżutkie owoce ale cudownie jest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam(...)sezon coraz bliżej... ;) Najpierw wzięłam się za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie - ciasto sprawia wrażenie słonecznego i letniego, a to przez kolor jaki nadaje mu mąka kukurydziana i oczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej
chili & sugarroku, na straganach królują już pierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu
MarcinChef